Cum ati petrecut de Sf. Marie?

Cum ati petrecut de Sf. Marie? Am vazut ieri unele controverse despre faptul ca nu s-ar sarbatori de Sf. Marie in August. Fiind Adormirea Maicii Domnului, cineva zicea ca nu se serbeaza onomastica. Trecand peste acest punct de vedere exclusivist, cred ca depinde de traditia zonei respective. Daca pe la el „asa s-a pomenit”, asa se face si acum. Daca la noi a fost altfel, pastram traditia precum o stim.

Cum ati petrecut de Sf. Marie?

Ca sa nu ramana subiectul in ceata (sau fum), mi-am amintint cum facea bunica-mea.

Cum ati petrecut de Sf. Marie?

Tin minte ca bunica mea, nascuta la inceput de secol 19 si cu numele Maria, mergea la biserica, impartea colaci, lubenita si struguri. Iar pe urma ne pregatea ceva bun de mancare. Bineinteles ca la masa ii spuneam La Multi Ani de Sf. Marie!

Si daca bunica-mea care tinea toate obiceiurile locului facea asa, nu ma incurc sa-i inteleg pe cei care proclama ca nu se serbeaza onomastica. Realitatea ii contrazice si sunt convins ca dintre cei 2 milioane de Marini si Marii cel putin 90% + 1 si-au serbat ieri ziua numelui. Restul sa-i dea dreptate celui care zice ca nu se sarbatoreste onomastica šŸ™‚

gratar de Sf. Marie

Asa am facut si noi, fiind ziua mamei si nepoatei mele.

Si pentru ca mi s-a cerut ca pe blog sa am abordari culinare si in afara rubricii „Miercurea fara carne”, asta fac.Ā Chiar daca ieri a fost miercuri,Ā „Miercurea fara carne” a fost Luni. Asa ca de Sf. Maria am petrecut pe langa gratar.

Si ce sa pui mai inati pe gratar? Am inceptu cu peste siĀ pui.

gratarul se incalzeste cu pui si peste

Apoi cu mici si pastrama.

apoi micii si pastrama se baga si ei in seama

Bineinteles udate cu bere rece langa gratarul fierbinte.

Pestele de pe gratar este Dorada (cel mai plat) si Biban de mare (cel mai lunguiet). Au iesit yam-yam.Ā Si ca sa nu se lase greu dupa masa, ne-am scuturat de calorii cu un tenis de masa.

cum ati petrecut de Sf Marie?

Voi cum ati petrecut?

6 Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.