De la covarsitorul gust de branza

De la covarsitorul gust de branza mi se trage inspiratia ­čÖé Vine mai jos si explicatia.

De la covarsitorul gust de branza

De la Copsa pan’ la Nisa
Tot Rom├ónu’ plansu-mi-s-a
Ca nu mai poate razbate
D-expresii instrainate.

Pai asa nu se mai poate,
Sa facem dreptate frate!

De la covarsitorul gust de branza

Frate-frate, da’ branza e pe bani, asa ca-i iau la bani marunti pe cei care au uitat de branza, barza, manz, viezure… Si s-au dat pe expresii de┬áimport.

Dar ce importa? Cum ar zice Branzovenescu. Ba este important zic eu, ca decat sa vorbesti romgleza cu un os in gat, chiar os din branza, mai bine iti aduci aminte de unde ai plecat.

Pai bine mai, branza buna in burduf de caine, cum sa uiti tu ca ai crescut cu „Capra cu trei iezi”. Si ai invatat sa citesti odata cu „Caprele┬áIrinucai”. Acum te-ai resemnat ┬ámioritic si-ai dat expresiile noastre pe de-astea straine care se aud bine, dar n-au nicio treaba cu tine?

Ce mare branza sa te dai multicultural cand ADN-ul tau este alimentat de traditiile romanesti? Altii vin de peste mari si tari sa vada traditii care in tara lor s-au pierdut de mult. Noi nu facem nicio branza daca nu stim sa le apreciem.

Mai Zgarie-branza, de ce sa te zgarcesti la proverbele si zicatorile noastre si sa incerci sa zici de-alea „straineze”?

Poate nu-ti dai seama, dar asa esti ca un „MBS” fara branza ­čÖé Adica iti lipseste un ingredient principal, iti lipseste miezul.

Acum nu stiu cum sunt altii, dar asa sunt eu. Am crescut cu „coconete cu branza” facut in test, am mancat paine azima cu branza si ceapa verde┬ála bunici. Si odata cu acestea mi-au intrat in celule si expresiile populare.

In copilaria la tara masa de branz (masa de pranz cu branza inclusa) era o regula zilnica. Sunt convins ca repetitia este mama┬áintelepciunii ­čÖé Asa ca repet acest obicei si azi.

Oricat de bogat ar fi gratarul, n-as refuza niciodata o felie de branza pusa pe gratar. Alaturi de o felie de mamaliga tratata in acelasi fel bate orice. Si atunci de ce sa refuz expresiile noastre neaose, cu miros de branza, cand eu sunt fan branza? Branza romaneasca nenicule! Mai bine fan decat fanfaron.

Mai bag in gura cate o branza frantuzeasca, dar baza este tot branza noastra romaneasca. Si-atunci la fel sunt si expresiile care-mi ies din┬águra ­čÖé

Succes si spor in continuare!

Salut initiativa Delaco pentru promovarea unor produse sanatoase. Dar si pentru promovarea expresiilor romanesti.

Si pun ramasag cu al mai sclifosit turist frantuz, venit chiar din „patria branzeturilor” si din „buricul Parisului”. Ca n-ar refuza o oferta Branz-Inclusive┬ála o stana in mijlocul naturii.

Sa tot stam la o vorba de branza si sa ne amintim cat de frumoasa este vorba/branza noastra. Buna strategie, pentru ca nu prea poti sa stai cu┬áochii la┬ábranza┬ásau la cascaval si cu gandul la altceva ­čÖé

Spor!

Particip cu acest articol la SuperBlog 2012.

2 Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.