Luna Inimii |
Spuneam mai demult ca factorii care influenteaza nutritia sunt:
- alimentatie echilibrata
- miscarea si sportul
- renuntarea la excese (indiferent ca este vorba despre mancare, tutun, alcool sau stres).
Si pentru ca despre alimentatie am mai vorbit, de data aceasta vorbim despre excesele alimentare.
Prea multe dulciuri (zahar rafinat) inseamna nu numai risc de obezitate si diabet ci si un risc crescut de carii dentare. Netratate, acestea pot imbolnavi inima deoarece bacteriile si inflamatiile de la nivelul cavitatii bucale pot trece in sange, provocand probleme cardiace.
Dar mare atentie la zaharul ascuns in bauturile carbo-gazoase, care duce la cresterea colesterolului. Bauturile carbogazoase cu „zero zahar” au in schimb indulcitori artificiali care sunt la fel de nesanatosi, epuizand in timp pancreasul.
In locul zaharul rafinat si al indulcitorilor artificiali se recomanda fructe proaspete, miere sau polen. Si acestea sunt dulci, dar au o formula echilibrata si o cantitate mai mica „de zahar” decat dulciurile rafinate.
Ca regula generala, alimentele in stare naturala au atata zahar si sare cat ii trebuie organismului. Trecand la sare, organismul poate elimina 2,5 – 3 grame zilnic, dar alimentatele procesate aduc un aport de 10 – 15 grame de sare in fiecare zi. Excesul de sare este nesanatos datorita sodiului (cel care da gustul sarat). Organismul nu poate elimina atata sare iar excesul se depune pe vase, inima si chiar pe creier.
Excesul de sare inseamna cresterea presiunii sangelui, iar hipertensiunea este un factor de risc in cazul bolilor de inima.
Consumul excesiv de sare determina si un consum mare de apa, organismul incercand sa elimine surplusul de sare prin transpiratie. Acest efort suprasolicita vasele de sange si inima.
La fel ca si la zahar, sarea este continuta in cele mai multe alimente in stare naturala, surplusul fiind o chestiune de gust si nu o nevoie reala a organismului, mai ales in mediul urban unde efortul fizic este inlocuit cu sedentarismul.
Haideti sa vedem si alte fatete ale exceselor, cu c de la cafea 🙂 Excesul de cafea inseamna nu numai eliminarea accentuata a calciului din organism ci si probleme pentru inima. Cofeina existenta in cafea poate duce la hipertensiune arteriala si la tahicardie.
La fel ca si in cazul zaharului si al inlocuitorilor, „cafeaua decofeinizata” este la fel de rea, deoarece duce la cresterea colesterolului 🙁
Si daca am ajuns la cafea, sa vorbim si despre tutunul care este de multe ori asociat cu… cafeluta.
Tigarile maresc rigiditatea arterelor si suprasolicita inima.
Dar asta nu e tot, deoarece de obicei se combina cafeaua si tutunul, cu alcoolul.
Alcoolul consumat in cantitati moderate reduce riscul infarctului de miocard si scade tendinta de coagulare a sangelui.
De exemplu vinul rosu contine resveratrol, o substanta anti-coagulanta care previne aparitia cheagurilor de sange si reduce riscul bolilor cardio-vasculare.
Atentie insa:
- consumul ridicat are efecte inverse. Starile bahice sunt echivalente cu hipertensiune arteriala, obezitate si ciroza hepatica.
- alcoolul se consuma numai in timpul mesei
- cafeaua mareste efectele alcoolului.
Am invatat despre toate aceste lucruri la cursul de nutritie, le aplic, insa exista excese si in afara nutritiei.
Si pentru ca am amintit despre stres, sa spunem ca inima ramane sanatoasa daca ai pace in suflet si mintea linistita. Sunt multe aspecte ale stresului, dar am sa ma opresc doar la somn, deoarece riscul de boli de inima scade cu 65% daca dormim 7 – 8 ore in fiecare noapte.
Alte beneficii ale somnului sunt scaderea tensiunii arteriale si a ritmului cardiac, adica o perioada de „relaxare” pentru inima care bate in permanenta.
Atentie insa, nici excesul de somn nu este sanatos!
Eu sunt de felul meu mai sportiv, nu prea beau cafea (am baut 9 cafele tot anul), nu fumez deloc si incerc sa nu cad prada exceselor in ceea ce priveste zaharul, sarea si alcoolul (bere sau vin).
O masura a sanatatii inimii sunt controalele regulate, iar la rezulate stau bine.
Va spun despre analize deoarece azi este ultima zi din Luna inimii, 30 Septembrie fiind si ultima zi in care iti poti testa gratuti colesterolul.
Spor fara excese!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei