Am copilarit la tara astfel incat gustul copilariei are legatura cu
painea in ţest si cu alte bunatati pe care bunica mea le facea cum numai ea stia. Ne facea si cozonac, sarmale, piftii sau alte minunatii, dar parca si acum papilele mele gustative isi amintesc ciolanul cu fasole facut in oala de lut, la ţest.
O singura data pe an ne facea bunica-mea ciolan cu fasole, dar era memorabil. Asteptam cu pofta anul viitor, desi de fiecare data mama-mare zicea ca este ultima data cand ne mai face.
Pe vremea aceea butelia de la tara era pe cartela si daca ar fi stat sa faca ciolan cu fasole la cuptor, probabil ca s-ar fi dus jumatate din butelia din luna respectiva. Si nici n-ar fi iesit la fel de gustos, pentru ca aragazul si cuptorul de-atunci erau… din alta epoca.
Asa ca bunica-mea folosea ţestul, iar „Operatiunea Ciolanul Fasolit” ii lua o zi intreaga. Statea in jurul focului si mai punea coceni de porumb, joarde de vita de vie si ce se mai strangea prin gospodarie. La tara nimic nu se arunca, iar lemnele erau pastrate pentru incalzire.
Noi fiind in vacanta de iarna ne trezeam mai tarziu, iar la masa de dimineata deja mirosea a fasole. La pranz mirosul de fasole cu ciolan devenea de nesuportat, dar bunatatea inca nu era gata de mancat.
Abia spre seara se incheia „Operatiunea Fasolea Ciolanita” si de multe ori uitam sa mai asteptam „sa-i iasa sufletul”. Ne napusteam pe nemaipomenita fasole cu ciolan, aburinda si cu un miros care ne scotea din minti. Noroc cu muraturile proaspete, scoase din beci, care ne mai racoreau dupa fierbinteala abia iesita din ţest.
Bunicu-meu avea grija sa scoata si o cana de Zaibar, negru si gustos, sa mearga mai bine ciolanul.
Daca nu v-a lasat gura apa pana acum, foarte probabil ca n-ati gustat niciodata ceva asa de bun 🙂
Mai avem si acum ţestul la tara, insa bunica-mea ne priveste din ceruri dupa ce pana la 94 de ani a rasfatat cu bunatati traditionale fix 3 generatii de nepoti. Insa vremurile s-au schimbat iar azi chiar si eu pot sa fac fasole cu ciolan, nu o singura data pe an, ci de cate ori am pofta.
Arhaicul cuptor mobil, cum a fost denumit ţestul de lut, a fost inlocuit, dar gustul a ramas. Acum tehnologia ne utileaza bucataria cu
incorporabile care ne fac viata mai usoara.
Un cuptor incorporabil de la Hotpoint Ariston tine locul ţestului din copilarie, iar cu un singur buton reglezi temperatura si cam asta este toata osteneala. Pastrez gustul copilariei, dar am prins si gustul tehnologiei 🙂
Nu trebuie sa mai stau aplecat si sa alimentez ţestul cu lemne, nu ma mai dogoreste la fata focul din vatra si am posibilitatea sa pastrez temperatura constanta.
Sa mai spun ca Hotpoint Ariston este sinonim cu consumuri reduse si eficienta mare? Sa mai zic si de auto-curatare? Dar despre iluminare si ventilare?
Am sa zic doar ca Hotpoint Ariston merge ceas (digital) si ca „Operatiunea Ciolanul” s-a simplificat. Daca din punct de vedere tehnologic mai simplu de atat nu se poate, sa va spun si cateva secrete, de la bunica mea notate, fara de care iar nu se poate 🙂
Mai intai pun boabele de fasole la inmuiat
si ciolanul la rece, alaturi de vin 🙂
Dupa ce s-au inmuiat boabele (cateva ore, depinde de fasole), intr-un vas de lut cu capac se pun fasolea, apa si ciolanul, apoi se baga la cuptor la 200 de grade,
completand cu apa de cate ori seaca.
Operatiunea se repeta pana cand se inmoaie boabele de fasole. Spre final se adauga cimbru si se mai tine un pic 🙂
Atat este de simplu, dar atat de bun este rezultatul 🙂
In amintirea gustului copilariei, prefer vase de lut pentru cuptor,
dar si pentru farfuria in care mananc fasolea cu ciolan
sau pentru farfuria de muraturi.
Iar in amintirea bunicilor mei, un pahar de vin rosu-negru nu poate lipsi de langa o asemenea bunatate.
Ca sa fie pofta si mai buna, va mai spun ca la MarketOnline gasiti cele mai bune oferte pentru a da gust poftelor din copilarie.
Si daca si un Master Chef zice ca totul este OK, nu-mi ramane decat sa va doresc: Pofta buna!
P.S.
Imaginea este din alt
context, dar poate observati cat de atent eram la ce zicea juriul Master Chef.
Sunt sigur ca daca ar gusta ciolanul cu fasole, as trece de preselectie 🙂
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
bianka vintila
da..nu m-am abtinut sa nu citesc, mare greseala acum tanjesc dupa mancarea ta si dupa muraturile alea de mai sus. Gustos articol Daniel
Daniel Botea
Eu te-am avertizat 🙂 Multumesc frumos!
Ovidiu Stresu
Oooo.. McPaine la test! 😀
Daniel Botea
McPain mai degraba, ca era asa o durere de sale sa te apleci tot timpul la test 🙂 Dar si gustul pe masura.
Jo's
Foarte frumos scris, ai împletit frumos vechiul cu noul, şi…mă rog, ar trebui să fii pedepsit că m-ai zăpăcit cu ciolanul ala cu fasole…şi cu murături, iam, iam! Niciodată nu am mâncat ceva făcut la ţest, e foarte interesant ceea ce văd.
Nu am făcut niciodată fasole în modalitatea asta. Vas de lut am, restul le cumpăr, zaibărul îl înlocuiesc eu cu ceva local şi nu rămâne decât să îţi mulţumesc de idee.
Daniel Botea
Multumesc pentru aprecieri. Nu stiu daca testul este specific Olteniei, dar daca ai ocazia sa mananci chiar si o paine facuta in test sa nu ratezi sansa. Astept si feed-back sa-mi spui impresia si sa-mi faci pofta cu o poza ceva 🙂 Spor!
Pinky Rainbow
Tin sa iti spun ca m-a luat o foame…si o pofta!!! Mie imi place ciorba de fasole cu ciusca acra…insa pregatita cum iti place tie, chiar nu am mancat. Imi ploua in gura!!!
Dar de ce va facea bunica doar o data pe an fasole cu ciolan? De ce nu….de doua ori? :))
P.S. Inscrie-te la MasterChef! 🙂
Daniel Botea
Buna si ciorba, dar tot la ciolan imi sta gandul 🙂 De doar o data pe an? Pai daca ai vazut timpul actiunii, era pe vremea lu' ceasca si atunci nu prea gaseai de mancare. Iar porcul la tara se taia… o data pe an 🙂 Al doilea motiv este ca la test este o operatiune foarte laborioasa care-ti mananca practic o zi intreaga. Trebuie sa stai tot timpul pe langa foc, sa mai pui pe foc, sa mai mesteci un pic, sa mai gusti etc. Si bunica-mea avea si ea o varsta si ii era din ce in ce mai greu. P.S. Nu ma inscriu, pentru ca acolo sunt meniuri sofisticate, nu de-astea traditionale 🙂
Anonim
debrahlory:
nu pot spune ca imi place foarte tare fasolica,dar la cat de bine arata ,ai reusit sa-mi faci pofta!!!sunt convinsa ca a fost foarte gustoasa!!!
Daniel Botea
Pai pofta vine mancand, asa ca data viitoare te invit si la degustare 🙂 Ca sa fii convinsa 100% ca-ti o asa fasole cu ciolan iti place :)) Spor!
Pinky Rainbow
Nu pot convinge pe nimeni sa se inscrie la MasterChef, bre? As fi vrut sa bag replica…”Vezi? Daca nu te indemnam eu… Nu castigai trofeul MasterChef fara mine!” . Nici maica-mea nu vrea sa se inscrie, pacat! :)) Cred ca lui Chef Florin i-ar placea reteta asta de fasole 😀
Alina Gheorghe
Fasolea ta arata senzational, dar zi tu drept, e la fel de buna ca cea a bunicii tale? Nu cred :))
Si mama facea pe soba, cate lemne mai intesa soba si ce deliciu mancam dupa cateva ore de fiert, ce untoasa si ce sosulet laptos lasa. Mie imi place mai mult cu coasta afumata, ciolanul nu-mi place ca are grasime sau sorici :))
Daniel Botea
Pai macar aici suntem de acord: si eu zic ca i-ar placea. Dar la emisiune se prezinta mancaruri mai sofisticate. Asa ca raman cu traditia si nu ma bag 🙂
Daniel Botea
ca-ti place, ca mancai cuvinte in loc de fasole 🙂
andrei
Te urăsc din tot sufletul pentru articolul asta!!! Stii ca sunt pofticios. Desi e ora 9 dimineata, am început sa salivez (la propriu) uitandu-mă la mâncarea mea preferată! In orice caz, felicitari pentru articol si iti propun ca de ziua mea, adică peste câteva săptămâni, sa repetam figura si la firma! Cred ca o sa fie cativa doritori….
Daniel Botea
Pai de Sf. Andrei chiar merge o fasole cu ciolan. Atunci chiar ca este traditional. Dar ce facem cu paharul de vin?
Daniel Botea
Pai bunica-mea ar face-o mai buna si daca ar folosi cuptorul si daca ar folosi testul. Ca la bunica nu mai exista! Eu ma bucur ca pot sa fac si eu, ca sa-mi amintesc de gustul copilariei. E buna si coasta, dar treaba de gusturi pana la urma. Spor!