© Isaxar | Dreamstime.com – Caricature Of A Terrorist Photo |
Primul meu contact cu lumea araba s-a intamplat chiar in Franta. Am avut ocazia sa stau 2 saptamani alaturi de studenti din diverse regiuni, printre care si Palestina. Asa am aflat despre limba araba scrisa, dar si despre faptul ca in lumea musulmana cel mai mare pacat este sa ucizi pe cineva.
Mi-am adus aminte despre aceasta intalnire, dupa evenimentele tragice intamplate in Paris. Mi-am mai adus aminte ca in 2012, cand am fost din nou in Paris, am locuit pe o strada in care erau foarte multi musulmani si inscriptii despre Ramadan.
Am intrat intr-un local numit Kashmir, in care aveau si fast-food dar si mancare traditionala gatita. Mancarea era buna, dar din pacate nu puteai sa bei si o bere la masa, localul fiind musulman. Le-am respectat obiceiul atunci, dar n-am mai mancat acolo.
Din acest punct de vedere nu pot sa-i inteleg pe musulmanii veniti (nascuti) in Franta, care nu sunt pregatiti sa accepte libertatea de exprimare specifica francezilor.
© Elmmksat | Dreamstime.com – Freedom Of Speech Photo |
Voi vorbi si despre parerile conform carora caricaturistii francezi ar fi sarit calul. Depinde de unde privesti si ce intelegi. Aici vreau sa vin cu o experienta proprie, petrecuta de curand. Ovidiu Eftimie, de la Times New Roman, ne-a povestit la Webstock 2014 ca subiectele abordate au legatura cu actualitatea si cu studierea pietei.
Dupa ce ne-a spus ca Fuego nu mai este de actualitate, Ovidiu Eftimie ne-a marturisit ca n-are nicio problema sa abordeze subiecte religioase sau legate de biserica. N-au fost proteste sau vociferari in sala, dar aici vorbim si despre nivelul de intelegere.
Oricare ar fi unghiul de abordare, eu inteleg ca in tarile democratice o caricatura nu este impotriva legii, in schimb in majoritatea tarilor o crima incalca legea si este pedepsita.
Cred ca trebuie sa mai intelegem si diferenta intre caricatura si jurnalism, dar si intre un terorist si un musulman. Cu alte cuvinte, nu conteaza neaparat ce zice, conteaza si cine zice. Dar cel mai mult conteaza cine si ce face 🙁
Dumnezeule, la Charlie Hebdo au fost asasinati oameni in numele unei credinte pentru care crima este cel mai mare pacat!
Spor intelegator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
Adrian Tocaci
Islamul este cea mai interpretabilă religie, iar fiecare o interpretează cum voiește. Exact cum fac cultele neoprotestante în creștinism.
Daniel Botea
Nu stiu cat este de interpretabila, dar daca asa este, eu am spus despre interpretarea palestinienilor pe care i-am intalnit acum 20 de ani. Parerea mea este ca in nicio religie n-ar trebui sa fie interpretari criminale.
Marlene
M-am gandit si eu la ceea ce s-a intamplat la Paris, caci nu este putin lucru avand in vedere ca traim in sec. XXI ! Mai intai, am abordat situatia din punct de vedere crestin, eu apartinand acestei religii si mi-am dat seama ca nu as vrea pentru nimic in lume sa apara caricaturi cu Iisus in vreo revista, in numele unei libertati de exprimare fara limita. Dar nici nu as putea justifica vreodata un astfel de atentat, in care oamenii au platit cu viata pentru ca unii si-au facut singuri dreptate. Pentru asta exista institutii, exista justitie. Concluzia mea e ca ar trebui revizuita totusi notiunea de libertate de exprimare, pana unde se poate merge in aceasta directie, insa in lumea araba sunt probleme serioase daca este incurajata sau justificata catusi de putin o astfel de reactie criminala.
Daniel Botea
Tocmai aici e problema, caricaturile de la Charlie vizau toate religiile, nu era vizat in mod expres islamul. In religia noastra exista atat „Sa nu te joci cu cuvintele Domnului” cat si „Sa nu judeci”.
Marlene
Eu intelesesem ca era vizat islamul. Oricum, in continuare nu sunt de acord cu caricaturizarea modelelor divine supreme ale unei religii autentice (avem si porunca „Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert”!). Dar niciodata nu as avea vreo justificare pentru crima. Repet, exista alte cai de protest.
Daniel Botea
Islamul nu era vizat in mod special, mai mult decat celelalte religii, din cate am inteles.
rudia
da…
n-am să înțeleg niciodată cum le spală cineva mințile ăstora! Să ucizi în numele credinței? WTF?
Scuze…mi-a scăpat…
🙁
Daniel Botea
Greu de inteles si pentru multi dintre musulmani. Am vazut ieri cateva declaratii ale unor studenti musulmani din Romania si ei faceau diferenta intre religie si terorism.