Floare de Toamna 2016 de la Vinarte

N-a trecut mult timp de la ultima intalnire de toamna cu Vinarte si Costel Cainamisir a reVinit la Craiova. Floare de Toamna este motivul pentru care ne-am adunat din nou la Restaurantul Epoca.

Floare de Toamna Vinarte

Floare de Toamna, primul vin rosu al anului

In mod normal dureaza mai mult timp pana cand savuram vinurile produse in 2016. Daca francezii au Beaujolais Nouveau iar italienii se mandresc cu Novello, in Romania savuram Floare de toamna Vinarte.

Costel Cainamisir si Floare de Toamna

Vino-novela Floare de toamna a ajuns la editia a XII-a si este un vin diferit in fiecare an. Vinarte se bazeaza pe unul sau mai multe din soiurile Feteasca Neagra, Negru de Dragasani, Merlot, Pinot Noir sau Novac.

George Wine

Selectia depinde de conditiile de clima si de perioada de recoltare. Vinul Floare de Toamna 2016 a fost obtinut din Feteasca Neagra si Merlot, folosind o tehnologie speciala.

Tehnologia speciala pentru Floare de Toamna

Tehnologia se numeste „maceratie carbonica” deoarece strugurii sunt inchisi ermetic intr-o cisterna in care au fost asezati pe pat de dioxid de carbon. Cum sa va explic altfel. Daca ati facut armata, este un fel de arest ­čÖé „Arestul” dureaza cel mult 20-25 de zile timp in care sub greutatea strugurilor se formeaza primul must. Acesta sta la baza licorii numita Floare de Toamna.

Cum este Floare de Toamna

Un vin foarte bun, va spune un iubitor al soiului Feteasca Neagra. Un vin moale si delicat, care se „evapora” repede din pahare in pofida temperaturii scazute de afara.

Asa s-a intamplat si acum cand pe terasa restaurantului Epoca si-a facut aparitia vinul toamnei. V-a incantat vreodata auzul vechea melodie „Un copac cu flori”? Ei bine, un baric cu flori de toamna cu siguranta va incanta toate simturile.

baric cu flori

Galgaitul vinului din butoi, aroma de fructe si gustul redus de tanin completeaza culoarea vie care te imbie.

bunatati la protap

Ne-au imbiat si bunatatile la protap care au mers de minune cu muraturi alaturi de vinul nou.

coaste si muraturi

Floare de Toamna are 12,5% alcool si continut redus de tanini datorita perioadei reduse de maceratie. Reduse sunt si sansele sa-l gasiti mult timp de-acum inainte, deoarece a fost lansat intr-o cantitate limitata.

Povestea vinurilor noi

Vinul a fost povestit de somelierul George Ignat, cunoscut in breasla sub numele de George Wine ­čÖé

Am aflat lucruri interesante despre vinurile noi si tehnologia de obtinere dar si multa istorie.

George Ignat

Asa cum zicea George Wine, vinul este si geografie si istorie, si cultura dar si chimie. Vinul nou marca Vinarte este o sinteza a toamnei, a culesului viei si a intalnirilor cu prietenii nerabdatori.

Cu o floare nu se face primavara dar cu 2 flori de toamna se schimba perceptia asupra anotimpurilor ­čÖé

Floare de Toamna x 2

Ce daca afara-i frig si vant puternic daca Floare de Toamna ne incalzeste simturile.

Hai noroc cu Floare de Toamna

Hai noroc!

Update:

Vinul Floare de Toamna de la Vinarte este produs in editie limitata de 3000 de sticle. In Craiova gasiti acest vin la Restaurant Epoca, la Wine Shop (Str.┬áInfratirii nr. 17, col╚Ť cu Nanterre) si probabil ca mai sunt si alte locatii partenere.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.