Daca n-ai fost la donare de sange pana la 50 de ani, ai cam trait degeaba cu impresia ca mai poti sa donezi dupa varsta asta. Degeaba mai incerci sa donezi pe urma, pentru ca nu mai corespunzi 🙁
Prima donare de sange, pana la 50 de ani
Am fost azi la donare de sange la Centrul de Transfuzie din Craiova. Nu e prima data, cred ca am mai donat de vreo 5-6 ori.
Lume multa, timp de asteptare la fel de mult 🙂 Multe persoane care donau pentru cunostinte, rude sau prieteni, dar si persoane care doneaza in mod obisnuit.
Daca n-ai donat pana acum, te rog eu sa nu astepti pana la 50 de ani pana la prima donare. Chiar daca mai vrei, n-o sa mai poti sa incepi sa donezi dupa 50 de ani.
In schimb, daca ai inceput sa donezi pana la 50 de ani, poti sa continui sa donezi pana la 65.
Treaba asta cu donarea de sange este foarte sensibila, ca nu stii cand ai nevoie de sange tu sau cineva din familie. Si chiar daca nu ai aceeasi grupa de sange cu cel care are nevoie, faptul ca tu donezi contribuie la constituirea unei rezerve de sange din care ajunge si la cel din familia ta.
Eu chiar ma gandesc de ce nu se face o banca de sange, iar cine doneaza sa fie sigur ca atunci cand va avea nevoie are de unde. Nu stiu cat timp rezista sangele dar ma gandesc ca n-ar dona toti in acelasi timp si ar fi mereu reimprospatat. Ca un fel de asigurare sanguina. Donezi, te asiguri ca daca vei avea nevoie vreodata de sange, ai de unde.
Asta pentru cei care pot dona, pentru ca sunt destui care ar vrea dar nu corespund 🙁 Revenind in zilele noastre, procedura de donare este cam asa 🙂
Donare de sange la Craiova
Trebuie sa vii cat mai de dimineata, pentru ca n-ai voie sa mananci inainte. Mai intai te inscrii cu cartea de identitate la registratura. Daca ai mai donat esti deja in baza de date si ai si fisa la Centrul de transfuzie. Daca nu, se face o fisa noua.
Apoi astepti sa fii strigat pentru o intepatura in deget. Asa se ia sangele pentru o prima analiza. Tot atunci primesti o fisa cu intrebari la care trebuie sa raspunzi. Este un set de intrebari pentru a fi sigur ca nu pierzi timpul degeaba. Daca ai avut hepatita, daca ai avut operatii in ultimul timp sau chiar anumite tratamente, nu poti sa donezi.
Dupa ce completezi fisa si o semnezi, astepti sa fii strigat pentru a ti se masura tensiunea arteriala. Daca si tensiunea este ok, te califici in etapa urmatoare si astepti urmatoarea strigare. Este strigarea care te cheama in sala de donare. Dupa ce ti s-a luat tensiunea si esti ok, doamna doctor iti poate spune sa gusti ceva, mai ales daca timpul de asteptare este mare.
Eu am ajuns pe la 08:15 si am intrat la recoltare la 11:20. La 11:40 eram gata de plecare, ultima halta fiind la registratura pentru recuperarea cartii de identitate si a celor 7 tichete de masa.
Doamnele doctore mi-au zis sa ma hidratez bine si sa mananc, ca sa-mi revin dupa donarea de sange. Eu n-am avut niciodata probleme, dar am mai vazut persoane care erau ametite dupa donare.
Am observat o imbunatatire fata de data trecuta. Daca „fluxul tehnologic” este acelasi si astepti destul de mult, in schimb tichetele de masa sunt universal valabile. Adica te poti duce unde vrei tu sa-ti cumperi alimente si lichide. Inainte era o lista cu magazine acceptate si mai mult pierdeai timpul sa le cauti.
Spor donator!

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei