Eram in vacanta cand am auzit prima data expresia manual de sport. Mai intai am crezut ca e o gluma marca Times New Roman. Dar la revenirea in tara am vazut o reclama online la noile manuale de educatie fizica si sport.
Fiind vorba despre un manual de sport, alegerea unui canal sportiv este ok. Nu la fel de inspirata mi se pare initiativa cu manualul, atata timp cat lipseste infrastructura.
Manual de sport ok in teorie, insa practica ne omoara
Nu zic ca e rau sa existe un manual de sport. Zic ca e rau ca nu exista infrastructura unde sa se practice sportul. E mult mai usor sa printezi un manual de sport decat sa construiesti o sala de sport. Doar ca problema nu se rezolva, asta pot sa spun inca de pe-acum.
Am sa va dau si cateva exemple. Daria mea a invatat la Scoala 22 – Mircea Eliade – din Craiova. Si daca una dintre cele mai bune scoli din oras nu are sala de sport, ma gandesc cum o fi la scolile mai slab cotate.
Cu ce ar fi ajutat-o un manual de sport daca era iarna sau vreme nefavorabila pentru sport in curtea scolii?
Noroc ca a facut dans sportiv timp de 10 ani la CDS Katamis. In perioada de competitii avea chiar si 5 antrenamente pe saptamana in sala clubului. Deci sportul ei „in sala” n-a avut legatura cu scoala ci cu o initiativa privata. Si cu cheltuielile aferente.
Acum Daria este la facultate si am fost curios sa vad daca intre timp s-a construit sala de sport la Scoala 22 Mircea Eliade.
Tot ce am gasit pe site se refera la „initierea proiectului de realizare a unei sali de sport”.
Vorba lu’ Chinezu, „la teorie stam bine, practic suntem la nivel de teorie”.
Sport, sportivi legitimati si terenuri de sport
Nu mai amintesc despre terenurile de sport construite in mediul rural, unde nu mai sunt elevi. Nici nu vreau sa ajung la nivel de elevi legitimati in sport, unde mai erau 12 474 elevi legitimati din 3,2 milioane de elevi.
Mi-a placut analiza de mai sus si e clar ca totul pleaca de la infrastructura. Iar prin infrastructura ma refer la terenuri de sport, sali de sport, profesori de sport, ore de sport dar si locuri in care se poate practica sportul gratuit.
E vara, sa zicem ca vrei sa joci volei. Cu teren, nisip, fileu etc.
Cate posibilitati ai? Cate sunt gratis? Cat costa celelalte?
Va rog sa va raspundeti fiecare. Nu neaparat la volei ci la sportul pe care-l preferati.
O mica comparatie cu un oras mai mic din Germania
Eram in Germania, la Heidelberg, cand am auzit despre manualul de sport. In Heidelberg sunt cam 150 000 de locuitori, adica jumatate din populatia Craiovei.
Si am putut sa jucam volei gratis, in aer liber la SG Heidelberg-Kirchheim.
In spate se vede un teren de fotbal iar in fata o pista de atletism.
Erau si sportivi legitimati si antrenamente oficiale dar si locuri in care puteai sa faci sport amator.
Erau si terenuri de basket si mini-terenuri de fotbal pe zgura, in afara de cele cu iarba.
Un fel de Parcul Tineretului din Craiova dar focusat pe latura sportiva. Si la un nivel mai sus.
Sport la strand in Heidelberg
Dar cel mai mult mi-a placut la strandul Tiergartenbad din Heidelberg. Nu mai spun ca era plin de verdeata si de copaci umbrosi.
Spun doar ca pe langa bazinele de inot puteai sa faci si mult sport.
Copiii aveau bazinul lor de inot.
Toata lumea se putea bucura de toboganul cu apa. Inclusiv eu 🙂
Puteai sa joci fotbal pe iarba.
Aveai si teren de basket pe zgura.
Tot pe zgura era si cel de badminton/volei, depinde ce preferai.
Plus inca 2 terenuri de volei pe nisip, acesta fiind cel mic.
Mai erau si mese de ping-pong de ciment, cum avem si noi in Parcul Tineretului.
Cat credeti ca era intrarea? 4 Euro pentru adulti si 2,5 Euro pentru copii, elevi si studenti. Aveai posibilitatea sa-ti aduci apa sau sendvisuri de-acasa, nu ca la strandurile de la noi.
Puteai si sa-ti cumperi mancare, dulciuri sau bere, insa era si posibilitatea sa vii cu ele de-acasa.
Spun asta ca sa vedeti ca si un copil cu posibilitati materiale mai reduse avea sansa sa se relaxeze si sa faca sport in Heidelberg.
2,5 Euro inseamna cam 11,3 lei. Cat va fi cel mai ieftin bilet la Water Park-ul craiovean? 24 de lei pentru copiii intre 5 si 10 ani in timpul saptamanii si 34 lei in weekend.
Adica dublu si triplu fata de Heidelberg. In conditiile in care salariile noastre sunt de 10 ori mai mici 🙁 Si ce posibilitati de sport vor avea copiii?
Ce-am vrut sa arat prin aceasta comparatie? Ca sportul si miscarea ar trebuie sa fie prioritati si la nivel de scoala si de societate, si pentru autoritati locale sau pentru investitiile private.
In conditiile infrastructurii (lipsa) de la noi, un manual de sport are importanta unui semn de carte. Care se pierde printre multele pagini nerezolvate ale sportului si miscarii in Romania.
Semnale dinspre sportul de performanta
Simona Halep straluceste in turneele de tenis si e in top 10 de multi ani. Dar s-a bazat pe facilitatile (inexistente) oferite de stat? Noroc ca familia a investit in cariera ei sportiva.
Cat de mult investeste statul in sport se vede din ultimele rezultate de la Olimpiada. Neavand practicanti amatori, scade si baza de selectie pentru sportivii legitimati. Daca ar fi doar asta problema. Dar lipsa sportului este sinonima cu lipsa sanatatii, cu obezitate infantila si cu viitoare probleme majore de sanatate.
De-asta ziceam ca sportul si miscarea sunt probleme care ne privesc pe toti. Iar acolo unde exista implicare se vad si rezultatele.
De exemplu la handbal feminin, Centrele Nationale de Excelenta isi arata roadele. Asa vin din urma inlocuitori valorosi pentru competitii.
Romania castiga medalii europene sau mondiale iar CSM Bucuresti a castigat Champions League. Handbalistele „mici” au diverse medalii la campionate de tineret, U20, Universitare etc. iar handbalul are viitor. Iar atunci cand exista rezultate, apar si sponsorizarile private.
Spor(t)!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
Emil Calinescu
Si, totusi, tehnic vorbind, care este diferenta dintre educatia fizica din clasa a V-a si cea din clasa a VIII-a? De ce manuale diferite?
In clasa a V-a faci doar incalzirea, intr-a VI-a faci pregatirea propriu-zisa si intr-a VII-a faci recuperarea?
Daniel Botea
Teoretic, ca orice alta materie, ar trebui sa dezvolte cunostintele acumulate in clasa a V-a si sa adauge altele noi. Modificandu-se potentialul fizic al copiilor, se modifica si posibilitatile. Iti dau un exemplu din handbal. Crescand, prind mai bine mingea, parcurg mai repede terenul, arunca cu mai multa putere etc. Manualul ar fi bun daca ai avea infrastructura pe care sa-l aplici. Nu manualul e problema 🙂
mirela16
Trist, dar cat se poate de adevarat! Chiar si daca se mai construieste cate o sala de sport, asta se intampla daca daca printre consilierii care supun la vot proiectul, este cate unul pasionat de sport. In mediul rural s-au mai construit cateva, de exemplu in judetul Constanta am fost surprinsa sa vad sali de sport in mai multe sate, iar copiii chiar le luau cu asalt.
Daniel Botea
E bine ca se construiesc la tara, eu ma refeream la alea construite in sate fara copii, asa de ochii lumii. Si prin care ploua de la inaugurare. In rest, n-ar fi rau ca in fiecare comuna sa fie o sala de sport care sa poata fi folosita si pentru festivitati sau alte scopuri culturale.