BioVirtInc – Bio Virtual Incubator despre agricultura ecologica

Saptamana trecuta am participat la lansarea proiectului BioVirtInc la Craiova. Este acronimul pentru „Cross Border virtual incubator for promoting employment on bio agriculture, bio products, processing and connected services”.

BioVirtInc la MRC House Craiova

BioVirtInc – agricultura ecologica si procesarea produselor ecologice

De obicei scriu despre evenimentele la care particip imediat dupa ce se intampla. De data aceasta materialul din mapa conferintei a fost atat de amplu incat abia acum am reusit sa-l parcurg.

material amplu

A propos, citind brosura despre procesarea produselor ecologice si serviciile conexe, am inteles diferenta intre produse ecologice, naturale si conventionale.

Produsele ecologice NU accepta arome, coloranti, conservanti, fertilizanti sau pesticide artificiale si nici iradiere sau organisme modificate genetic. Un produs natural poate avea ultimele 4 componente. Iar unul conventional le poate contine pe toate cele 7 pe care nu le suporta unul ecologic.

In afara celor 3 brosuri despre agricultura ecologica, procesarea produselor ecologice si oportunitati de finantare, materialul primit mai contine un studiu. Este vorba despre o radiografie a agriculturii ecologice si a procesarii produselor ecologice si serviciilor conexe in judetul Dolj.

Proiectul BioVirtInc in regiunea transfrontaliera Dolj-Pleven

Revenind la lansarea proiectului BioVirtInc la Craiova, acesta isi propune sa integreze regiunea transfrontaliera Dolj-Pleven in ceea ce priveste activitatile bio. Adica ocuparea si mobilitatea fortei de munca, dezvoltarea afacerilor in domeniul agriculturii ecologice, prelucrarea produselor bio si serviciilor conexe.

BioVirtInc isi propune atat activitati de informare cat si activitati practice. Am retinut realizarea unui site complex care va contine 3 sectiuni

  • help-desk – unde cei interesati vor avea posibilitatea sa afle raspunsurile la intrebarile despre agricultura ecologica,
  • show-case – exemple de succes in agricultura ecologica,
  • market-place – o piata virtuala pentru produsele bio.

Platforma BioVirtInc isi propune realizarea unui ghid de buzunar din care sa invatam cum se cultiva, mananca si se traieste bio.

Sesiunile de instruire si consiliere privind agricultura ecologica se vor adresa studentilor si specialistilor in agricultura din judetul Dolj. Dar si
cetatenilor din mediul rural sau somerilor din mediul urban.

Pentru dezvoltarea activitatilor ecologice se are in vedere un curs de antreprenoriat in cadrul caruia vor fi instruite 80 de persoane. Pe langa activitatea teoretica, este prevazuta si o vizita la o ferma ecologica.

O alta activitate importanta proiectului BioVirtInc este consultanta pentru certificarea produselor bio. Aici se are in vedere instruirea a 15 inspectori si ajutarea a 100 de fermieri cu analizele de sol.

Am fost curios sa stiu cam cat costa o astfel de proba de sol. Am aflat ca poate ajunge pana la 300 Euro si ca pot fi necesare chiar si 3 probe de sol. Iar pentru unele dintre aceste probe nu exista laboratoare in Romania, fiind examinate in strainatate.

Cum a fost la lansarea BioVirtInc la MRC House

BioVirtInc la MRC House

Am primit recomandarea sa particip la lansarea proiectului BioVirtInc de la o cunostinta care-mi citeste blogul. Iar blogul meu fiind Natural despre Craiova, am fost curios sa vad despre ce este vorba.

La inceput am aflat cateva informatii despre Miscarea Romana pentru Calitate.

Magda Poenaru despre BioVirtInc

Apoi Magdalena Poenaru – managerul proiectului BioVirtInc – ne-a detaliat obiectivele proiectului si activitatile avute in vedere.

Trebuie sa fie informatii interesante astfel incat tinerii sa-si ia ochii de la smartphone si sa urmareasca speakerul 🙂

informatii interesante la BioVirtInc

A raspuns si intrebarilor venite de la participanti iar la finalul conferintei am urmarit un documentar cu antreprenori bio din judetul Dolj.

Asa am aflat ca si in judetul Dolj exista culturi de lavanda. Eu ma bucuram de mirosul lavandei in Thassos, in vacantele de vara.

Acum stiu ca exista si la noi. Si mai stiu ca pentru 1 litru de ulei de lavanda se folosesc circa 1000 de kg de lavanda uscata. A propos, lavanda se recolteaza pe caldura puternica si se usuca la umbra, bine aerisita.

Toate aceste detalii le-am aflat din link-ul de mai sus, de la persoane care lucreaza cu succes in agricultura ecologica.

Pana la urmatoarele informari despre BioVirtInc va las cu mai multe imagini de la conferinta de lansare.

Spor dezvoltator!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.