Ion Ratiu – Inceputurile unui exil indelungat (1940 – 1954)

Volumul I al Jurnalului lui Ion Ratiu – Inceputurile unui exil indelungat (1940 – 1954) se lanseaza azi, la ora 16:00, la Biblioteca Judeteana.

Jurnal de Ion Ratiu

Jurnalul lui Ion Ratiu – Inceputurile unui exil indelungat

Evenimentul va fi moderat de Mihai Firica iar lansarea volumului va fi prefatata de istoricii craioveni Sorin Liviu Damean si Mihai Ghitulescu. In Sala Acad. Dinu C. Giurescu a Bibliotecii Judetene Alexandru si Aristia Aman va fi prezent si Indrei Ratiu, fiul lui Ion Ratiu.

Lucrarea a apărut la Editura Corint, Bucuresti, 2017 cu sprijinul Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc.

Volumul este prefatat de Nicolae C. Ratiu. Studiul introductiv si notele apartin istoricului Stejărel Olaru.

„La începutul anilor 1960 un informator aflat la Londra comunica ofițerilor de securitate din ambasadă că Ion Ratiu avea un jurnal în care consemna, printre altele, detalii despre întâlnirile cu diplomatii români. Securitatea si-a dorit mult să-l obtină. S-au făcut planuri pentru a subtiliza măcar o parte din arhiva lui Ratiu si jurnalul său, ordinul de la Bucuresti fiind «anchetati posibilitatea obtinerii acestor materiale si faceti propuneri». După câteva zile, rezidenta DIE din Londra a revenit cu un material amplu despre biroul lui Rațiu, «în spatele căruia îsi ascunde adevărata lui ocupatie la Londra». De-a lungul anilor au fost sustrase documente, spre disperarea lui Ion Ratiu care nu întelegea nici cum dispăreau, nici cine era implicat. Însă jurnalul, bine ascuns, a scăpat intact.” (Stejărel Olaru)

Diplomatul, scriitorul si jurnalistul Ion Ratiu

Dupa 50 de ani de exil, Ratiu a candidat la alegerile prezidentiale din partea PNTCD in 1990. A ramas in memoria colectiva ca un model de democratie si de eleganta.

Activitatea liderului taranist in Romania este cunoscuta si prin relatiile sale cu Monarhia.

Expozitie foto Ion Ratiu

In completarea lansarii de carte, Facultatea de Drept din Craiova gazduieste inca expozitia de fotografie Ion Ratiu. Un destin pentru România.

Spor participator!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.