Editia Branzeturi cum se cuVin 21 a adus la Craiova mai multe premiere 🙂 Mai intai 6 feluri diferite de Merlot de la Crama Rotenberg, unul mai bun ca altul.
De obicei asociam branzeturile in functie de descrierile vinurilor de pe site-ul producatorului si dupa experientele anterioare. De data aceasta prietenii de la Rotenberg ne-au trimis cele 6 vinuri pentru predegustare.
Ca atare, alaturi de Alin Sintimbrean de la DictionarCulinar.ro, de somelierul Narcis Neagoe si de bucataritorul Cosmin Bobonete, am dat o fuga la Restaurant Marmara sa incercam vinurile.
Cum eu sunt un fan al vinurilor rosii, ultimele 4 sticle le-am asociat cu un cotlet de miel a la Marmara.
Dar la fiecare vin am discutat ce fel de branzeturi s-ar potrivi in functie de gust, aciditate, aroma si versatilitate. Le-am sucit, le-am rasucit si pana la urma le-a ales pe cele 6 castigatoare de la Delaco.
Acestea au fost combinatiile pe care le-am pregatit inca de Sambata seara pentru degustarea de Joi. Enjoy!
-
Blanc de Merlot, Menestrel 2017 + Havarti Delaco D’Exceptie + covrigei
-
Rosé Rapsod 2017 + Brie au Bleu Ile de France
-
Merlot Menestrel 2015 + Emmentaler Delaco + mar + merisor + sare afumata
-
Merlot Notorius 2014 – Cascaval Delaco + covrigei
-
Merlot Emeritus 2013 – Grana Padano Delaco D’Exceptie
-
Merlot Primus 2013 + Danish Blue Extra Creamy Castello
Dupa cum vedeti, am avut doar vinuri obtinute din soiul Merlot, chiar daca vinificate in alb, rosé sau rosu.
Nu este prima data cand facem o degustare cu un singur soi de vin, am mai savurat mai demult Cabernet Sauvignon in alb, rosé si rosu.
Avand mai multe vinuri din 2013-2014, am simtit inca de la predegustare nevoia de aerare. Astfel incat la Branzeturi cum se cuVin #21 a fost prima data cand am servit cateva vinuri rosii din decantor.
O alta premiera a fost faptul ca la degustare au venit din partea Cramei Rotenberg si somelierul Florentin Picu dar si Marketing Managerul Alina Bahnar.
Crama Rotenberg la Branzeturi cum se cuVin 21
Florentin Picu si Alina Bahnar ne-au spun prin vin grai, pe limba Merlot, povestea Cramei Rotenberg.
Asa am aflat ca Mihail Rotenberg, vinovatul de serviciu pentru inventii gen Wi-Fi sau Waze, s-a hotarat sa inventeze noul Château Pétrus in Dealul Mare.
Ca atare, la Ceptura si Fantanele, Crama Rotenberg detine 28 de hectare de Merlot din care face mai ales vinuri rosii seci, de „lumea veche”. Ingredientele sunt vita de vie veche de peste 50 de ani, crama gravitationala pe 3 niveluri si fermentarea in bazine mari de lemn, deseori cu samburii lasati in bazin.
Am mai aflat ca vinul este singura fiinta lichida vie apoi am inceput degustarea Branzeturi cum se cuVin 21.
Pentru cei care n-au mai fost la degustarile Branzeturi cum se cuVin alaturi de Asociatia Bloggerilor Olteni, parcursul este urmatorul. Se povesteste fiecare vin, se miroase si se gusta.
Apoi Alin povesteste branza asociata si motivul asocierii si se degusta branza. La final se degusta impreuna vinul si branza.
O asociere reusita este mai buna decat fiecare dintre ingrediente (vin si branza) luate separat. Adica vinul si branza se potenteaza reciproc si impreuna cu micile ingrediente din farfurie, construiesc o asociere memorabila.
Dupa fiecare asociere se prezinta vinul si branza in forma in care sunt disponibile in comert si se raspunde la intrebari. In imaginea de mai jos, Florentin Picu ne povestea despre instrumentul pe care-l poarta la gat somelierii.
La final fiecare participant la degustare voteaza o singura asociere si fericitii castigatori pleaca acasa cu vinurile si branzeturile preferate.
O experiente de asociere deosebita
Eu sunt fan al vinurilor rosii si am preferat un vin rosu si de aceasta data. Insa pana la vinul preferat, sa va spun despre o experienta de asociere deosebita.
Sambata, cand am predegustat vinurile, primul rosu, un Merlot Menestrel din 2015 ne-a suprins prin aroma de fum. Si cum gusturile sunt experiente culturale iar noi suntem in Oltenia, primul gand ne-a dus la pestele uscat, care se coace pe plita si are un gust afumat.
La prima vedere asocierea era o adevarata provocare. Ne-am gandit, ne-am sucit si Alin a ales branza Emmentaler Delaco. Apoi s-a gandit sa regleze aciditatea cu mar si merisor. Dar si cu un ingredient secret, sare afumata de la Cosmin.
La degustare, toata lumea a simtit aroma de afumat. Pentru cei mai multi a fost o senzatie ciudata. Apoi Alin ne-a invitat sa gustam Emmentaler si mar cu sare afumata. Am degustat din nou vinul si… aroma de sare disparuse ca prin minune.
Dar nu s-a terminat aici vraja. Am gustat apoi si merisoarele iar aroma de fum a Menestrelului a revenit mult mai placuta. Iar alaturi de Emmentaler, o asociere mai mult decat potrivita.
A fost o adevarata demonstratie ca vinul are gusturi diferite in functie de ceea ce punem pe masa.
Aici mi-a placut experienta asocierii insa combinatia preferata, pe care am si votat-o, a fost ultima.
Merlot Primus 2013 Rotenberg + Danish Blue Extra Creamy Castello = Love
Despre acest Merlot am aflat ca este cules din parcela 33, maturat 2 ani si apoi invechit in sticla inca 3 ani. Doar 2000 de sticle Merlot Primus 2013 au fost imbuteliate. Iar 6 dintre ele au fost prezente la Branzeturi cum se cuVin 21.
Branza asociata a fost Danish Blue Extra Creamy Castello. Daca mai toata lumea stie despre Toni Delaco si cascavalul sau, ar trebui sa aflati ca gama de produse este mult mai larga. Delaco face parte din grupul francez Savencia, unul dintre liderii mondiali ai pietei de lactate. Ca atare, pe langa produsele sub marca proprie, Delaco este importator exclusiv al unor branduri precum Bergader, Castello, Ile de France, Zott, Arla, Joya sau Milkana.
Danish Blue in varianta Extra Creamy de la Castello este o branza cu mucegai albastru nobil, cu gust picant si usor sarat.
Nobletea branzei daneze s-a potrivit foarte bine cu un venerabil Merlot, rezultand o asociere memorabila. Memorabila a fost si seara petrecuta in Crama la Restaurant Marmara.
Fiind atatea vinuri deosebite, a fost o seara plina de voie buna si informatii noi, care se inteleg altfel la un pahar de vin.
Am imortalizat momentul cu o fotografie de grup la Branzeturi cum se cuVin 21.
Spor degustator!
Update 1:
Daca va uitati la imaginea de mai sus, cu sticla de Merlot Rotenberg Primus Ceptura, de jur imprejurul etichetei (ilustrate de Ana Ruxandra Ilfoveanu) se zaresc niste cuvinte scrise cu litere mici. Daca mai si puneti mana pe eticheta, observati ca toate cuvintele sunt in relief si se simt la degete.
Opreste-ti limba de la rau si buzele tale sa nu graiasca viclesug. Fereste-te de rau si fa bine, cauta pacea si o urmeaza pe ea. (Psalmi, 33:12,13)
Mi s-au parut potriviti psalmii pentru Saptamana Mare, asa ca o sticla de Primus a fost pe masa sa ne lumineze Sarbatorile Pascale.
Ne spusesera prietenii de la Rotenberg ca vinul este nefiltrat si este posibil sa gasim depuneri. La degustare nu le-am vazut dar de Paste, ultimul pahar s-a nimerit la mine.
Ca atare pot sa dovedesc cu link si imagini (ca la bloggeri), ca in sticla cu nr. 1786/2000, in pahar se gasesc depuneri, ca un zat fin de cafea. Natural.
Update 2:
Am mai aflat de la Alina Bahnar ca la Crama Rotenberg, de 2 ori pe an sunt „Portile deschise”. Primul eveniment este in primavara, pe 19 Mai dar portile se mai deschid si-n Septembrie. Pana atunci, pentru grupuri de minimum 4 persoane, se pot organiza vizite si degustari. Bineinteles, cu rezervare prealabila.

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei