Am ajuns cu seria degustarilor la evenimentul Branzeturi cum se cuVin 19. De data aceasta bloggerii craioveni au degustat branzeturile Delaco alaturi de vinurile de la Domeniul Vladoi. Evenimentul s-a desfasurat in crama la Restaurantul Marmara, o gazda buna ca de fiecare data.
Branzeturi cum se cuVin 19 cu vinuri dobrogene
Poate va intrebati cum a ajuns o crama din Dobrogea la o degustare in Craiova. Ei bine, ne-am intalnit prima data la Oltenia Wine Fair. Atunci am degustat vinurile de la Domeniul Vladoi si am aflat cateva detalii despre crama si vinuri de la Ion Vladoi, proprietarul domeniului. Printre vinuri, am remarcat gama Anca Maria. Anca Maria Vladoi este cea care a vinificat aceasta gama si am avut placerea s-o cunosc la Revino.
Acum, Ion Vladoi si fiica Anca Maria au fost cei care ne-au prezentat vinurile si au raspuns intrebarilor noastre.
Branzeturile si asocierile cu vinurile au fost povestite de Alin Sintimbrean, de la DictionarCulinar.ro, partenerul Asociatiei Bloggerilor Olteni in organizarea degustarilor.
Initial vorbisem sa avem 6 vinuri la degustarea Branzeturi cum se cuVin 19. Dar ne-au facut o surpriza si am inceput degustarea cu un spumant fresh, extra brut. Bonus.
Cu aceasta ocazie am aflat de la Ion Vladoi cateva detalii interesante despre vinurile spumante. Dopul trebuie sa reziste la o presiune de 6-7 bar, pretul ajunge la 1 Euro iar sticla singura costa 1,5 Euro.
Daca puneti la socoteala si „invartitul” manual al sticlelor, nu mai pare asa de scumpa o sticla de sampanie. Spumantul pe care l-am degustat este o combinatie de Feteasca Regala 55%, Chardonnay 25% si Riesling de Rin 20%.
Am mai aflat multe informatii despre Crama Siminoc si legatura ei cu oltenii din Dragasani. Dar si despre istoria locului si schimbarea denumirii din Murfatlar in Basarabi si inapoi in Murfatlar. Revin la aceste detalii cand ajungem la Pivnita Basarabilor.
Branzeturi cum se cuVin 19 – branzeturi Delaco si vinuri de la Domeniul Vladoi
Pana atunci, am inceput asocierea Branzeturi cum se cuVin 19 cu un Cabernet Sauvignon vinificat in alb. Desi este un strugure rosu, timpul redus de contact cu pielita strugurelui de Cabernet Sauvignon a dus la un vin alb.
Anca Maria ne-a explicat cum s-a obtinut vinul care-i poarta numele.
Initial, in 2015 isi doreau sa faca un rosé din Cabernet Sauvignon. Dar in acea toamna a plouat si era multa apa in boabe. Asa ca au decis sa traga mustul mai repede, contactul cu pielita a fost scurt si a rezultat un must alb.
Cabernetul Sauvignon vinificat in alb a avut succes astfel incat au continuat si-n anii urmatori. Au alocat atentie si sticlei, aceasta fiind un model Signature produs in Franta. Iar dopul este bio, obtinut din trestie de zahar.
Am asociat vinul cu Mozzarella si busuioc. A propos de asocieri culinare, chiar daca este obtinut din struguri rosii, se asociaza ca un vin alb. Asta a propos de o intrebare mai veche a mea, referitoare la soiurile rosii vinificate in alb.
Din cate stiu, nu sunt foarte multi producatori care vinifica soiuri rosii in vinuri albe. Mai vinifica astfel Oprisor (Cabernet Sauvignon, Zinfandel), Rotenberg (Merlot) si Carastelec (Pinot Noir). Daca mai stiti soiuri rosii vinificate in alb in Romania, va rog sa nu le tineti doar pentru voi.
Branzeturi cum se cuVin 19 a continuat cu Sauvignon Blanc, alaturi de Brie – Ile de France si covrigei Grand Papa.
Pentru iubitorii vinurilor albe a fost un vin clasic si o asociere clasica, in care branza Brie si Sauvignon Blanc s-au potentat reciproc.
A urmat un Chardonnay baricat alaturi de branza Havarti si pere.
Imi plac mai mult vinurile rosii insa Chardonnay-ul baricat m-a impresionat. Nu stiu daca a fost aroma de baric, faptul ca a primit premiu de excelenta la Vinul.ro sau ca s-a completat perfect cu branza Havarti D’Exceptie. Rezultatul a fost unul deosebit.
Havarti din gama Delaco D’Exceptie este o branza de origine daneza, grasa, versatila si maturata cel putin 2-3 luni.
Strugurele de Chardonnay este unul mai aerisit si principalul soi din care se fac spumantele. Pivnita Basarabilor, gama in car se gaseste Chardonnay-ul medaliat de la Domeniul Vladoi, are o poveste frumoasa. Numele este legat de pivnita regala care a apartinut Regelui Mihai. Chiar localitatea a avut nume diferite, cand Murfatlar (denumire turceasca insemnand „ai lui Murfat”), cand Basarabi.
Ca o curiozitate picanta, este localitatea in care s-a nascut Traian Basescu. Si nu, nu sunt „podgorii de whiskey” in zona, Basarabi – Murftalar fiind zona viticola.
A urmat o premiera, un vin Pinot Grigio Rosé fumee din 2016. Adica un rose baricat, obtinut la a doua utilizare a baricului, dupa ce la prima fusese baricat Chardonnay-ul pe care l-am savurat mai inainte.
Domeniul Vladoi are doar 1 hectar si jumatate cu Pinot Grigio, ca atare Rosé-ul este intr-o cantitate de numai 1300 de sticle. Strugurele are o culoare violacee si nu este foarte intalnit in Romania.
Pinot Grigio Fummee este un vin in editie limitata creat in cinstea bunicului Grigore Vladoi, a doua generatie de viticultori din familia Vladoi. Foare interesant acest Rosé Fumee, mai ales prin asocierea cu Maasdam si struguri roz.
A urmat un vin in genul Beaujolais (Franta) sau Novello (Italia), adica primul vin al anului. Dintre vinurile romanesti, am mai savurat doar Floare de Toamna de la Vinarte.
Cuvee Primeur de la Domeniul Vladoi este obtinut din Feteasca Neagra, Syrah si Merlot. Are 14% alcool si este un vin fresh, care da bine pe papile si un pic mai rece decat un vin rosu obisnuit. Nuantele de cirese negre s-au indragostit de branza Gouda. Un praf de piper mozaic si covrigeii sarati au adaugat sare si piper acestei combinatii incantatoare.
Daca ar fi sa caracterizez in 3 cuvinte, vinul, branza si combinatia, cuvantul potrivit pentru acest vin ar fi premiera. Branza Gouda, de origine olandeza, ma duce cu gandul la dragoste. Nu stiu cum se zice dragoste in olandeza, dar m-a cucerit. Iar combinatia, cum altfel decat dragoste la prima vedere.
Nu ne-am luat la revedere pana cand n-am degustat si un Cabernet Sauvignon Dinastia Basarabi, din 2013.
Pe acesta l-am asociat fiecare cu cate un fel de mancare de la Restaurant Marmara. Eu am poftit la cotlet de miel si nu m-am inselat.
Si am ajuns si la momentul cel mai asteptat, tragerea la sorti. Fiecare participant a votat combinatia preferata de branza si vin. Dupa cum se vede, toate bolurile au fost pline cu taloane de vot, semn ca fiecare asociere a avut fanii ei.
Anca Maria Vladoi a tras la sorti castigatorul primului vin, apoi fiecare castigator a tras la sorti din bolul urmator.
Cand ne-am adus aminte sa facem si poza cu castigatorii, unul dintre ei plecase deja. Am mai surprins doar 5 fericiti.
Iar pe cei care au ramas pana la final i-am rasplatit cu o poza de grup!
Pana la urmatoarea degustare va las cu mai multe imagini de la Marmara.
Spor degustator!

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
Dincolo de nori
Am gustat de curând un Nero d’Avola vinificat în alb. Din câte știu procedeul de vinificare în alb merge pentru viile tinere, dar poate că mă înșel.
Frumos acolo la voi! 🙂
Daniel Botea
Bre, ziceam de-ale noastre rosii, vinificate in alb. Nu cred ca are de-a face cu tineretea 🙂 Din ce am inteles eu este doar timpul de contact intre pielita rosie a strugurelui si pulpa incolora. Cu cat e mai mic, cu atat e mai „alb” vinul. La noi e frumos, ca suntem in crama restaurantului Marmara 🙂 Spor!
Dincolo de nori
Păi, ce mi-e Sicilia, ce mie-e Dobrogea? 🙂 Glumesc, nu am gustat Cabernet Sauvignon din România vinificat în alb. Dar acum știu ce să încerc! 🙂