Scrie și vorbește corect românește

Eu credeam că vorbesc (și scriu) corect românește până când am început să scriu pe blog.

Corect românește

Corect românește?

Abia când am început să scriu zilnic mi-am dat seama că nu foloseam corect variantele „doar-decât”. Și nici nu-mi pusesem problema când să folosesc corect „datorită” sau „din cauza”. Să mai zic despre „ca și”?.

Nu mai insist la virgula înainte de etc. într-o enumerare.  Asta e deja la alt nivel, cu mult peste nivelul de guvernare.

Ei bine, în scris le-am rezolvat încetul cu încetul. Important este să conștientizezi și să vrei să corectezi.

În vorbire este mai greu, pentru că oltenii vorbesc repede. Oricât am fi noi de perfecți și de simpli, viteza ne mai joacă feste.

În scris ai timp să gândești un „decât” în loc de „doar”. În vorbire este un pic mai complicat. Dar lucrez la asta.

Să vorbim corect românește cu perfectul simplu

A propos de perfectul simplu, dacă tot suntem la corectitudine, am zis să fac câteva precizări pentru neolteni.

Perfectul simplu este un timp corect în limba română. Nu este vreun regionalism sau moft folosit aiurea. Că-l folosesc mai mult oltenii, asta e treabă de rapiditate. Păi da, noi dintr-un singur verb la perfectul simplu ne dăm seama când se petrece acțiunea.

De exemplu, „fusei undeva” înseamnă o acțiune întâmplată de azi de dimineață până în momentul în care fac afirmația.

Nu este corect „fusei ieri”. Pentru asta folosim „am fost ieri”. În concluzie, perfectul simplu se folosește pentru un trecut foarte apropiat. De azi de dimineață și până la momentul vorbirii.

V-am copt cu această observație? Asta nu știu dar îmi amintesc că ne-a spus Chinezu cum s-a copt la perfectul simplu.

I-a pus profa de română să conjuge la perfectul simplu verbul „a coace”. Vedeți în link ce-a ieșit (nu ce ieși, da? Că s-a întâmplat mai demult.)

O altă învățătura pe care am deprins-o de când m-am apucat să scriu pe blog se referă la citit. Cu cât citești mai multe cărți scrise corect românește, cu atât mai mult te exprimi corect.

În schimb dacă lectura ta se rezumă #decât la Facebook… Csf? Ncsf!

Corect românește și cu diacritice

Încă o problemă pe care o am este că nu folosesc diacriticele. Corect românește ar fi să le folosesc. Îmi dau seama în anumite cazuri, în care lipsa unui „ă” poate schimba sensul propoziției. Și atunci folosesc și eu diacritice. În rest nu prea, pe motiv de… creieraș.

Primul meu job a fost într-o editură, pe vremea când foloseam Ami Pro și Photo Styler, iar Corel Draw era pe la versiunea 3.0.

Corel Draw ver 3.0

Ei bine, pe atunci nu prea erau tastaturi românești și foloseam fonturi de tip RO_Times_New_Roman și altele. Astea aveau scurtăturile puse pe alte taste decât ș,î,ț-urile de azi. După câțiva ani de scris în editură, când mă apuc să scriu cu tastatură românească, după 2-3 propoziții se duce gândul la scurtăturile din tinerețe. Și rezultă o varză care mai mult mă enervează. Asta este.

Măcar articolul ăsta l-am scris românește. Dar întâi fără diacritice și apoi corectat automat pe Diacritice.com.

Dovada că dacă vrei să scrii corect românește 100%, poți.

Corect românește și cu romgleza

Ultimul aspect pe care vreau să-l ating se referă la romgleză. Zic și eu de multe ori că m-am updatat (în loc de actualizat). Dar îmi aduc repede aminte că avem variante românești pe care le înțelege toată lumea.

Nici nu vreau să ajung ca francezii care folosec cuvinte franțuzești inclusiv pentru neologisme gen computer, tastatură și mouse, venite din lumea anglofona. Păi da, ei zic ordinateur, claviature și souris.

A fost un ministru al Culturii și Francofoniei care chiar a dat o lege pentru folosirea exclusiva a limbii franceze. Legea Jacques Toubon n-a prins foarte tare, însă ministrul a rămas cu porecla Jack All Good.

Toate bune și frumoase, nici să exagerăm cu engleza dar nici să încercăm să folosim arhaisme pentru cuvintele noi care vin din tehnologie.

Spor corector!

P.S.

Mi-am amintit aceste aspecte citind despre campania #corectromânește.

 

2 Comments

    • Daniel Botea

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.