Parca mai ieri juca SCM Craiova la Kristiansand. Pfff, ce repede a trecut timpul. Weekendul trecut eram prima data in Norvegia si implicit in premiera la Kristiansand.
Mai intai 3 colegi de la Blue Legion au fost cu o masina la semifinala din Kastamonu, in Turcia. Asa ca pentru finala din Norvegia ne-am hotarat sa mergem mai multi. Am fost 7 pentru prima data in Norvegia.
Cei mai temerari au fost cei 4 care au plecat cu masina in Norvegia.
Eu am fost printre ceilalti 3 care au luat avionul pana-n Oslo, apoi de-acolo cu autocarul am ajuns la Kristiansand.
Cum a fost cu avionul, prima data in Norvegia
In momentul in care am inceput sa ne interesam de avion, nu se stia daca se face charter din Craiova la Kristiansand.
Mai rau era ca nu se stia data exacta a meciului. Prima data cand am dat cautare pe Vola dupa Bucuresti – Kristiansand, mi-a afisat scurt 300 Euro, dus-intors.
In schimb pentru Bucuresti – Oslo, cu escala, gasisem si preturi de 93 euro. Pe masura ce trecea timpul, preturile se mareau… Atunci cand s-a stabilit ziua de 5 Mai pentru turul din Norvegia, am si facut rezervarile pentru avion.
N-am mai prins cu 93 ci cu 165 Euro dus-intors. La dus am plecat cu Blue Air, escala de 6 ore la Hamburg si apoi cu Ryan Air spre Oslo (Torp).
Din pacate, desi pe biletul de avion langa Oslo scrie Torp, in realitate nu este chiar asa aproape 🙂 Este o distanta de 110 km intre aeroport si Oslo.
Prima data in Norvegia, cu peripetii auto
Ne facusem rezervare online la Nettbuss din Oslo pana-n Kristiansand, cu plecare din Bussterminal. Iar ca sa ajungi acolo luai un Torpekspressen, care era la ore fixe.
Rezervare de la Nettbuss am decalat-o la inca 2 ore, ca sa avem timp sa ajungem la Oslo.
La intoarcere aveam insa o problema, pentru ca fiind Duminica, cel mai matinal autocar Nettbuss pleca la 05:50 si ajungea la Bussterminal dupa ce pleca Torpekspressen dedicat avionului nostru 🙁
Initial ne-am gandit ca luam un taxi din Oslo si ne ducem la Torp. Insa cand am intrebat un taximetrist din Torp cat ar costa, ne-a zis doar „very expensive”. Stiam ca in Norvegia toate sunt scumpe si am insistat sa ne spuna cam ce inseamana. 3000 – 4000 de coroane, echivalentul a 300-400 de euro. Valeu, mai scump ca avionul 🙂
I-am explicat problema noastra si atunci a zis ca la intoarcere putem sa coboram la Fokserod, care e la 3 km de aeroport. Iar de acolo sa luam un taxi care costa 100-200 de coroane. Chiar atat a si costat: aproape 3 km, 196 de coroane. Adica 20 de euro pentru 3 km. Dar a meritat.
Atunci cand m-am documentat, la plecarile din Torp spre Oslo se vorbea doar despre Torpekspressen. La fata locului am vazut ca erau si autobuze mai mici, dar n-am stiut care-i treaba cu ele. Ei bine, astea mergeau spre localitatile mai apropiate, printre care si Fokserod.
Am aflat pe urma, la dus aveam oricum rezervare la Nettbuss din Oslo, asa ca am vazut cu ocazia asta si Oslo din autocar. Am avut timp doar sa mancam un kebab langa Bussterminal si sa aruncam o privire prin zona.
Imagini si impresii din Oslo
Am ramas impresionati vazand numarul mare de „barcute” de langa Oslo.
Prin padure se mai zarea zapada din loc in loc.
Tot din mersul autocarului am vazut si un loc de promenada interesant in Oslo.
De admirat am avut timp doar cateva minute, dupa ce am mancat.
Bai frate, ziceai ca esti in Rai, printre ingeri. Numai frumuseti blonde cu ochi albastri, zvelte si zambitoare. De fapt zambetul si relaxarea norvegienilor au fost primele descoperiri din Oslo.
Tot zambind, am descoperit ca daca nu aveai card, nu puteai sa mergi la toaleta in Bussterminal 🙂
Alta descoperire a fost faptul ca toata lumea vorbeste engleza. Am mai fost prin Ungaria, Spania sau Italia si gaseai destul de greu vorbitori de engleza. Insa in Norvegia nu mi s-a intamplat nici macar sa gasesc unul singur care nu vorbeste engleza. Am aflat mai tarziu ca la scoala au tot atatea ore de engleza cate au pentru limba materna.
Inainte de imbarcare spre Kristiansand soferul ne-a spus ca ne incadram in orar daca la intoarcere coboram la Fokserod si nu mai mergem pana-n Oslo.
Mai linistiti, am luat Nettbuss la 20:15 si am ajuns la 01:15 in Kriastiansand, dupa ce plecasem cu o zi inainte la 12:30 cu masina din Craiova la Bucuresti.
La Kristiansand ne asteptau colegii care ajunsesera cu masina si asa am ajuns la cabana de langa Kristiansand.
La cabana, printre fiordurile de langa Kristiansand
Din Kristiansand pana la cabana erau vreo 15 km, iar casuta piticilor (am fost 7) era bine pititia in padure. Seara am mai avut timp doar sa dam noroc cu o bere, ca foamea o potolisem in Oslo.
Am pus capul pe perna si… asta a fost 😉 A doua zi am vazut cu adevarat in ce zona frumoasa era cabana. De jur imprejur padure si fiorduri.
Iar cabana avea 3 camere, baie si bucatarie. Fiind avertizati de preturile mari din Norvegia, colegii care au venit cu masina au facut cumparaturile in Germania. Iar in ziua meciului am facut un gratar, salata si o omleta pregatita de mine in bucatarie. Ce sa mai, bucurie culinara 🙂
Si daca preturile in Norvegia erau prohibitive, in schimb pentru 2 nopti la cabana am platit 130 de lei. Mai ieftin ca in Romania, sa mai compensam din cheltuieli.
Prin Kristiansand inaintea finalei
De la cabana am plecat in 2 ture spre Kristiansand, ca sa vizitam un pic orasul inainte de meci.
Spre deosebire de orasele mari din Romania, Kristiansand este un oras cu doar 80 000 de locuitori, dar cu vreo 3-4 sali de sport. Ca sa gasim sala in care joaca Vipers am intrat pe pagina lor si am dat de… Aquarama. Am ajuns acolo si chiar asta am vazut. Un bazin interior, in care se balaceau de zor copii si adulti.
De fapt bazinul era intr-un complex mai mare, in care erau si restaurante, un hotel si pana la urma si sala de handbal de 2000 de locuri.
Am zis sa dam un tur in cautarea salii si tocmai atunci ne-am intalnit cu Alice Ardean Elisei si Cristina Zamfir, care se intorceau de la o plimbare pe faleza. Ne-au confirmat ca sala de handbal este in acel complex si ca hotelul la care stau ele se afla tot acolo.
Deja mai linistiti, am pornit sa descoperim frumusetile din Kristiansand.
Prima surpriza a fost sa vedem foarte multe norvegience in costume traditionale. Le-am ales pe cele in alb-albastru 🙂
Si vaza aceasta uriasa mi-a placut, tot pentru coloritul albastru 🙂
Eu nu fac selfiuri decat oglindite in diverse chestii. Buna treaba cu Mega selfie-ul asta.
Ne-am dus spre Fish Market dar pana acolo am trecut pe sub Slow Bridge. Aici podul era decorat cu mici bucati de oglinda, pe care erau desenate tot felul de chestii simpatice.
Iar dupa pod se deschidea o panorama interesanta.
Fish Market este o zona de promenada, intesata cu multe baruri, un fel de centru vechi din Kristiansand. Ca o bere este 7-8 Euro, asta-i alta treaba 🙂 Dar este foarte frumoasa zona.
Mai multe imagini din Kristiansand gasiti aici, am lasat-o la final pe cea cu leul 😉
Daca ar fi fost in spatiu deschis i-as fi pus o esarfa alb-albastra inainte de poza 🙂
Romani in Kristiansand
Apropo de esarfe alb-albastre si de bere, dupa meci am vrut sa ne mai indulcim cu o bere. Da’ de unde, ca norvegienii nu mai vand bere la supermarket dupa ora 18:00 🙁
Noroc cu un roman stabilit in Kristiansand, care ne-a auzit si ne-a spus ca are pe-acasa niste bere si ne aduce daca-i dam adresa. Pana cand am ajuns noi in 2 ture la cabana, ne-am trezit ca ne suna.
Ne-a gasit destul de repede si a venit si cu berea. Cand l-am intrebat cat costa, a zis ca pleaca acasa. Asa ca l-am invitat la masa macar, ca el nu bea alcool. Asa am aflat ca este din Vaslui, ca lucreaza in Kristiansand si ca nu este singurul roman din zona.
De la el am aflat ca la scoala copii invata si limba materna si engleza in acelasi numar de ore. Atunci mi-am explicat de ce absolut toti cu care am vorbit, indiferent de varsta, stiu engleza.
Chiar si doamna care ne-a oferit o punga de chipsuri la finalul meciului, spunand cu mandrie ca sunt facute in Kristiansand.
Noi am mai fi stat de povesti, dar a doua zi de dimineata aveam Nettbuss la 05:50. Nefiind studenti, nu ne-am fi permis sa mergem cu titicarul 🙂
Intoarcerea spre casa
Mai departe, Kristiansand – Fokserod, apoi 3 km cu taxi pana la aeroport (adica 20 de euro) si avionul Torp – Bergamo si apoi Bergamo – Bucuresti.
Am ajuns la Craiova la 01:30, adica la 3 zile si o ora distanta de momentul plecarii spre Norvegia. Pentru prima data in Norvegia ne-am descurcat bine. Personal, nu cred ca am depasit 330-350 Euro cu toate cheltuielile.
Noi sa fim sanatosi, pentru ca a meritat cu varf si indesat sa mergem pana la Kristiansand. Intre timp SCM Craiova a castigat EHF CUP.
Dar asta este o alta poveste, pe care o detaliez in articolul urmator.
Spor!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
No Responses