Ciorba de rosii si altele de rosii la Miercurea fara carne

Daca tot e sezon de rosii de la tara, am zis sa profit de dimineata pana seara 🙂 La Miercurea fara carne de azi am bagat rosii la greu, si crude si-n ciorba de rosii.

Doar la gustare am rezistat, ca n-aveam rosii pruna si am bagat prune, nu chiar rosii 🙂 Dar parguite.

prune parguite

Dar pana atunci, pentru de dimineata am avut rosii cu branza si cu ardei iute. As fi pus si masline de Thassos dar nu le-am mai gasit. Mai aveam un pachet din rezerva de stat (in debara) insa a facut Daria curat pe-acolo si le-a pus bine 🙂

rosii cu branza

Sa-mi fie de bine, ca au fost bune rosiile si fara masline. De necaz am pus  piper roz peste branza 🙂

Ciorba de rosii la pranz

La pranz, cand afara era cald si zapuseala, am bagat o ciorba de rosii. Rece, la temperatura camerei, dupa ce scosesem ciorba de rosii din frigider pe la ora 9.

ciorba de rosii

Am mancat-o simpla, fara paine, fara mamaliga si fara alte interventii.

Buna frate, dar pe la 16:00 ma luase o foame incat visam o salata de rosii cu branza. Visul s-a adeverit mai pe seara, cand am savurat salata.

Rosiile de la tara s-au „imbrobonat” dupa ce le-am scos din frigider. Cat am taiat ceapa, puteam sa le spal in picaturile proprii.

Am mai pus patrunjel, ceapa, sare, ulei de masline si cateva picaturi de lamaie.

Ce-a iesit, vedeti aici.

salata de rosii

 

Asa s-a incheiat Miercurea fara carne dar plina de rosii. Din gradina de la mama-soacra.

Rosii sanatoase, si crude si gatite

Am inteles ca rosiile sunt bune si crude dar si gatite, cand se elibereaza mai bine licopenul. Licopenul, cel care da culoarea rosie acestor legume-fructe, este un antioxidant puternic. Bine de stiut ca prin gatire creste cantitatea de licopen eliberata de rosii. Nu mai stiu daca cresterea este de 25 sau 35%, conteaza doar ca e de bine.

De obicei la legume si fructe se recomanda sa le mancam crude, pentru a nu distruge enzimele si substantele active. Dar mai exista si exceptii. Iar daca le mancam si crude si gatite, cu-atat mai bine 🙂

Pofta buna fara carne!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.