Incendiile din Grecia si altele din insule

Vazand imaginile cu incendiile din Grecia, mi-am adus aminte ca s-au mai intamplat si prin Thassos.

Incendiile din Grecia si Thassos

E adevarat, incendii de mici proportii si nu cand m-am nimerit eu pe-acolo. In rest, a propos de noile amenzi rutiere care ard, am vazut intotdeauna mai multi pompieri decat politisti.

Incendiile din Grecia

Vedem la stiri ca tragedia care s-a intamplat de curand in apropierea Atenei s-a datorat si lipsei de reactie a autoritatilor. Ca sa nu mai spun ca focul s-a raspandit neverosimil de rapid. Incendiile din Grecia nu sunt rare dar de obicei nu se lasa cu atatea victime omenesti 🙁

Mai demult am vazut la TV ca erau incendii in Thassos inainte de a pleca spre insula. Cum aveam prieteni care se aflau deja acolo in vacanta, i-am sunat si i-am intrebat. Am aflat ca au fost mici incendii care au fost stinse repede.

In 2016, la o luna dupa ce fusesem in Thassos, am vazut iar la TV ca sunt incendii in insula. De data asta focurile au fost mai puternice, pornite de la fulgere.

Reactia autoritatilor si a pompierilor a fost rapida si focarele de incendiu au fost izolate si inlaturate.

Incendii la Kazaviti in 2016

Am aflat ca zona cea mai afectata in 2016 a fost Kazaviti, o localitate pe care o vizitasem cu mai putin de o luna inainte.

Mi-au placut drumurile de piatra inguste si intortocheate. Si casele vechi, de piatra, unele nelocuite. Ei bine, acele stradute frumoase s-ar fi transformat intr-un cosmar daca ne-ar fi prins vreun incendiu acolo. Plus ca drumul pana la Kazaviti este prin paduri, pe o sosea ingusta si cu multe curbe.

Ne-am lasat masinile la intrare in Kazaviti dar ma gandesc ce invalmaseala ar fi fost pe strazile de piatra, cu oameni si masini simultan.

Acum, inainte de o noua vacanta in Thassos, m-am informat despre incendiile din insula.

Am aflat ca in Kazaviti a mai fost un incendiu in 1989, insa cel din 2016 a fost cel mai violent. Din fericire n-au fost pierderi de vieti omenesti ci doar pierderi materiale.

Au ars mai multe case, livezi de masilini si cateva hectare de paduri de pini.

maslini arsi

Vazand casele de piatra m-as fi gandit ca n-are ce sa arda. Dar nu-i chiar asa.  Raspandirea incendiilor este favorizata de vegetatia uscata si de zone greu accesibile, in care nu sunt surse de apa.

ruine arse

Nu stiam aceste lucruri cand am declarat ca-mi place cel mai mult in Thassos in Iunie. Atunci sunt temperaturi mai agreabile, insula este plina de verdeata iar preturile sunt mai mici. Ca sa nu mai zic ca sunt si turisti mai putini.

Vedem acum ce va fi!

Surse foto

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.