Va spuneam ca m-am inscris la cursuri de master cum se cuVin la ideea lui Narcis Neagoe. Ei bine, el a trecut la nivelul urmator. Dupa ce s-a „cursat” si la master si la WSET, Narcis a pus in practica informatiile teoretice. Oglinda lui Narcis o reprezinta primele vinuri pe care le-a facut in casa.
Aseara am fost invitati la Five Continents ca sa degustam prima productie de vinuri marca Narcis Neagoe. Multumim frumos!
Luand exemplul garajistilor francezi, Narcis ne-a incantat cu 4 vinuri editie limitata, facute acasa.
In 2017 a cumparat struguri Cabernet Sauvignon de la Vartop, la recomandarea domnului profesor Constantin Băducă. Apoi a trecut la practica, scotand primele 4 vinuri: un rosé intarziat si 3 rosii unul mai bun ca altul.
Capriciu in oglinda lui Narcis
Primul vin pe care l-am degustat a fost un rosé de culoare foarte aprinsa. Aproape rosu, vinul a fost scos mai tarziu decat un rosé obisnuit. De-aia a rezultat si culoarea asta frumoasa. Cred ca i-a zis Capriciu, pentru ca a fost capriciul Lenutei Neagoe de a scoate un vin rosé. Si rabdarea lui Narcis de a-l tine mai mult 🙂
Mi-a placut, chiar daca pentru un rosé este destul de puternic, 14% alcool. Sau poate chiar asta mi-a placut mai mult 🙂
Vinul lu’ Precup in oglinda lui Narcis
Este vinul care mi-a placut cel mai mult dintre toate 4. Numele vine de la vorbele bunicii, care atunci cand l-a gustat a zis ca asa facea Precup vinurile in zona lor. De unde si denumirea.
Este un vin la care strugurii au stat la macerat 14 zile. In conditii de casa, fara temperatura controlata, vinul s-a dezvoltat cum a stiut el, rezultand un produs final superb.
14,5% alcool, o culoare frumoasa si aroma de coacaze negre.
Au urmat inca 2 rosii, tinute mai mult pe bostina si inobilate cu chipsuri de stejar Limousine. Plus culturi de drojdie, daca-mi amintesc eu bine. Oricum, 2 vinuri mai prelucrate decat primul rosu. Domnul profesor Băducă ne-a spus ca dupa 2-3 ani ar trebui regustate 🙂 Asta daca mai raman mostre, pentru ca sunt 60 de sticle din fiecare.
Iluzie a fost urmat de T.K.O (technical knockout). Numele vine de la faptul ca este un vin „mortal”, care a stat mult pe bostina. Dupa cativa ani ar trebui sa obtina note de nuca. Deocamdata in ambele vinuri se simte aroma de vanilie.
Ce-am mai invatat la degustare
Domnul profesor Băducă ne-a explicat cum se tine paharul si mai ales care sunt motivele.
Apoi, care este ordinea in care se servesc vinurile in cadrul unei degustari. Sunt mai multe criterii, care se aplica simultan:
- de la alb spre rosu,
- de la sec spre dulce,
- de la nou spre vechi.
Ne-am mai invatat si cum sa plimbam vinul prin gura, pentru a stimula toate tipurile de papile gustative, responsabile pentru cele 5 gusturi.
A fost o intalnire frumoasa si interesanta, ca intre prieteni ai vinului si ai lui Narcis. Pana la urmatoarea productie, va las cu imagini de la degustare.
Spor in continuare!
Update:
Desi el este capul rautatilor, Narcis sustine ca a fost doar team-leader 🙂
„E minunat ca produsul muncii a fost apreciat, dar nu e doar meritul meu. Am lucrat in echipa! Drept este ca am fost „team leader”, dar nebunia mea fara suport ar fi ramas o chestie la nivel teoretic.
Alte 3 persoane, echipa mea, si-au dedicat nopti din viata ajutandu-ma sa aduc in acelasi context strugurii si o anumita interpretare, s-au trezit mai devreme in multe dimineti ca sa ingroape cu religiozitate (si fara prea multe intrebari, ca „asa trebuie”) „caciula” in fiecare recipient lasat la macerat.
Ei bine, nu as fi reusit singur! Fara sotía mea Lenuta si fara Cosmin si Delia Vaduva, cumnatii nostri, nu ar fi existat niciun vin!
Deci, si in povestea asta au fost tot 4 „evanghelisti”! (Tehnologul, Ajutorul de tehnolog, Asistentul de tehnolog si Ajutorul asistentului de tehnolog)
Slavit fie numele Domnului!„
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei