Pe protestatari i-ati batut, dar cu presa ce-ati avut?

N-am fost in tara pe 10 August dar am vazut apoi „gingasiile” la care s-au dedat o parte dintre jandarmi. Rezultatul, peste 400 de protestatari au avut nevoie de ingrijiri medicale.

protestatari 10 August

Sursa foto

Ca tot ma intorceam din vacanta, nu pot sa nu observ o comparatie. Mai multe persoane ranite de fortele de ordine din Romania decat ranitii in incendiile din Grecia.

Ca sa fie clar de la inceput, sper sa fie trasi la raspundere toti. Si huliganii care au atacat fortele de ordine dar si jandarmii care au lovit/gazat/udat gratuit persoane nevinovate.

Cand jurnalistii sunt transformati in protestatari

Omeneste poti sa intelegi ca dupa ce o persoana (protestatar sau jandarm) a fost lovita, nu mai este la fel de amabila. Dar nu cred ca i-au atacat jurnalistii. Si atunci de unde atata violenta verbala si fizica impotriva jurnalistilor?

Un jandarm profesionist ar trebui sa inteleaga cand un jurnalist isi face treaba si sa se comporte ca atare. Si atunci de ce „Mars de-aici!”, „Nu filma!” sau „Paraseste zona!”. Cumva jandarmii isi depasisera atributiile si nu trebuie sa existe dovezi filmate?

Dar cu jurnalistii straini ce-au avut? Acum i-au luat la bataie pe jurnalistii austrieci, cu legitimatiile de presa la vedere. In Iunie l-au extras din multime exact pe jurnalistul german Paul Arne Wagner. Coincidenta sau nu, tocmai ce realizase un documentar despre maretele realizari ale lui Dracnea.

Coincidenta sau nu, la mitingul diasporei din 10 August jandarmii n-au mai fost in stare sa-i extraga din multime pe cei violenti.

Si au gazat la intamplare femei, copii, batrani si protestatari nevinovati. Si ajungem la cei care au venit cu copiii la proteste.

Se stia ca vor fi violente?

Dupa miting s-au gasit multi destepti care spuneau ca „se stia” ca vor fi violente la miting. Si ca parintii inconstienti care au venit cu copiii la protest ar trebui sa-si traga „macar un glont in cap”. Asta e declaratia aproximativa a managerului unei institutii culturale din Craiova. Fost preot si decorat cu nu’s ce ordine bisericesti. Au mai fost si declaratiile doreilor PSD-isti care s-au simtit datori sa latre ca sa-i auda stapanii.

Pai daca tot stiau ca „vor fi violente”, n-ar fi bine sa dea si niste declaratii la Procuratura, ca sa se clarifice daca a fost o treaba premeditata? Sau sunt tari in gura doar pe Facebook, post-eveniment?

Din punctul meu de vedere, daca ai ganduri pasnice la protest, nu e deloc anormal sa vii cu copiii la proteste. Mai ales daca asa ai venit mereu.

Ma bucur de fiecare data cand vad proteste pasnice si copii alaturi de parinti.

Fara violenta!

A propos de violenta, am vazut si persoane nervoase ca jurnalistii nu-i filmeaza doar pe jandarmi. De ce-i deranja faptul ca sunt filmati? Asta e meseria jurnalistilor, sa filmeze cat mai mult, ca sa ofere o vedere de ansamblu.

Mai intalnesc astfel de reactii si la sporturile de sala, cand se mai trezeste cate unul sa-i apostrofeze pe jandarmii care filmeaza sala. Este exact acelasi lucru. Aia e fisa postului, sa filmeze. Pentru ca in caz de incidente sa poata sa-i identifice pe autori.

De-aia zic ca ar trebui sa existe o mare diferenta intre un protestatar nervos ca este filmat si un jandarm profesionist, care cunoaste legea si fisa postului.

Mi-a placut reactia jurnalistului care era somat sa opreasca filmarea. Opresc camera daca opresti si tu pulanul!

A propos de declaratii, Marius Militaru, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei are o cariera politica asigurata. A fost mai siropos decat Dracnea cand se plangea ca-l prigoneste Soros.

De Carmen Dan ce sa mai zicem? „Am făcut ceea ce trebuia să facă un ministru de interne responsabil”. Bine ca n-a mai facut liste cu liderii de opinie, cum facea la protestele din 2017.

Asteptam demisiile incompetentilor si anchetele Parchetului Militar!

Save

Save

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.