Am fost aseara la o dubla lansare, de carte si de bere. „Liberalismul care imi place” este numele cartii lansate de Bogdan Glavan la Craiova. Prima parte a evenimentului a avut loc in Sala Oglinzilor din Muzeul de Arta, apoi am continuat dezbaterile la Doispe.
Liberalismul care imi place
Profesorul universitar Bogdan Glavan ne-a spus inca de la inceput ca este o parere subiectiva despre liberalism. O abordare care a placut bloggerilor craioveni prezenti la eveniment.
Cea mai simpla definitie ar fi ca liberalismul este ideologia care anima sufletul unei societati libere. Iar cartea este mai degraba o invitatie la dezbatere despre liberalism.
Primul filon pe care se bazeaza liberalismul este cel al gandirii stiintifice, utilitariste.
Al doilea filon se bazeaza pe libertatea individului.
Mi-a placut foarte mult ideea ca liberalismul este bun pentru oamenii simpli. Nu neaparat pentru cei bogati.
Foarte interesante ideile lui Bogdan Glavan si mai ales sustinute cu pasiune si multe exemple la indemana tuturor. Asta a fost si ideea, ca liberalismul sa fie explicat pe intelesul tuturor.
Lansarea cartii a fost completata de interventia profesorului universitar Cristian Paun. Apoi, deja antrenati, am trecut la dezbateri, moderate de antreprenorul Horatiu Buzatu.
Dezbateri si idei interesante
A fost una dintre cele mai reusite lansari de carte la care am participat. Reusita evenimentului a apartinut in egala masura participantilor, prin intrebari interesante si abordari originale.
Am fost curios sa aflu parerea celor 2 profesori universitari despre cat de liberala este Romania anului 2018. In comparatie cu alte state europene dar si cu Romania anului 2018. Este o intrebare grea, pentru care ar fi fost nevoie de inca o dezbatere. Am primit insa cateva idei care sa contureze un raspuns. Ca sa putem face cateva comparatii, ar trebui sa ne bazam pe o serie de criterii clare. Mi-au fost sugerate cateva: barometrul de perceptie a libertatii sau usurinta cu care se pot deschide noi afaceri, care sa reziste pe piata.
Inevitabil, am ajuns si la subiecte politice, cei doi profesori universitari fiind de acord ca in Romania este nevoie de liberalizarea clasei politice. Si de deschiderea politicii catre oameni noi. Adica exact ceea ce va spuneam atunci cand am vorbit despre initiativa Oameni noi in politica.
Si uite asa s-a inchis frumos cercul unei dezbateri interesante la lansarea cartii Liberalismul care imi place.
Nu s-au terminat insa si lansarile. Dupa obisnuitele autografe pe carti am continuat cu… lansare de bere.
Lansare de bere artizanala
Bogdan Glavan nu este doar autorul unei carti despre liberalism. Ci si un antreprenor pe o piata foarte concurentiala, cum este productia de bere. Un fel de punere in practica pentru ideile teoretice despre liberalism.
Sub brandul White Collar, Bogdan Glavan produce bere artizanala in stilul India Pale Ale sau Belgian Pale Ale.
Si denumirile berilor sunt interesante: Zero Taxe, Chateau Biscuit sau Imperator Furiosa, o bere India Pale Ale cu 8% alcool. Pe acestea le-am si degustat dar gama White Collar mai contine si o bere Amber Galaxy, tocmai buna pentru viitoare dezbateri. Deocamdata berea poate fi savurata in Craiova la Doispe, locul unde am si continuat dezbaterile de la lansare.
Asa s-a incheiat o seara deosebita, inca o invitatie la dezbateri dupa ce vom citi in intregime cartea. Dar pana atunci va las cu mai multe imagine de la dubla lansare din Craiova.
Spor liber!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei