Oameni noi in politica + legi noi = Romania schimbata in bine

Te priveste si pe tine. Doar daca ai fost nemultumit ca n-ai pe cine vota? Sau ca toti sunt la fel. Ca se schimba intre ei. Ei bine, exista o initiativa care isi propune sa creeze cadrul pentru oameni noi in politica.

Lansarea initiativei Oameni noi la Craiova

Cum? Prin schimbarea legilor referitoare la alegeri, la candidaturi si la reprezentare.

Oameni noi la Craiova

Am participat ieri la lansarea initiativei oameni-noi.ro la Craiova. Este un proiect initiat la nivel national de 27 de organizatii civice si 4 partide politice.

Initiativa Craiova, Miscarea Romania Impreuna si USR Craiova au organizat ieri in Banie o intalnire cu presa in centrul orasului. Actiunea a fost urmata de strangere de semnaturi si de discutii cu craiovenii interesati de oameni noi in politica.

Pe scurt, initiativa Oameni noi in politica isi propune urmatoarele obiective:

  • Asigurarea unor alegeri corecte
  • Eliminarea pragului electoral la alegerile locale si europarlamentare
  • Reducerea numarului de semnaturi necesare pentru inscrierea in alegeri
  • Alegerea primarilor in 2 tururi
  • Cresterea numarului de primari alesi de Diaspora
  • Vot liber pentru romanii aflati in strainatate

Acestea sunt detaliate pe site-ul oameni-noi.ro iar cateva dintre aceste obiective au fost explicate de reprezentantii celor 3 organizatii din Craiova.

Tocmai ce observam ieri ca desi se pot evita suspiciunile in legatura cu voturile, actuala clasa politica nu-si doreste acest lucru.

Strangere de semnaturi pentru oameni noi in politica

Pentru a trece la modificarea unor acte normative in materie electorala, se porneste aceasta initiativa legislativa a cetatenilor, primul pas fiind strangerea de semnaturi.

Initiativa legislativa completa este detaliata pe site, eu pot sa va spun cum a decurs prima intalnire cu craiovenii. Si mai tineri, si mai batrani, au fost interesati de aceasta initiativa.

Au fost persoane care au semnat deja tabelele si sunt interesate sa transmita mesajul familiei si prietenilor.

semnez si eu

Au fost si persoane care au luat pliantele, ne-au spus ca le place ideea dar vor sa inteleaga mai bine. Si ne-au intrebat unde pot sa semneze cand se hotarasc.

strangere de semnaturi

Semnaturile se pot strange pe tabelele voluntarilor cu care va veti intalni in centrul Craiovei. Dar se pot completa si acasa, tabelele fiind disponibile pentru tiparire pe site. Atentie insa, pe un tabel trebuie sa fie doar persoane din aceeasi localitate.

Tabelele sunt ordonate pe judete astfel incat fiecare poate descarca exact judetul care-l intereseaza apoi localitatea se completeaza in tabel.

Apoi tabelele se strang la voluntarii din Centru sau luand legatura cu organizatorii: Initiativa Craiova, Miscarea Romania Impreuna si USR Dolj.

Am strans si eu cateva semnaturi, atat de la persoane pe care le cunosteam cat si de la persoane pe care le-am intalnit prima data. N-au dat doar de craioveni ci si de persoane din Dolj sau din alte judete.

O faza interesanta a fost ca atunci cand am semnat pentru initiativa „Fara penali”, s-a intamplat la un protest in mijlocul Craiovei. Nu-l cunosteam pe Laurentiu Dinulescu de la USR. Dar pentru ca avea un tabel, am semnat.

USR Craiova

Acum ne-am reintalnit la lansarea initiativei Oameni noi la Craiova si a fost randul lui sa semneze in tabelul meu.

semnaturi

Sa fie intr-un ceas bun!

Finalul primei zile

Dupa cateva ture prin centrul Baniei, am plecat pe jos spre casa pe Calea Bucuresti, insotit de un prieten. N-am mai impartit pliante sau explicatii, pur si simplu am mers in tricourile cu logo Oameni noi, curiosi daca ne observa cineva. Si daca ne intreaba de sanatate.

Am intalnit mai multe priviri curioase dar si o cunostinta mai veche care m-a intrebat despre ce este vorba. Cand a vazut ca am si tabelul cu mine, a si semnat.

Pana la urmatoarele impresii va las cu mai multe imagini de la lansarea initiativei.

Spor!

Save

Save

Save

Save

2 Comments

    • Daniel Botea

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.