In memoriam Ilie Gheorghe si AIAS la Teatrul National Marin Sorescu

Asa cum va spuneam, ne asteapta o stagiune speciala la Teatrul National Marin Sorescu din Craiova. Ieri a fost inaugurata expozitia In memoriam Ilie Gheorghe si a inceput stagiunea 18/19 cu Aias. Eseu despre dementa.

Panorama expozitie In memoriam Ilie Gheorghe

Expozitie In memoriam Ilie Gheorghe

Expozitia omagiala incepe de pe treptele Teatrului National Marin Sorescu.

scari

Sunt mai multe inscriptii pe treptele teatrului, invitandu-ne sa descoperim pas cu pas maretia actorului Ilie Ghoerghe. Va las sa le gasiti in imaginile de la vernisajul expozitiei.

Corpul principal al expozitiei In memoriam Ilie Gheorghe este in foaierul teatrului. Intr-un spatiu bine conturat, dar neacoperit, care te intampina cu cateva cuvinte despre Ilie Gheorghe.

Expozitie In memoriam Ilie Gheorghe

In interior veti descoperi mai intai o sculptura care-l infatiseaza pe Ilie Gheorghe.

Ilie Gheorghe

Apoi suntem invitati sa revedem imagini din spectacolele in care a stralucit marele actor. Dar si imagini din viata din afara scenei.

Ubu Rex

Cele 2 cabine video unde vom putea urmari imagini din spectacole nu sunt inca functionale dar vor fi plasate in continuarea expozitiei In memoriam Ilie Gheorghe.

La vernisajul expozitiei am aflat mai multe amanunte de la Alexandru Boureanu, Vlad Dragulescu, Emil Boroghina si Nicolae Coande.

Expozitie in memoriam Ilie Gheorghe

Cu lacrimi in ochi, maestrul Emil Boroghina a evocat multe momente emotionante petrecute impreuna cu Ilie Gheorghe.

Vlad Dragulescu si Emil Boroghina

Expozitia In memoriam Ilie Gheorghe poate fi vizitata pe tot timpul stagiunii 2018/2019.

Prima seara a continuat cu premiara „Aias. Eseu despre dementa”.

Aias. Eseu despre dementa

In mitologia greaca, Aiax este razboinicul perfect. Este eroul Iliadei dar si eroul tragediei scrise Sofocle.

Legenda spune ca in timpul razboiului troian, Aiax si Ulise au salvat trupul lui Ahile. Aiax i-a tinut departe pe troieni cu ajutorul toporului sau urias, in timp ce Ulise a luat trupul lui Ahile in carul sau de lupta. Ambii au revendicat armura lui Ahile, care insa a ajuns la Ulise. Cuprins de ura si nebunie, Aiax a macelarit o turma de oi, crezand ca sunt dusmanii sai.

Dupa ce-si revine din momentul de nebunie, Aiax prefera sa se sinucida cu sabia, decat sa traiasca in rusine. Legenda spune ca din sangele lui a rasarit o floare rosie, pe care am vazut-o oferita actorilor la finalul piesei.

Premiera Aias

Toate aceste momente au fost puse in scena de Anca Măniuțiu si Mihai Măniuțiu, intr-un spectacol extraordinar de intens.

Sala Mare a Teatrului Marin Sorescu a fost ingustata astfel incat toate privirile sa se indrepte spre spatiul de joc. Un spatiu dinamic, cu benzi rulante in ambele sensuri, cu muzica si multa miscare.

scena Aias

Mi-a adus aminte de spatiul din Povestile africane ale lui Shakespeare.

Piesa beneficiaza de o distributie numeroasa, din care i-am recunoscut pe Constantin Cicort, Adrian Andone, Alex Calangiu, Ştefan Cepoi si Cătălin Miculeasa. Din cauza costumelor specifice „corpului de dans al diviziei de blindate”, mi-a fost greu sa le identifica pe Corina Druc sau pe Ramona Dragulescu.

Generalissimul Ajax este interpretat cu nerv si patima de Claudiu Bleonţ.

Nu va mai multe. Spun doar ca premiera de Vineri, 21 Septembrie si spectacolul de Sambata, 22 Septembrie, s-au jucat cu sala plina. Dar mai gasiti inca bilete la spectacolele din 4 si 5 Octombrie si la cele din Noiembrie.

Aias. Eseu despre dementa

Spor incantator!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.