Referendum sau mascarada de 2 zile?

In mod normal notiunea de referendum coincide cu democratie, libertate si altele de acest gen fel. Ca atare, indiferent daca ne plac sau nu subiectele propuse, un referendum este perfect democratic.

referendum fraudat

Tot democratice sunt si optiunile alegatorilor, pe care le respect:

  • sa spuna DA,
  • sa spuna NU,
  • sa-si anuleze votul,
  • sa spuna PAS, neparticipand la vot.

Totusi, la validarea referendumului conteaza prezenta la vot, astfel incat pasul de a merge sau nu la vot este mai important decat ceea ce votezi.

Nu mi se pare insa ca subiectul referendumului este principala problema a Romaniei. Ba as zice ca ar fi printre ultimele. Mai mult, organizarea referendumului timp de 2 zile si fara scanarea buletinelor mi se pare frauda pe fata. Am sa explic si de ce.

Referendum timp de 2 zile in 2003

In 2003 a mai fost un referendum organizat timp de 2 zile, pe vremea lui Adrian Nastase. Tot in Octombrie si tot cu PSD la butoane, s-a votat si Sambata si Duminica iar cifrele arata in felul urmator.

  • Sambata, 18 Octombrie, votasera 14,29% dintre romanii cu drept de vot.
  • Duminica, 19 Octombrie, la ora 15:00 procentul participarii la vot era de 34,27%.
  • La ora 20:00, la ora inchiderii urnelor s-a raportat un procent de participare la vot de… 54,46%.

Adica dupa ce timp de 21 de ore se exprimasera 34,27% dintre votanti, in ultimele 5 ore au votat 20%!!!

Veti zice ca s-au mai vazut mobilizari la vot pe ultima suta de metri. Sau ca la Ambasada de la Paris s-a votat in urma cu cativa ani intr-un ritm suspect in ultima parte a zilei.

Dar aici vorbim despre sectiile de vot din toata tara. Un calcul simplu arata ca in ultimele 5 ore s-a votat intr-un ritm infernal la TOATE sectiile de vot din Romania. Dupa ce toata Sambata si Duminica participarea la vot lancezise.

Nu mai stiu care era cifra exacta cu numarul de voturi pe minut, in fiecare dinte toate sectiile de vot din tara. Cine are datele poate face calculele, impartind numarul de votanti la numarul de sectii de vot. Si apoi facand „imparteala” pe ore si minute.

Oricum, ritmul sustinut in toate sectiile de vot din tara era peste conditiile tehnice din 2003. La vremea respectiva am vazut cifrele la Agentia de monitorizare a presei, intr-un articol semnat de Mircea Toma.

Concluzii?

Ca nu a fost deloc o astfel de participare pot sa confirm si eu. In Duminica respectiva veneam de la Bran, era vreme rea in majoritatea judetelor din tara iar prin localitatile prin care am trecut ploua si strazile erau pustii. Nu era nicidecum o buluceala spre sectiile de vot.

Din Bran pana-n Craiova, am trecut prin 4 judete si prin multe localitati, timp de aproape 4 ore, din ultimele 5 in care s-a votat „masiv”. Era pustiu peste tot din cauza ploii si ma intreb din nou cum s-a votat in ritm alert si sustinut la TOATE sectiile din tara in ultimele 5 ore?

Atunci nu eram inca in UE, iar participarea la vot era incurajata cu recompense materiale, tombole cu premii pe baza dovezii de participare la vot sau intrare libera la meciuri si obiective turistice.

Pot sa confirm ca intrarea la Castelul Bran era gratuita daca aratai buletinul cu dovada participarii la vot.

Chiar si in aceste conditii, in prima zi de referendum nu se deranjase nici 15% din populatia cu drept de vot. Asta in conditiile in care urnele mobile erau incurajate chiar de Iliescu.

De ce nu se organizeaza un referendum fara suspiciuni

Tinand cont de experienta mascaradei de 2 zile din 2003, un referendum de 2 zile in 2018 ar trebui sa fie departe de orice suspiciune. Si-atunci de ce nu se utilizeaza sistemul electronic de verificare a votantilor?

In 2016 s-au scanat cartile de identitate ale votantilor si n-au mai aparut fraude la vot. Si atunci era vorba de alegeri locale, la care se vota doar in localitatea de domiciliu.

Acum verificarea electronica se impune cu atat mai mult, la referendum putand vota in orice localitate, fiind posibil turismul electoral si votul multiplu.

Mie mi se pare un deja vu, plus ca la butoanele PSD si ale Camerei Deputatilor se afla un condamnat penal pentru frauda… la un referendum.

In 2003 PSD a orchestrat o mascarada in conditiile in care trebuia prezenta la vot de 50% + 1. In 2008 este necesara o prezenta la vot de doar 30%, care se poate obtine pe parcursul a 2 zile.

In conditiile in care se cheltuie deja atatia bani, de ce sa fie iar o mascarada marca PSD? De ce nu este verificat electronic votul, cand exista mijloacele tehnice?

De cate ori a fost vreun astfel de exercitiu democratic care mi s-a parut populist sau fraudat din start, n-am participat.

N-am fost la referendumurile din 2003 sau anti-Basescu.  Dar nici la referendumul populist prin care Basescu a promovat reducerea numarului de parlamentari la 300 si o singura camera parlamentara.

Evident, sunt de acord cu reducerea numarului de parlamentari dar nu cu desfiintarea bi-cameralismului istoric din Romania.

Ce se intampla dupa referendumuri?

Ca am fost eu la vot sau nu, nici nu conteaza. Este optiune proprie. Insa rezultatul referendumului referitor la cei 300 de parlamentari a fost validat in 2009. Populatia a votat pentru reducerea numarului de parlamentari si parlament unicameral. Insa Constitutia nu s-a schimbat. Desi tot Basescu era la putere.

Nu s-a schimbat nici pe vremea USL si nici dupa ce Dracnea & Coop au venit la putere. Si-atunci de ce s-a mai facut si validat referendumul daca nu se aplica?

Dar daca trece referendumul din 2018, acesta se aplica? Se va modifica Constitutia si familia traditionala dar si la famiglia parlamentara de 300?

Este posibil sa se modifice Constitutia tinand cont doar de validarea unui referendum si ignorarea altuia? Avand in vedere politizarea CCR, as zice ca orice este posibil.

Sunt intrebari legitime, la fel ca intrebarea legata de neutilizarea mijloacelor electronice pentru verificarea alegatorilor.

Parerea mea este ca nici acum nu se va modifica deloc Constitutia.

Dupa referendumul bazat pe semnaturile stranse pentru Coalitia pentru Familie, va urma Referendumul Fara Penali. Nu stiu cine-l va convoca, nu stiu cand si nici daca se va modifica astfel Constitutia.

Stiu insa ca este vorba de peste 1 milion de romani care au semnat. Ei bine, acela este un exercitiu democratic la care as participa, pe principiul… Referindu-ma la hoti, referendu-v-as pe toti!!!

Spor ganditor!

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.