Taxa pe link? Filternet? Ati auzit despre ele?

Voi ati auzit despre taxa pe link? Dar despre „masina de cenzura” sau „Filternet”? Daca nu, aruncati o privire la Asociatia pentru Tehnologie si Internet.

La APTI am auzit despre taxa pe link si masina de cenzura

Intr-un articol recent, APTI ne anunta ca pana pe 11 Septembrie este Saptamana de actiune Save Your Internet.

Adica salvarea internetului pe care-l stim si-l folosim. Este vorba despre Reforma Drepturilor de Autor care se dezbate in Parlamentul European.

Apararea drepturilor de autor este ok, nu si ingradirea dreptului la libera informatie. Si cum au votat europarlamentarii romani? Pentru!?!

Taxa pe link si Filternet

Daca dati un click pe harta Romaniei din link-ul de mai sus, aveti posibilitatea sa trimiteti un e-mail europarlamentarilor romani.

Si de aici se realizeaza acelasi lucru. Lasati mesajul pentru toti sau ii selectati doar pe cei pe care-i credeti potriviti. Conteaza insa ca mesajul sa ajunga la ei.

Daca inca n-ati inteles la ce se refera Art. 13, uite si un video sugestiv:

Taxa pe link este o forma de cenzura si mai mare

Iata parerea unei persoane pe care o pretuiesc, Ioana Avadani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent.

„Daca vei pune ceva pe retelele sociale, un link, esti pasibil de amenda”. Tot Ioana Avadani spune ca Directiva “e doar o forma de monetizare a continutului care acum este gratis” care nu va ajuta jurnalistii, ci patronii de publicatii.

Am gasit aceste informatii pe Pagina de Media si am folosit link-ul fara sa platesc. Pe viitor insa, se poate impune taxa pe link daca directiva este votata de Parlamentul European.

Directiva se refera la „orice tip de material preluat sub orice forma”, share-urile pe Facebook, retweet-urile de pe Twitter si altele care compun internetul pe care-l stim.

Voi ce parere aveti?

Am mai gasit pe Atavist cateva explicatii ale consecintelor articolelor 11 si 13. Va rog sa-l cititi.

Pe mine m-au frapat exemplele referitoare la Wikipedia si Biziday, pe are le pretuiesc si care ar fi afectate.

Ca sa nu mai zic cat de mult afectat ar fi blogul meu, care are in prezent peste 4500 de articole si… nenumarate link-uri.

Pe 12 Septembrie se voteaza Directiva in Parlamentul European. Ca atare am trimis e-mail-uri europarlamentarilor si tweet-uri acelora care folosesc Twitter. Ceea ce va doresc si voua!

votul europarlamentarilor romani

Internet liber va mai doresc!

Update:

Ca sa intelegeti mai bine despre ce-i vorba, va invit sa urmariti in urmatorul link o discutie interesanta intre Chinezu si Bogdan Manolea de la Asociatia pentru Tehnologie si Internet – ApTI.

Save

Save

Save

Save

Save

2 Comments

  1. GT
    • Daniel Botea

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.