Porcul zboara? Cum? Unde? Cand? De ce? Daea!

Cum? Deocamdata porcul zboara noaptea. Unde? S-a intamplat in prima localitate din judetul Dolj in care a aparut Pesta Porcina Africana (PPA). Cand? Dupa confirmarea primului caz in satul Comanicea, comuna Secu din Dolj.

Porcul zboara din gospodarii

Porcul zboara. Dar numai noaptea

Abia dupa confirmarea diagnosticului autoritatile au inceput să crotalieze porcii din Comanicea. De ce nu erau deja crotaliati toti porcii? Daea…

In schimb cand au revenit sa taie animalele crotaliate, acestea disparusera peste noapte. In zbor! In zonele cu infectie de peste porcina, porcul zboara, insa numai noaptea.

Dupa aparitia primului focar de peste porcina din Dolj, oamenii din judet si din cele invecinate au inceput sa-si sacrifice animalele mai devreme. Deja nu se mai gasesc lazi frigorifice in magazinele din anumite zone. A fost dat peste cap si calendarul traditional, anul acesta Ignatul fiind in Noiembrie.

Si ce fac autoritatile? De pilda autoritatile din Dolj incearca sa-i calmeze pe gospodari. In sensul ca declara ca focarul de pesta din Dolj a fost eradicat, deoarece toate animalele din zona au fost sacrificate. Pe de alta parte, echipele DSVA se reintorc in gospodarii in cautarea porcilor ascunsi. Si-atunci cum a fost eradicat?

Si de ce sunt deranjate autoritatile de faptul ca oamenii isi sacrifica animalele mai devreme? Din punctul meu de vedere, este o masura benefica pentru a reduce raspandirea peste porcine africane. Dar si o dovada ca oamenii n-au incredere in balivernele autoritatilor.

Baliverne oficiale

Voi ati avea incredere intr-o autoritate care nu tine cont de avertismentele Comisiei Europene? Inca din Ianuarie 2017 Comisia Europeana a atras atentia ca in Romania nu exista masuri adecvate pentru combaterea PPA.

Si ce a facut ANSVSA timp de aproape 2 ani? A relaxat masurile deja existente. Daca pana atunci porcii din gospodarii erau verificati de doua ori pe an, in 2018 s-au amanat controalele din primavara.

De ce? Pentru ca prostii nostri sunt mai destepti decat Comisia Europeana. Si mai patrioti. Cum sa le spuna lor cineva din afara cum sa-si faca treaba in tara.

Cum si-au facut treaba se vede din raspandirea pestei porcine africane, cu 276 focare in localitati din 17 judete.

S-a vazut si la Comanicea cat de pregatite sunt autoritatile sa previna sau sa combata pesta porcina africana. La o zi dupa declararea focarului, presa a relatat ca nu erau filtre de dezinfectare. Pe de alta parte, in judetele cu pesta porcina africana, a scazut pretul porcilor de vanzare. Iar speculantii profita pentru a cumpara la preturi de nimic si a-i vinde in alte regiuni. Cum trec insa de filtrele autoritatilor? Acesta este un mister, la fel ca faptul ca porcul zboara.

Vor mai exista porci in gospodariile romanilor?

Acum porcul zboara din gospodariile taranesti cu viteza supersonica. Insa riscul mare este ca porcul sa zboare cu adevarat din Romania. Daca se pastreaza actualul trend de contaminare, lipsa de profesionalism si nepasare, porcul autohton va fi doar o poveste.

Cresterea porcilor a devenit traditionala in gospodariile romanilor din cauza turcilor. Turcii si tatarii care cotropeau Tarile Romane, plecau cu animale si bucate. Mai putin cu porci, pentru ca religia nu le permitea sa manance carne de porc. Ca sa nu moara de foame, taranii cresteau in batatura si-un porc, pe langa pasari si alte animale.

Acum, in an centenar, autoritatile au reusit sa faca ceea ce n-au reusit cotropitorii turci timp de secole. Sa ia taranilor si ultimul porc din batatura.

In anii trecuti facem glume cu testul porcului. Acum sper sa ne fie de invatatura!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.