Un an bun. Asa sper sa fie si 2019

Azi de dimineata, in loc sa invat pentru sesiune, am „pierdut timpul” ca sa vad un film bun. Un an bun. M-au determinat ingredientele unui trailer de aseara: vin, Provence, limba franceza si mister.

un an bun

Un an bun la Paramount Channel

N-as fi putut sa invat pentru EVV cu ochii pe Paramount Channel. Si ca sa nu pierd timpul chiar de tot, am ales ca in timp ce vedeam vinul filmul sa restaurez SEO niste articole mai vechi. Printre care si un articol cu poze din scoala si din copilarie.

Ei bine, nici ca se putea nimeri mai bine. Filmul este despre copilarie, despre vin si despre regasire.

Un an bun m-a impresionat atat de mult incat s-a facut pielea de gaina pe mine la anumite scene. Si inca n-am baut un vin bun pana sa ma asez la film 🙂

Mai vazusem un astfel de scenariu americano-francez, Bottle Shock – Degustare de vinuri. Insa Un an bun este dupa parerea mea, mult mai bun.

Chiar daca in lista filmelor de vin diferenta este doar de la 7.5 la 7.7, detaliile fac diferenta 🙂 De remarcat anii 2004, 2006, 2008. Nu stiu daca au fost ani buni pentru vin, insa au fost ani buni pentru filme dedicate vinului.

Ce mi-a placut la filmul Un an bun

Ca si la vinuri, depinde cat de personal te loveste si ce puncte comune aveti. Pe mine m-a atins la momentul potrivit, asa cum deja v-am povestit.

Un an bun cu Russell Crowe

Mi-a placut atmosfera frantuzeasca de Provence, de placere pentru viata, in contrast cu nebunia financiara din pietele londoneze. Un contrast intre viata si bani. Adica exact intriga filmului, Max (Russell Crow) fiind obligat sa aleaga la un moment dat intre cele doua.

Filmul scris dupa cartea lui Peter Mayle, Un an in Provence si dupa nuvela Un an bun, suprinde foarte bine rivalitatea anglo-franceza. Cred ca Peter Mayle este de fapt unchiul Henry, care si-a gasit linistea in sudul Frantei.

Max si Henry - Un an bun

Sursa foto

Revenind la actorii principali, chiar daca acum este absorbit de bani si finante, Max nu uita gusturile copilariei. Atunci cand gusta vinurile din mostenirea unchiului sau Henry, simte natural diferenta intre un „piquette” si un vin extraordinar. „Le coin perdu” se numeste vinul misterios si neetichetat pe care-l gaseste in pivnita unchiului. Exact asa sunt si amintirile din copilarie care-l coplesesc la revenirea in Provence.

Pentru ca misterul sa fie si mai mare, in peisaj apare o mostenitoare. Christie Roberts (Abbie Cornish) este o posibila fiica nelegitima a unchiului Henry. Cunoscatoare de vin, venita tocmai din Napa Valley, il pune la incercare pe Max.

Insa cea care-i pune la incercare sentimentele si amintirile este Fanny Chenal (Marion Cotillard).

Trebuie doar sa mai adaugi cativa stropi de Provence, proveniti de la Francis Duflot (Didier Bourdon). Si de la sotia sa Ludivine (Isabelle Candelier). Cel putin mie, numele Ludivine mi-a adus aminte de Asterix si Obelix. Iar batranul Papa Duflot mi-a intarit sentimentul ca autorul filmului era indragostit de gali 🙂

Gata, v-am spus destule. Vizionare placut si un an bun sa aveti!

Un an bun se mai difuzează pe Paramount Channel, Marţi, 15 Ianuari la 17:55 si Vineri, 18 Ian, la 13:15. Misterioase ore, exact ca filmul 🙂

Spor!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.