Biblioteca Judeteana se mandreste de Faurar cu Covorul Oltenesc

Despre Covorul Oltenesc v-am mai spus. Si din Craiova dar si de la Bruxelles. Ati mai vazut probabil covoarele oltenesti pe la diverse targuri si expozitii timp de 2-3 zile. Ei bine, acum aveti ocazia sa admirati pe indelete minunatiile la Biblioteca Judeteana Alexandru si Aristia Aman din Craiova.

Covorul Oltenesc la Biblioteca Judeteana in luna Februarie

Covoarele oltenesti tesute la Macesu de Jos, in judetul Dolj, pot fi admirate la Craiova pe tot parcursul lunii Februarie. Sala de la etajul 1 al Bibliotecii Judetene este gazda acestei expozitii inedite.

Biblioteca Judeteana

Puteti descoperi covoare cu motive florale, in cele mai frumoase culori.

Cum mie imi place albastrul, am zis sa-l vedeti si voi pe preferatul meu. Sunt curios daca ghiciti care sunt florile reprezentate aici. Ghici.

Covorul Oltenesc la Biblioteca Judeteana

Culoarea rosie este si ea prezenta in covoarele oltenesti.

Covorul Oltenesc la Biblioteca Judeteana

Si aici va provoc sa ghiciti florile, pentru ca nu sunt foarte multe flori comune cu varianta albastra.

In afara de motivele florale viu colorate mai gasiti covoare alb-negru cu motive geometrice. Si covoare in alte culori, verde, rosu si albastru fiind culorile traditionale ale covoarelor oltenesti.

Covoare oltenesti

Nu sunt expert in simbolistica traditionala, dar mi s-a parut ca zaresc motivul copacului vietii pe cateva dintre covoare.

Daca va pricepeti la aceste simboluri, va invit sa le descoperiti la Biblioteca Judeteana. Si sa le impartasiti si cu mine, prin comentarii la acest articol.

Am invitat-o pe Anca Dumitrescu, sufletul covorului oltenesc, sa ne spuna cateva dintre secretele minunatiilor sale.

Anca si covoarele oltenesti

„Sunt covoare lucrate manual, cu multa daruire. Materia prima este naturala, lana si bumbacul pentru urzeala. Sunt covoare cu motivele noastre traditionale, de sute de ani, va invit sa le descoperiti. Nu in ultimul rand, sa stiti ca o astfel de carpeta olteneasca este un cadou deosebit, cu o valoare inestimabila.”

Pana cand le vedeti cu ochii vostri, va fac pofta cu cateva imagini de la etajul 1 al Bibliotecii Judetene din Craiova.

Spor vizitator!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.