Daca tot am avut ieri meniu grecesc cu masline si ulei de masline, sa mai zabovim pe acest subiect.
Masline si ulei de masline
Am vazut aseara pe Digi Life un documentar interesant despre masline si ulei de masline. Darul zeitei se numeste si este difuzat Miercuri de la ora 21:00.
Pun pariu ca nu stiai ca si lemnul de maslin este foarte valoros. Dur si cu o structura interesanta, este foarte apreciat de cunoscatori.
Dar cele mai multe informatii interesante au fost despre masline si uleiul obtinut din ele. Stiati ca UE asigura peste 80% din productia mondiala de ulei de masline?
Bazinul Mediteranei este locul in care cresc cel mai bine maslinii.
In Grecia se afla probabil cel mai vechi maslin din lume, cu o vechime de peste 2000 de ani. Este inca roditor iar ramuri din acest maslin legendar au fost folosite pentru cununile de lauri de la Jocurile Olimpice. Din 1997 maslinul din Vouves este declarat monument natural protejat.
Producatori de ulei de masline
Cei mai mari producatori de ulei de masline sunt Spania, Italia si Grecia.
- Spania
- 2,2 milioane hectare cultivate cu maslini,
- 975 000 tone de ulei de masline.
- Italia
- 2 milioane hecate cultivate cu maslini,
- 450 000 tone ulei de masline.
- Grecia
- 750 000 hectare cultivate cu maslini,
- 400 000 tone ulei de masline.
Insa la calitatea uleiului Grecia este pe primul loc, peste 80% din uleiul obtinut in Grecia fiind extra virgin. Peste 60% din suprafata tarii este cultivata cu maslini.
La noi in supermarketuri se gaseste mai ales ulei din Italia, dar mie imi place mai mult cel cumparat din Grecia. Si la gust si la pret.
In vacanta din Grecia am gasit in supermarket ulei la cutii metalice de 5 litri, cu preturi cuprinse intre 17 si 25 Euro/cutia. Mi-am luat cu 19 Euro/5 litri, abia astept sa-l gust.
Insa cel mai bun ulei de masline pe care l-am degustat a fost anul trecut in Thassos, de la gazda noastra. Ne-a facut cadou cate 1 litru de ulei din productia proprie, pe care-l exporta in Germania. Extraordinar de gustos si de bogat. Parca nu prea seamana cu ce se gaseste pe la noi.
Masline si ulei de masline extra virgin
A propos, am gasit un documentar despre uleiul de masline din care am aflat ca aproape jumatate din produsele comercializate la noi nu sunt de calitate corespunzatoare. Si la nivelul UE si la nivelul SUA uleiul de masline este falsificat la greu.
Iti poti da seama daca este vorba despre un ulei de masline extra virgin presat la rece sau despre un fals dupa mai multe criterii:
- pret,
- miros,
- gust,
- compozitie.
Un pret mai mare se justifica la uleiurile extra virgine insa in lipsa unor analize de compozitie ne putem baza pe miros si gust.
Un ulei de masline bun NU TREBUIE sa aiba:
- miros:
- ranced,
- de mucegai.
- gust:
- metalic,
- ars,
- de carton.
Dimpotriva, gustul unui ulei extra virgin de calitate trebuie sa fie:
- puternic,
- fructat,
- piperat,
- amar.
Uleiul de masline trebuie sa aiba aciditatea sub 0.8 si un termen de valabilitate de 2 ani. Se pastreaza ambalat in sticle inchise la culoare sau in cutii metalice, deoarece lumina ii deterioreaza calitatea.
Beneficii sanatoase ale maslinelor si uleiului de masline
Maslinele si uleiul de masline sunt foarte bune pentru sanatate. Nu degeaba se spune ca dieta mediteraneana, avand printre ingrediente uleiul de masline, este foarte sanatoasa.
Gasiti in cele 25 de minute ale filmului de la final cateva zeci de beneficii. Dintre cele mai surprinzatoare utilizari ale uleiului de masline am aflat despre:
- Acnee,
- Alzheimer,
- Barbierit,
- Curatarea pielli de vopseluri sau smoala,
- Par (previne albirea parului),
- Slabit,
- Vergeturi.
Daca v-am facut curiosi, va invit sa nu ratati documentarul de pe Digi Life de la ora 21:00, Miercuri. Si sa urmariti cu atentie urmatoarele 25 de minute.
Spor!

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei