Doar ce v-am zis ca am revenit din Grecia dupa vacanta in Sithonia. Acum revin si la Miercurea fara carne, insa nu cu mana goala, ci cu un meniu grecesc 🙂
Fiind vacanta n-am mai tinut Miercurea fara carne, dar au existat multe mese necarnivore.
Ma obisnuisem sa mananc dimineata placinta cu spanac cu iaurt de capra sau de oaie.
Intervalul dulce a fost bazat pe resveratrol grecesc si apoi pe portocale. De-alea decolarate, insa dulci, zemoase si inmiresmate.
La chestii fara carne am mai bifat dovlecei si vinete la gratar. Plus fenicul de mare (salata de alge).
Meniu grecesc la Miercurea fara carne
Revenind la Miercurea fara carne de azi, „pentru de dimineata” am avut dovlecei si vinete coapte la cuptor. „Unse” cu pasta de masline. Le-am completat cu kefir grecesc, in amintirea micului dejun de vacanta.
Iar am incercat mai multe culori 🙂 O pasta de masline verzi, mai deschisa la culoare, pentru dovlecei. Si o pasta de masline negre, de culoarea vinetelor coapte.
Tot pentru colorit, in mijloc am proptit un ardei murat cu branza indesat. De masline cu oregano inconjurat.
Intervalul dulce 09:00-11:00 il savurez tot cu meniu grecesc. Adica ciocolata neagra din Grecia si portocala de-aia decolorata 🙂
La pranz fac o salata de rosii ca-n Grecia, cu ulei de masline si masline grecesti.
Pana si condimentele de salata sunt grecesti 🙂 Zice ca sa pun o lingurita de mix de-asta, care include basil, oregano, thymian si manjoram.
Basil este busuioc. Thymian sau Thymus este binecunoscutul cimbru. Manjoram asta cred ca este marjoram, adica maghiran. Vorba cantecului:
Foaie verde magheran, facui salata pam-pam!
Branzeturi cum se cuVin a la grec
Pentru seara m-am gandit la niste branzeturi mai speciale din Grecia, langa care sa incerc un rose (tot grecesc).
Am gasit cele 3 minunatii si pliantul Bliss Point intr-un supermarket mai mare, pe care l-am vizitat in ultima zi. Asa ca va spun documentat ce voi degusta azi.
Mai intai Aged Graviera de 4 ori piperata. Adica impanata cu 4 feluri de piper (roz, alb, verde si rosu). Branza este obtinuta din lapte de oaie in principal si o cantitate mai mica de lapte de capra. Se recomanda asocierea cu vinul grecesc Agiorgitiko alaturi de paine integrala peste care se pune chutney de rosii. Asta este un fel de ketchup indian, dar pentru ca sunt la meniu grecesc, voi pune pasta de masline 🙂
A propos de vin, a doua branza este Aged Graviera in Red Wine (Xinomavro). Este recomandata asocierea cu paine coapta, rosii cherry si nuci, alaturi de un vin rosu grecesc, evident Xinomavro.
Vinuri rosii grecesti n-am acum, insa rose-ul este obtinut din soiuroile Xinomavro, Negoska si Syrah. Xinomavro ca sa se impace cu branza maturata in vin iar Syrah pentru a acompania branza cu piper.
Sa vedem ce iese, va spun mai pe seara 🙂
Dar sa le luam pe rand.
Surprize, surprize
Am incercat Graviera x 4 piper si cu pasta de masline verzi dar si cu pasta de masline negre-maro. La fel Graviera maturata in vin. Concluziile sunt urmatoarele:
Graviera x 4 piper merge mai bine cu pasta de masline verzi. Si cu vinul, deoarece am avut o surpriza sa fie semi-sweet 🙂 Prefer vinurile seci dar probabil am citit pe alta sticla dry si de pe aceasta am retinut soiurile. Eu sa fiu sanatos, ca am avut si toate gusturile: branza sarata, piperul iute, pasta de masline amara si un pic acra-acida iar vinul dulce.
Graviera maturata in vin Xinomavro merge mai bine cu pasta de masline negre-maro. Branza este mai dulceaga, la fel si pasta de masline. Si in combinatie cu vinul il face pe acesta sa nu mai para atat de dulce.
A propos de vinuri si branzeturi grecesti, las aici si reteta de Greek Cheese Fondue.
Mai pe seara am desavarsit meniul grecesc cu o lubenita olteneasca picurata cu ouzo.
Pofta buna fara carne!
Update:
Daca mai vreti la desert si altceva decat lubenitzouzo :), Brindusa va invita la inghetata cu mure. Yummy-yummy!

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
Aluculesei Brindusa
sa aveti pofta,cam multe delicii culinare pe azi si cine spune ca nu se poate manca bine si fara carne!
Daniel Botea
Cine nu crede e rugat sa incerce 🙂 Pofta buna fara carne!