Periplul avicol s-a incheiat la fix, cat sa urmarim setul decisiv castigat de Simona Halep. Dar ziua de Vineri s-a incheiat seara la Bulevard by Raul. Aici am avut parte de o diversitate de bunatati gastronomice de la Master Chef, dupa cheful fiecaruia.
Bunatati de la Master Chef Raul Vasiloni
Daca l-ati vazut pe Raul Vasiloni la Master Chef, stiti deja despre cine e vorba. Daca nu l-ati vazut, va povestesc ce-am mancat noi la Hunedoara, made by Raul.
Ei bine, fiecare dintre noi comandase din timp din meniul Bulevard by Raul. M-am felicitat ca dupa o zi in care ne-am ghiftuit peste poate cu preparate avicole, pentru seara mi-am ales un somon cu sos olandez. Fata de colegii de blogosfera, care s-au inghesuit la purcei si vacarene, am simtit ca am ales cel mai bine 🙂
Cand am vazut si prezentarea din farfurie, am fost cu atat mai multumit.
A mers de minune cu un rosé Cuvee Visan de la Gramma. Este cel luminos, din mijloc.
Mi-au placut si somonul si sosul, atat de mult ca n-a mai ramas nimic in farfurie. N-am imagini cu farfuria goala, dar trebuie sa ma credeti pe cuvant.
Ca sa nu ma bazez doar pe vorbe, am imagini cu alte preparate, spectaculos prezentate. De fapt prezentarea incepe inca de la intrare, Bulevard by Raul fiind un loc deosebit.
Deosebite sunt si abordarile culinare ale lui Raul, indiferent ca vorbim despre paste, peste, vaca sau porc. Colegii au fost incantati de bunatati, sosirea fiecarei farfurii fiind intampinata cu wow-uri si fotografii.
La final am facut si o poza de grup cu Raul Vasiloni.
Si pentru ca am avut parte de vinul conversatiei, Raul ne-a povestit despre experienta sa la Master Chef si despre proiectele actuale.
Daca sunteti din Hunedoara sau in trecere prin zona si cautati un loc deosebit, notati-va Bulevard by Raul si bunatati de la Master Chef.
De la Master Chef la chef de Clompi si oua „incaierate”
Daca Vineri seara am fost rasfatati de Master Chef Raul Vasiloni, Sambata de dimineata eu am facut (pe) cheful in bucatarie.
Am continuat tematica avicola cu un mic dejun pe baza de oua. Omleta CLOMPI, deoarece desi e intoarsa ca o CLatita, este totusi o OMleta, chiar daca arata ca o PIzza.
Pentru ca la bloggeri nu merge fara poze sau link, va las si reteta video 🙂
Dar sa va povestesc de la inceput. Am fost cazati la Vila HD, care pe langa camerele spatioase si paturile confortabile are si o bucatarie corespunzatoare. Acum, sincer sa fiu, nu stiu daca in Craiova se gasesc de inchriat astfel de locatii in care sa si bucataresti putin.
Stiu doar ca la Vila HD am avut la dispozitie bucatarie, oua de la Avis 3000, branza si ceapa. Fiind in gasca blogosferica, am rezolvat lipsa de capace pentru tigai cu… alte tigai luate din camerele colegilor.
Si pentru ca eram in gasca mare, am mixat la 2 platane tigai simultan. In final am facut 4 portii de Clompi, taiate in 4, adica 16 bucati pentru 12 mancaciosi.
Am completat cu salata de primavara (salata verde, castraveti, rosii, ridichi, marar, patrunjel, ceapa verde si masline de Thassos). Iar la final sau inainte de masa, dupa pofta, cafea la expresor.
Si Duminica dimineata am fost chef in bucatarie la Vila HD. Tot meniu pe baza de oua, ceapa verde si branza. Dar de data asta au fost „oua incaierate”. Adica mai intai am calit un pic ceapa (fara ulei, pur si simplu am pus-o in tigaia incinsa ca sa se perpeleasca).
Apoi am incaierat-o cu oua proaspete de la Avis 3000 si cu branza. Spre deosebire de omleta Clompi, care se intoarce, se coace pe ambele parti si se decoreaza cu branza si ketchup, ouale incaierate sunt mai usor de facut. Si mai rapide.
Daca tot am inceput periplul #prinHD cu ouale si apoi le-am desavarsit la micul dejun, hai sa mai stabilim cateva chestiuni.
De ce sunt bune ouale
In functie de calitatea aminoacizilor din structura lor, proteinele se impart in 3 grupe valorice.
Oual se numara printre proteinele cu calitate biologica mare (calitatea I-a). Asta inseamna ca oul contine toti aminoacizii esentiali, in raporturi echilibrate intre ei.
Proteinele din aceasta grupa (oua, lapte, carne, peste etc.) au un CUD de 80 – 100%. CUD = Coeficient de Utilizare Digestiva (procentul din produsul inghitit se absoarbe).
Oul se absoarbe in procent de 99,9%. Insa timpul de digestie depinde de modul in care este preparat oul. Un ou fiert moale se digera in aproximativ 2 ore, pe cand un ou fiert tare sau prajit poate fi digerat chiar si in 6 ore.
Faptul ca oul are un procent mare de absorbtie este un lucru bun in ceea ce priveste substantele nutritive aduse ca aport organismului. Gradul de absorbtie mare poate avea si urmari neplacute, in cazul consumarii oualor vechi sau stricate.
V-am dat mai demult cateva sfaturi in legatura cu prospetimea oualor. Inclusiv de ce se pastreaza cu varful in jos si de ce ouale „rosii” rezista mai mult decat cele albe.
Referitor la „2 sau mai multe oua pe saptamana”, ratia de proteine de categoria I-a se calculeaza astfel:
- 0,52 grame/kg corp/zi pentru barbati,
- 0,50 grame/kg corp/zi pentru femei.
Referitor la oua crude sau preparate, galbenusul consumat crud este ok. Insa albusul crud contine o anti-enzima care tulbura digestia si anti-biotina, care afecteaza colesterolul.
Am aflat toate aceste informatii la cursul de nutritie si sper sa va fie de folos. Insa #prinHD n-am mancat doar oua, ci si alte bunatati 🙂
Ce-am mai mancat si ce-am mai baut #prinHD
Ca sa nu credeti ca nu ne-am desfatat si cu produse cu specific local, va spun ca am savurat virsli cu mustar.
Sunt niste carnati din carne de capra, oaie si eventual vaca. Dar si cu grasime de porc. Se manaca fierti si am invatat sa-i testez cu furculita si sa-i mananc cu mana 🙂 Daca atunci cand ii intepi tasneste zeama, sunt bine facuti.
La recomandarea gazdelor i-am asociat cu o palinca locala. In alte ocazii am mai bifat bere Holsten, vinuri Gramma si palinca.
Eu nu prea sunt cu dulciurile insa am savurat un lava cake la Bulevard by Raul. Cu 2 portii de inghetata 🙂
Si un chec cu mac si lamaie Jos Palaria.
Sa va mai spun ca pana sa ajung #prinHD bausem doar 2 cafele tot anul. Le-am dublat in 2 zile la cafeneaua culturala! Dar despre asta va povestesc in articolul urmator.
Spor imbietor!
#PrinHD2019 este un eveniment organizat de Călin Bobora, evenimentul fiind sponsorizat de AVIS3000. Ne-au fost alături magazinele PRO HD & AB, Cafeneaua Jos Pălăria, Restaurantul Bulevard by Raul, cotidianul Glasul Hunedoarei și radio BIG FM.
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei