Cea mai spectaculoasa zi petrecuta pana acum in Canada e legata de Cascada Niagara. Dar pana sa ajungem la cascada ne-am facut curaj cu o degustare de vin.
Lakeview Cellars si vinurile canadiene
In peninsula Niagara sunt o multime de crame, beneficiind de avantajele apropierii de apa. Cat vezi cu ochii, in stanga si in dreapta autostrazii se zaresc plantatii de vita de vie.
Dintre cele 36 de crame studiate, ne-am oprit la Lakeview Cellars. Mi-a placut ca aveau informatii detaliate despre vinuri: zahar rezidual, alcool si soiul strugurilor. Nu in ultimul rand preturile si faptul ca am gasit vinuri specifice Canadei. La altele dadeai cu tunul sa ghicesti daca vinul este sec sau dulce. Sau gaseai mai ales soiuri de vinuri pe care le intalnesti si pe la noi.
Ne-am prezentat inainte de 10:30, cand era primul tur din program, insa era inchis peste tot. Pe urma am aflat si motivul. Pana la 10:30 nu este permis consumul de alcool, asa ca atunci se deschide si usa 🙂
Turul si degustarea corespunzatoare au inclus si 2 ice-wine-uri. Am povestit mai demult pe blog despre ice wine din Romania. La noi sunt cateva crame care fac ice-wine, in Canada este un must have. In plus, la canadezi sunt obisnuite si ice-wine-urile rosii. Nu stiu daca in Romania exista asa ceva. Am vazut o singura data un red ice wine la un targ, la standul Cramei Asconi din Republica Moldova.
Revenind la canadieni, am degustat un red ice wine din Cabernet Franc. La ei gasesti peste tot, insa sunt mai scumpe decat cele albe.
Ice-wine-ul alb a fost din Gewurztraminer.
Au mai fost un Sauvignon Blanc si un Cabernet Sauvignon, toate seci. Insa de la magazinul cramei am ales vinuri reprezentative din zona: Vidal blanc, Baco Noir si Gamay Noir.
Am fost doar noi la primul tur, reprezentanta cramei vorbindu-ne despre soiuri, terroir si ice-wine.
Aici era o plantatie de Cabernet Franc, veche de 10 ani, pe un sol argilo-nisipos.
Curiozitati viti-vinicole din Canada
In Canada alcoolul are o legislatie stricta. Nu se gaseste in orice magazin sau supermarket, ca la noi. Sunt magazine specializate.
A fost si unul dintre motivele din care Canada a ramas in urma cu industria vinului, pana in 1990 producerea si distribvutia vinului fiind monopol de stat. Dupa ce s-a modificat legea au aparut o multime de crame canadiene mai mici, mai agile si mai interesate de piata.
Canada este una dintre putinele zone din lume (in afara de Franta) unde se cultiva cu succes Gamay. Am mai luat si Vigonier, un soi frantuzesc mai putin intalnit pe la noi.
Chiar daca la vinurile seci sau la cele rosii canadienii mai au de lucru, la ice vine sunt lideri mondiali. Ii ajuta clima foarte rece din timpul iernii. Si faptul ca in America de Nord sunt preferate mult vinurile dulci.
A propos de iarna, in spatele plantatiei din imaginea de mai sus se vad niste elice eoliene. Nu sunt folosite pentru productia de energie, ci pentru a dirija aerul cald de deasupra spre plantatiile de vie in timpul iernii.
Alte curiozitati se refera la rose. N-am avut la degustare, insa se produc si aici astfel de vinuri. Insa la ei legea permite sa amesteci soiuri albe si rosii atunci cand faci un vin rose.
De exemplu aici este un rose obtinut din Riesling, Merlot si Gamay. N-am facut sacrilegiul sa cumpar un asemenea rose nefiresc 🙂 Dar daca ma roade curiozitatea, poate am sa gust si unul de-asta.
Mi-au placut insa Viognier. Va spun in curand si despre Gamay Noir si Baco Noir. Toate sunt sub VQA, un standard de calitate local.
Pana atunci insa, va las cu imagini de la Lakeview Cellars.
In premiera la Cascada Niagara
Localnicii o pronunta cam intr-un fel de Naiagra. Dar indiferent cum ii zici, imaginea este pur si simplu coplesitoare.
Daca nu ma credeti, va las sa va uitati pe pozele de la cascada.
Si pe filme.
Zgomotul cascadei este fabulos.
Cascada Niagara este la granita dintre Canada si SUA, insa imaginea este mai spectaculoase de pe partea canadiana.
In afara de faptul ca stai si te minunezi de forta si maretia naturii, poti sa mai faci si alte lucruri in zona.
De exemplu sa te plimbi cu vaporasul.
Sau sa te dai cu tiroliana spre cascada Niagara. In „ceata” din cascada se intrezareste vaporasul 😉
Noi am ales sa mancam in Niagara City, ca ne cam venise foame dupa degustarea de vinuri.
Am poposit la o pizzerie italiana. Mi-am luat un quattro formaggi si o bere neagra, ultima din stanga 🙂
Dam(n), am uitat sa-i fac poza asa ca am imortalizat barul 🙂
Insa pizza n-am uitat-o.
Bune amandoua, asa ca am plecat satisfacuti mai departe.
Butterfly Conservatory dupa Cascada Niagara
La intoarcerea de la cascada ne-am oprit in Niagara Park, la Butterfly Conservatory.
Dupa un scurt documentar despre fluturi si cele 3 stadii de viata (omida, pupa si fluture), am intrat in lumea fluturilor.
Erau si in stare de pupa, gata sa se transforme in fluturi si sa-si ia zborul.
Dar mai ales erau in tot felul de culori si de marimi.
Cel mai spectaculos a fost un fluture albastru. Partea interioara a aripilor albastra, pe exterior fiind negru. Adevarata provocare era sa surprinzi partea albastra 🙂 Stiati ca fluturii mananca portocale?
Am reusit pana la urma sa prind un „blutterfly”.
In rest, fluturi de toate culorile.
Negru.
Negru cu verde.
Alba-neagra cu fluturi 🙂
Am lasat marimea pentru final. Ati observat ca „fluturasul” este mai mare decat palma? Dar „papagalii” de la extremitatile aripilor i-ati observat?
Foarte impresionanta si atmosfera tropicala, cu plantele si umiditatea corespunzatoare.
Daca ajungeti in zona cascadei, sa nu ratati Butterfly Conservatory.
Spor descoperitor!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei