Desi am luat o pauza mai lunga pe blog, sa stiti ca sunt bine sanatos si doar ce m-am intors. De la Spectacular Wine Trip petrecut in Romania.
Dupa 3 zile de vis am mai retrait inca o data weekendul, descarcand imaginile de poveste. Va povestesc acum pe indelete dar va avertizez. Pe cat de mult am lipsit, pe atat de „mult” este articolul. Ar fi bine sa nu va lipseasca de la lectura un vin bun. Si sa nu cititi pe „burta goala” 🙂
Spectacular Wine Trip la Liliac
La Crama Liliac am mai fost in urma cu 2 ani. Intr-un alt format si in alta formatie. Acum a fost mai spectaculos, mai bine organizat si mai personalizat.
Dar sa purcedem la drum cu Spectacular Wine Trip. Data trecuta am ajuns la Targu Mures gata obosit, deoarece ma trezisem de la 5 dimineata si plecasem direct de la Food Bloggers.
Acum am dormit noaptea de Joi in Bucuresti iar Vineri dimineata pe la 11:00 am plecat spre Targu Mures, alaturi de jurnalisti si bloggeri.
Insa inainte de plecare, a primit fiecare o palarie #TransylWine, ca sa ne mearga bine 🙂
Si ne-a mers, dar nu oricum ci cu masini de la Liliac si de la sponsorii Spectacular Wine Trip. Asa se face ca am „nimerit” intr-un Citroën SpaceTourer, un monovolum spatios si elegant. Cel negru, din mijlocul imaginii.
Gabi Bondarenco si Andreea Dinu de la Neortic Motors au fost responsabili cu buna desfasurare a deplasarii. Multumiiiiiim!
Dupa 2 pauze de dezmorteala pe parcurs, am fost primii care am ajuns la Privo Hotel.
Spectacular Wine Trip la Privo Hotel
Daca tot am fost primii in Targu Mures, am avut ocazia sa-l cunoastem pe Marius Danciu, somelierul de la Privo Hotel. Ba chiar ne-am intalnit la receptie cu Victoria, o craioveanca de-a noastra care lucreaza la Privo 🙂
Pana cand au ajuns ceilalti am aflat ca la Privo exista o crama tezaur, pe care am vizitat-o (mai tarziu) alaturi de Marius.
Vizita nocturna s-a intamplat dupa cina de la Schwaben Hof Restaurant.
Dar pana cand sa plecam spre Schwaben Hof, in camere ne asteptau cateva surprize de bun venit.
Surpriza a fost si modul SF in care arata de dinafara camerele de la Privo Hotel.
N-am avut foarte mult timp de acomodare in camere, insa dimineata am observat si parcul hotelului.
Dar si multele premii si distinctii care demonstreaza ca Privo Hotel este unul dintre cele mai bune hoteluri din Romania.
Mi-a placut si micul dejun bogat si diversificat iar personalul din restaurant ne-a facut sa ne simtim rasfatati. Daca ajungeti prin Targu Mures in vacanta, nu ezitati sa incercati Privo Hotel!
Spectacular Wine Trip la Schwaben Hof Restaurant
In seara de Vineri am ajuns la Schwaben Hof cu ploaia pe urmele noastre. Adica a inceput sa ploua exact cand am intrat in restaurant.
Aici ne-a intampinat Miron Radic, General Manager Liliac.
Ne era deja foame iar mancarea pregatita de gazde a inceput sa dispara rapid din farfurii:) Dar nu inainte sa fac cateva poze, pe principiul ca e mai buna mancarea dupa ce e fotografiata 🙂
Aperitivul a mers la fix cu un Rosé de Liliac, pe care-l stiam de data trecuta.
La felul principal mi-am ales fasii de curcan. Am zis sa fie ceva mai usor, asa ca pentru o seara dupa drum lung.
Iar la parfait a mers plus que parfait desertul de la Liliac, Nectar of Transylvania.
Nectarul de la Liliac il stiam de la prima vizita dar acum l-am degustat mai pe indelete. Iar la crama am aflat mai multe detalii despre acest vin.
Dupa un timp s-a oprit si ploaia si s-a luminat locul.
Probabil de la zambetele fetelor care au invocat soarele 🙂
Iar daca semnal GSM nu era in zona, am avut timp de socializare si de observat natura inconjuratoare 🙂
Asa indulciti am revenit la Hotel Privo, unde s-a desfasurat vizita la crama din hotel, pe care am povestit-o mai inainte.
Spectacular Wine Trip la Salina Praid
Cea mai spectaculoasa parte a programului mi s-a parut degustarea de Sambata din Salina Praid. Aici, exact in locatia in care se matureaza branza Praid, am degustat Transylvanian Ice Wine. Insa inainte de a intra in salina, ne-am deghizat corespunzator.
Este o locatie separata din Salina Praid, cu umiditatea si temperatura controlate, unde se matureaza branza cu acelasi nume.
Branza Praid, natur sau alintata cu vin se desavarseste pe indelete in mina de sare.
La randul sau, Transylvanian Ice Wine este un vin deosebit pe care l-am apreciat foarte mult. Nu sunt un iubitor al vinurilor dulci, nici macar demi-seci. Prefer vinurile seci dar recunosc atunci cand imi place un vin diferit.
Ice Wine este un vin produs de Crama Liliac in colaborare cu un producator centenar de vinuri dulci si Eiswein. Acesta este motivul pentru care pe sticla de Ice Wine gasiti Liliac si Kracher.
Producatorul austriac „maiestreste” soiurile albe Chardonnay, Traminer, Muscat-Ottonel, pe cele locale (Welschriesling, Scheurebe) si soiul rosu Zweigelt.
Pentru Transylvanian Ice Wine s-au folosit Pinot Gris, Muscat Ottonel si soiul Neuburger, specific zonei Lechinta.
Din aceste motive am spus ca a fost o degustare spectaculoasa. Locatia inedita, branza locului maturata in Salina Praid din apropiere si un vin rar, obtinut din struguri din zona.
Spectacular Wine Trip la Crama Liliac
Dupa ce ne-am cumparat sare (de mancat sau de imbaiat) de la Salina Praid, ne-am indreptat lin spre Crama Liliac. Tot cu Citroën SpaceTourer.
Si pentru ca iar am ajuns printre primii :), am avut timp de poze la Crama Liliac.
Cand ne-am adunat toti, Miron ne-a prezentat echipa care sta in spatele minunatelor vinuri marca Liliac, DOC Lechinta.
Pe Paula Bota o stiam de data trecuta si tot ea ne-a povestit si acum despre tehnologia folosita in crama.
Tot de-atunci stiam ca se intampla sa observ in pozele facute diverse forme de liliac, in parul fetelor.
Si daca data trecuta a fost Anita, acum „liliacul” s-a prins in parul Andreei.
Am prins si cateva informatii despre fermentatia indelungata si controlata la 16 – 18 grade, astfel incat sa se pastreze cat mai bine aromele strugurilor.
Paula ne-a mai dezvaluit ca tancurile de inox folosite pentru vin rosu au picioare mai inalte, astfel incat scurgerea vinului sa se faca gravitational.
Dar noutatea principala a fost vizita la locul unde sunt pusi la pastrat strugurii pentru vinul desert Nectar of Transylvania. Strugurii de Muscat Ottonel sunt pastrati pe aceste straturi de paie, intorsi si pregatiti pentru deliciosul vin desert.
O alta noutate a fost prezenta noului oenolog al Cramei Liliac, francezul Laurent Dubreuil.
De la Laurent am invatat sa diferentiem soiurile de struguri dupa forma vitei de vie, apoi ne-a ajutat la MYOW 🙂 Ce-i asta vedeti mai tarziu.
Spectacular Wine Trip cu caruta spre stana baciului Gheorghe
Si pe nea Gheorghe il stiam de data trecuta doar ca acum n-am mai mers pe jos la stana. Ci in carute.
Am mai fost cu caruta la cules de vie in vacantele de la tara dar nu intr-un peisaj atat de frumos.
Iar cand am ajuns la stana, ne astepta un picnic campenesc alaturi de vinurile de la Liliac.
Si ce credeti ca am savurat?
Dar care credeti ca au fost primele ingrediente care s-au terminat?
N-ati ghicit! Ceapa verde 🙂 Buna si branza si carnatii, slana sau jumarile, insa din toate s-a cerut supliment de ceapa verde.
Si castravetii si morcovii feliati au fost la mare cautare, mai ales la plecare 🙂
Ei bine, toate aceste bunatati le-am savurat alaturi de un vin bun si fresh marca Liliac, intr-un peisaj divin.
De la nea Gheorghe am aflat ca ziua lui de lucru incepe la 3 dimineata si se incheie pe la 10 seara. Nea Gheorghe este mandru de munca sa insa este nemultumit ca nu poate valorifica lana oilor 🙁
Tot in carute am plecat spre Batos Lodge, cabana Cramei Liliac unde urma sa incheiem ziua cu si mai multe activitati.
Spectacular Wine Trip la Liliac Lodge
Si la cabana de la Batos am surprins mai pe seara un liliac SF.
Dar mai intainte am admirat peisajul de vis.
Stiam cat de des este gazonul de la cabana asa ca m-am relaxat cu picioarele goale in iarba.
Cat am stat noi relaxati in iarba, Victor Ciuperca ne-a pregatit mai intai niste… ciupercute umplute cu branza si portocale.
Apoi incet-incet ne-am retras in cortul pregatit pentru degustare. Aici Cristina Tana ne-a prezentat vinurile de la Liliac si a raspuns cu placere la intrebari.
Asa am aflat ca distanta mai mare intre randuri este specifica acestei zone, unde este o diferenta mare de temperatura intre zi si noapte. Distanta mai mare permite o mai buna aerisire si pastrarea apei in sol.
Am degustat mai intai vinurile albe (Feteasca Regala, Feteasca Neagra, Sauvignon Blanc) si un Orange Wine obtinut din Chardonnay. Acesta este un vin mai deosebit, prin culoarea tulbure datorata filtrarii reduse si prin gustul specific.
In imagine Monica Bîrlădeanu compara 2 pahare continand Orange Wine, unul mai clar si altul mai tulbure, datorat miscarii sticlei.
Orange Wine este un vin diferit pe care fie ca-l placi, fie ca nu, nu poate trece neobservat.
Surprize la Batos Lodge Liliac
N-a trecut neobservata nici supa provencale pregatita de Victor Ciuperca.
Dar nici roata uriasa de Grana Padano, pe care un fan branza ca mine nu putea s-o rateze.
Ce-a fost mai bun a fost pastrat pentru final, alaturi de bunatatile pregatite de Victor la gratar.
Mi-a placut foarte mult Pinot Noir, cu 14,5% alcool. Aromele de cirese negre si prune, date de pastrarea la baric timp de 9 luni, au mers de minune cu carnea de pe gratar.
Am mai gustat si-un Merlot apoi in premiera absoluta, vinul care pana nu demult era cel mai scump din Romania: Titan de Liliac.
Premiere la Spectacular Wine Trip
Vinul ne-a fot prezentat chiar de Miron Radic, managerul general al Cramei Liliac.
Titan este un vin in editie limitata, obtinut din Feteasca Neagra, care este maturata 32 de luni (14 luni in baric de stejar romanesc si 18 luni in sticla). Fiecare sticla este numerotata manual iar numele vinului este scris cu platina pe sticla.
N-am baut din sticlele de colectie dar chiar si-asa, nu bei in fiecare zi un vin de 500 lei sticla.
MYOW – Make Your Own Wine
Cand credeam ca surprizele s-au terminat, am fost invitati la MYOW, Make Your Own Wine. Mult mai tare decat la BYOB (Bring Your Own Bottle).
Adica sub atenta supraveghere a maestrului Laurent Dubreuil, am spus procentele cupajelor de vin alb si am plecat cu sticla.
Dar nu inainte de a pune chiar noi dopul sticlei ce continea vinul imaginat de fiecare.
Andra a fost draguta sa incriptioneze sticlele si sa facem impreuna o poza.
Revenind la MYOW, eu am „creat” un Danes blogoltenesc. Danes, pentru ca Feteasca Regala se trage din localitatea Danes.
Iata si ingredientele secrete 🙂
Cat timp ne faceam noi vinurile, ajutati de Laurent si Andra, in cortul de degustare a inceput o cantare.
Terroir total la Batos
De parca n-ar fi fost indeajuns vinurile si mancarea locului, am fost incantati si de un om al locului. Vizi Imre este nascut in Targu Mures si a copilarit chiar in Batos.
Spuneam mai demult despre oamenii locului oglinditi in vinurile Liliac. Si la propriu si la figurat.
Acum gazdele au vrut sa demonstreze ca participam la un wine trip spectacular, in cel mai pur sens de terroir.
Au fost nori toata ziua, a mai aparut si soarele dar nu si la asfintit, cand asteptam poza cu soarele disparand in vie. Am surprins totusi momentul oglindit intr-un pahar de vin.
Si cand credeam ca surprizele s-au terminat, am degustat en primeur primul spumant al cramei, Sparkling by Liliac.
Pentru ca am fost primii care l-am degustat, ne-am semnat pe sticla.
Nu-i asa ca a fost o zi de vis, care a inceput spectaculos si s-a incheiat inedit?
Duminica dimineata am plecat de la Hotel Privo cu impresii placute si cu prieteni noi. Ne-am reunit la Dambul Morii, langa Predeal pentru o ultima masa impreuna cu participantii la Spectacular Wine Trip.
Multumim Brandelligence si Liliac pentru 3 zile de vis la Targu Mures, Praid si Batos, in Romania!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei