Spectacular Wine Trip, wine living la Liliac

Desi am luat o pauza mai lunga pe blog, sa stiti ca sunt bine sanatos si doar ce m-am intors. De la Spectacular Wine Trip petrecut in Romania.

Dupa 3 zile de vis am mai retrait inca o data weekendul, descarcand imaginile de poveste. Va povestesc acum pe indelete dar va avertizez. Pe cat de mult am lipsit, pe atat de „mult” este articolul. Ar fi bine sa nu va lipseasca de la lectura un vin bun. Si sa nu cititi pe „burta goala” 🙂

Spectacular Wine Trip la Liliac

La Crama Liliac am mai fost in urma cu 2 ani. Intr-un alt format si in alta formatie. Acum a fost mai spectaculos, mai bine organizat si mai personalizat.

Dar sa purcedem la drum cu Spectacular Wine Trip. Data trecuta am ajuns la Targu Mures gata obosit, deoarece ma trezisem de la 5 dimineata si plecasem direct de la Food Bloggers.

Acum am dormit noaptea de Joi in Bucuresti iar Vineri dimineata pe la 11:00 am plecat spre Targu Mures, alaturi de jurnalisti si bloggeri.

Insa inainte de plecare, a primit fiecare o palarie #TransylWine, ca sa ne mearga bine 🙂

drumul spre Transylwine

Si ne-a mers, dar nu oricum ci cu masini de la Liliac si de la sponsorii Spectacular Wine Trip. Asa se face ca am „nimerit” intr-un Citroën SpaceTourer, un monovolum spatios si elegant. Cel negru, din mijlocul imaginii.

popas

Gabi Bondarenco si Andreea Dinu de la Neortic Motors au fost responsabili cu buna desfasurare a deplasarii.  Multumiiiiiim!

Dupa 2 pauze de dezmorteala pe parcurs, am fost primii care am ajuns la Privo Hotel.

Spectacular Wine Trip la Privo Hotel

Daca tot am fost primii in Targu Mures, am avut ocazia sa-l cunoastem pe Marius Danciu, somelierul de la Privo Hotel. Ba chiar ne-am intalnit la receptie cu Victoria, o
craioveanca de-a noastra care lucreaza la Privo 🙂

Privo Hotel

Pana cand au ajuns ceilalti am aflat ca la Privo exista o crama tezaur, pe care am vizitat-o (mai tarziu) alaturi de Marius.

Vizita nocturna s-a intamplat dupa cina de la Schwaben Hof Restaurant.

Hai noroc la Privo!

Dar pana cand sa plecam spre Schwaben Hof, in camere ne asteptau cateva surprize de bun venit.

surpriza Liliac la Hotel Privo

Surpriza a fost si modul SF in care arata de dinafara camerele de la Privo Hotel.

Privo SF

N-am avut foarte mult timp de acomodare in camere, insa dimineata am observat si parcul hotelului.

Parc Privo Hotel

Dar si multele premii si distinctii care demonstreaza ca Privo Hotel este unul dintre cele mai bune hoteluri din Romania.

distinctii Privo Hotel

Mi-a placut si micul dejun bogat si diversificat iar personalul din restaurant ne-a facut sa ne simtim rasfatati. Daca ajungeti prin Targu Mures in vacanta, nu ezitati sa incercati Privo Hotel!

Spectacular Wine Trip la Schwaben Hof Restaurant

In seara de Vineri am ajuns la Schwaben Hof cu ploaia pe urmele noastre. Adica a inceput sa ploua exact cand am intrat in restaurant.

ploaie la Schwaben Hof

Aici ne-a intampinat Miron Radic, General Manager Liliac.

Miron Radic

Ne era deja foame iar mancarea pregatita de gazde a inceput sa dispara rapid din farfurii:) Dar nu inainte sa fac cateva poze, pe principiul ca e mai buna mancarea dupa
ce e fotografiata 🙂

Aperitivul a mers la fix cu un Rosé de Liliac, pe care-l stiam de data trecuta.

aperitiv Schwaben Hof

La felul principal mi-am ales fasii de curcan. Am zis sa fie ceva mai usor, asa ca pentru o seara dupa drum lung.

fasii de curcan

Iar la parfait a mers plus que parfait desertul de la Liliac, Nectar of Transylvania.

parfait

Nectarul de la Liliac il stiam de la prima vizita dar acum l-am degustat mai pe indelete. Iar la crama am aflat mai multe detalii despre acest vin.

Nectar of Transylvania

Dupa un timp s-a oprit si ploaia si s-a luminat locul.

Schwaben Hof dupa ploaie

Probabil de la zambetele fetelor care au invocat soarele 🙂

zambete spre nori

Iar daca semnal GSM nu era in zona, am avut timp de socializare si de observat natura inconjuratoare 🙂

natura dupa ploaie

Asa indulciti am revenit la Hotel Privo, unde s-a desfasurat vizita la crama din hotel, pe care am povestit-o mai inainte.

Spectacular Wine Trip la Salina Praid

Cea mai spectaculoasa parte a programului mi s-a parut degustarea de Sambata din Salina Praid. Aici, exact in locatia in care se matureaza branza Praid, am degustat Transylvanian Ice Wine. Insa inainte de a intra in salina, ne-am deghizat corespunzator.

degustare la Salina Praid

Este o locatie separata din Salina Praid, cu umiditatea si temperatura controlate, unde se matureaza branza cu acelasi nume.

Salina Praid

Branza Praid, natur sau alintata cu vin se desavarseste pe indelete in mina de sare.

Branza Praid

La randul sau, Transylvanian Ice Wine este un vin deosebit pe care l-am apreciat foarte mult. Nu sunt un iubitor al vinurilor dulci, nici macar demi-seci. Prefer vinurile seci dar recunosc atunci cand imi place un vin diferit.

Ice Wine este un vin produs de Crama Liliac in colaborare cu un producator centenar de vinuri dulci si Eiswein. Acesta este motivul pentru care pe sticla de Ice Wine gasiti Liliac si Kracher.

Ice Wine Liliac

Producatorul austriac „maiestreste” soiurile albe Chardonnay, Traminer, Muscat-Ottonel, pe cele locale (Welschriesling, Scheurebe) si soiul rosu Zweigelt.

Pentru Transylvanian Ice Wine s-au folosit Pinot Gris, Muscat Ottonel si soiul Neuburger, specific zonei Lechinta.

Din aceste motive am spus ca a fost o degustare spectaculoasa. Locatia inedita, branza locului maturata in Salina Praid din apropiere si un vin rar, obtinut din
struguri din zona.

Spectacular Wine Trip la Crama Liliac

Dupa ce ne-am cumparat sare (de mancat sau de imbaiat) de la Salina Praid, ne-am indreptat lin spre Crama Liliac. Tot cu Citroën SpaceTourer.

Si pentru ca iar am ajuns printre primii :), am avut timp de poze la Crama Liliac.

Crama Liliac

Cand ne-am adunat toti, Miron ne-a prezentat echipa care sta in spatele minunatelor vinuri marca Liliac, DOC Lechinta.

echipa Liliac

Pe Paula Bota o stiam de data trecuta si tot ea ne-a povestit si acum despre tehnologia folosita in crama.

Tot de-atunci stiam ca se intampla sa observ in pozele facute diverse forme de liliac, in parul fetelor.

 

Anita Panait cu liliac in par

Si daca data trecuta a fost Anita, acum „liliacul” s-a prins in parul Andreei.

Paula Bota si Liliac

Am prins si cateva informatii despre fermentatia indelungata si controlata la 16 – 18 grade, astfel incat sa se pastreze cat mai bine aromele strugurilor.

Paula ne-a mai dezvaluit ca tancurile de inox folosite pentru vin rosu au picioare mai inalte, astfel incat scurgerea vinului sa se faca gravitational.

Dar noutatea principala a fost vizita la locul unde sunt pusi la pastrat strugurii pentru vinul desert Nectar of Transylvania. Strugurii de Muscat Ottonel sunt pastrati
pe aceste straturi de paie, intorsi si pregatiti pentru deliciosul vin desert.

O alta noutate a fost prezenta noului oenolog al Cramei Liliac, francezul Laurent Dubreuil.

Laurent Dubreuil Liliac

De la Laurent am invatat sa diferentiem soiurile de struguri dupa forma vitei de vie, apoi ne-a ajutat la MYOW 🙂 Ce-i asta vedeti mai tarziu.

Spectacular Wine Trip cu caruta spre stana baciului Gheorghe

Si pe nea Gheorghe il stiam de data trecuta doar ca acum n-am mai mers pe jos la stana. Ci in carute.

cu carutele spre stana

Am mai fost cu caruta la cules de vie in vacantele de la tara dar nu intr-un peisaj atat de frumos.

Iar cand am ajuns la stana, ne astepta un picnic campenesc alaturi de vinurile de la Liliac.

picnic campenesc la stana

Si ce credeti ca am savurat?

ceapa verde cu branza

ceapa verde cu branza

carnati si jumari

carnati si jumari

rosii, branza si slana

branza, rosii si slana

Dar care credeti ca au fost primele ingrediente care s-au terminat?

N-ati ghicit! Ceapa verde 🙂 Buna si branza si carnatii, slana sau jumarile, insa din toate s-a cerut supliment de ceapa verde.

Si castravetii si morcovii feliati au fost la mare cautare, mai ales la plecare 🙂

morcovi si castraveti la stana

Ei bine, toate aceste bunatati le-am savurat alaturi de un vin bun si fresh marca Liliac, intr-un peisaj divin.

stanna, nori, vin si peisaj divin

De la nea Gheorghe am aflat ca ziua lui de lucru incepe la 3 dimineata si se incheie pe la 10 seara. Nea Gheorghe este mandru de munca sa insa este nemultumit ca nu
poate valorifica lana oilor 🙁

Baciul Gheorghe

Tot in carute am plecat spre Batos Lodge, cabana Cramei Liliac unde urma sa incheiem ziua cu si mai multe activitati.

plecare de la stana

Spectacular Wine Trip la Liliac Lodge

Si la cabana de la Batos am surprins mai pe seara un liliac SF.

liliac la Spectacular Wine Trip

Dar mai intainte am admirat peisajul de vis.

peisaj de vis

Stiam cat de des este gazonul de la cabana asa ca m-am relaxat cu picioarele goale in iarba.

iarba deasa la Batos Lodge

Cat am stat noi relaxati in iarba, Victor Ciuperca ne-a pregatit mai intai niste… ciupercute umplute cu branza si portocale.

ciupercute a la Victor Ciuperca

Apoi incet-incet ne-am retras in cortul pregatit pentru degustare. Aici Cristina Tana ne-a prezentat vinurile de la Liliac si a raspuns cu placere la intrebari.

Cristina Tana - degustare Liliac

Asa am aflat ca distanta mai mare intre randuri este specifica acestei zone, unde este o diferenta mare de temperatura intre zi si noapte. Distanta mai mare permite o
mai buna aerisire si pastrarea apei in sol.

aliniament vii

Am degustat mai intai vinurile albe (Feteasca Regala, Feteasca Neagra, Sauvignon Blanc) si un Orange Wine obtinut din Chardonnay. Acesta este un vin mai deosebit,
prin culoarea tulbure datorata filtrarii reduse si prin gustul specific.

In imagine Monica Bîrlădeanu compara 2 pahare continand Orange Wine, unul mai clar si altul mai tulbure, datorat miscarii sticlei.

Orange Wine Monica Birladeanu

Orange Wine este un vin diferit pe care fie ca-l placi, fie ca nu, nu poate trece neobservat.

Surprize la Batos Lodge Liliac

N-a trecut neobservata nici supa provencale pregatita de Victor Ciuperca.

supa provencale la Spectacular Wine Trip

Dar nici roata uriasa de Grana Padano, pe care un fan branza ca mine nu putea s-o rateze.

Grana Padano

Ce-a fost mai bun a fost pastrat pentru final, alaturi de bunatatile pregatite de Victor la gratar.

gratar special churascarrie

Mi-a placut foarte mult Pinot Noir, cu 14,5% alcool. Aromele de cirese negre si prune, date de pastrarea la baric timp de 9 luni, au mers de minune cu carnea de pe gratar.

Pinot Noir Liliac

Am mai gustat si-un Merlot apoi in premiera absoluta, vinul care pana nu demult era cel mai scump din Romania: Titan de Liliac.

Premiere la Spectacular Wine Trip

Titan de Liliac

Vinul ne-a fot prezentat chiar de Miron Radic, managerul general al Cramei Liliac.

Miron Radic si Titan de Liliac

Titan este un vin in editie limitata, obtinut din Feteasca Neagra, care este maturata 32 de luni (14 luni in baric de stejar romanesc si 18 in sticla). Fiecare sticla este
numerotata manual iar numele vinului este scris cu platina pe sticla.

N-am baut din sticlele de colectie dar chiar si-asa, nu bei in fiecare zi un vin de 500 lei sticla.

MYOW – Make Your Own Wine

Cand credeam ca surprizele s-au terminat, am fost invitati la MYOW, Make Your Own Wine. Mult mai tare decat la BYOB (Bring Your Own Bottle).

Adica sub atenta supraveghere a maestrului Laurent Dubreuil, am spus procentele cupajelor de vin alb si am plecat cu sticla.

Laurent Dubreuil MYOW

Dar nu inainte de a pune chiar noi dopul sticlei ce continea vinul imaginat de fiecare.

dopuire

Andra a fost draguta sa incriptioneze sticlele si sa facem impreuna o poza.

Andra

Revenind la MYOW, eu am „creat” un Danes blogoltenesc. Danes, pentru ca Feteasca Regala se trage din localitatea Danes.

Danes blogoltenesc

Iata si ingredientele secrete 🙂

ingredientele secrete

Cat timp ne faceam noi vinurile, ajutati de Laurent si Andra, in cortul de degustare a inceput o cantare.

Terroir total la Batos

De parca n-ar fi fost indeajuns vinurile si mancarea locului, am fost incantati si de un om al locului. Vizi Imre este nascut in Targu Mures si a copilarit chiar in
Batos.

Vizi Imre

Spuneam mai demult despre oamenii locului oglinditi in vinurile Liliac. Si la propriu si la figurat.

oamenii locului oglinditi in vin

Acum gazdele au vrut sa demonstreze ca participam la un wine trip spectacular, in cel mai pur sens de terroir.

Au fost nori toata ziua, a mai aparut si soarele dar nu si la asfintit, cand asteptam poza cu soarele disparand in vie. Am surprins totusi momentul oglindit intr-un
pahar de vin.

apus in paharul de vin

Si cand credeam ca surprizele s-au terminat, am degustat en primeur primul spumant al cramei, Sparkling by Liliac.

Sparkling by Liliac

Pentru ca am fost primii care l-am degustat, ne-am semnat pe sticla.

Sparkling by Liliac semnat la Spectacular Wine Trip

Nu-i asa ca a fost o zi de vis, care a inceput spectaculos si s-a incheiat inedit?

Duminica dimineata am plecat de la Hotel Privo cu impresii placute si cu prieteni noi. Ne-am reunit la Dambul Morii, langa Predeal pentru o ultima masa impreuna
cu participantii la Spectacular Wine Trip.

Multumim Brandelligence si Liliac pentru 3 zile de vis la Targu Mures, Praid si Batos, in Romania!

Save

Save

Save

Save

Save

Daniel Botea

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.

Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.