Colectiv ne priveste pe toti. Cati dintre noi il privim din 28 Februarie?

La peste 4 ani de la tragedia din Colectiv, am fost la avanpremiera filmului „colectiv ne priveste pe toti”. Este un film cutremurator, care ridica multe intrebari si care cauta in continuare raspunsuri.

Colectiv ne priveste pe toti

Proiectia a fost urmata de o discutie cu protagonistii filmului:

  • Alexandru Nanau, regizor,
  • Mihai Grecea, sunet, camera, supravietuitor al incendiului din Colectiv,
  • Tedy Ursulean, arhitect, protagonista si supravietuitoare Colectiv,
  • Cătălin Tolontan, Mirela Neag, Răzvan Luțac – protagonisti de la Gazeta Sporturilor.

Avanpremiera Colectiv la Craiova

Inainte de avanpremiera ma gandeam daca am suficienta tarie incat sa vad un film care surprinde aceasta tragedie. N-am vrut sa citesc materialele pentru presa, tocmai pentru a nu fi influentat inainte de proiectie.

Filmul este mai mult despre ancheta jurnalistica desfasurata dupa eveniment de Catalin Tolontan si echipa lui. Dar sunt destule momente dure, secvente de la concert sau imagini cu supravietuitori mutilati de incendiu.

Colectiv ne priveste pe toti, atat pe cei care au murit in incendiu sau in spitale, cat si pe cei care au iesit la proteste. Este o aducere aminte si pentru cei care au stat acasa in zilele in care tinerii protestau impotriva sistemului si a manipularilor politice de la TV.

„Avem toate conditiile necesare in spitale”, „avem aceleasi conditii ca in spitalele din Germania” si alte minciuni politice de acest gen au ucis efectiv orice sansa de salvare pentru ranitii din spitale. Oare Banicioiu doarme linistit vazand acest film?

Protagonistii filmului

Filmul contine declaratii dure ale unor medici din spitalele in care au murit ranitii de la Colectiv.

Camelia Roiu, medic anestezist la Spitalul de Arsi Bucuresti spune pe bune despre conditiile in care au murit pacientii din spitalele „cu toate conditiile necesare”.

Tedy Ursuleanu ne dezvaluie adevarurile prin care trece o supravietuitoare a incendiului.

Narcis Hogea este tatal unui baiat care a murit in spital, dupa ce Spitalul Universitar din Bucuresti a refuzat initial sa-i aprobe transferul la Viena. Iar cand au aprobat, a fost prea tarziu.

Vlad Voiculescu arata problemele din interiorul sistemului si cum propaganda calca pe cadavre doar pentru interese financiare. La nici un an de la tragedia de la Colectiv si de la declaratiile autoritatilor ca „avem tot ce ne trebuie”, managerul unui spital din Bucuresti ne asigura din nou ca are tot ce-i trebuie pentru demararea activitatii. Este sustinut de Gabriela Firea, varf de lance al declaratiilor populiste de la TV.

Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii stia ca avizele fusesera obtinute prin presiuni politice si refuza sa puna in pericol viata unor pacienti.

Colectiv ne priveste pe toti

Se pare ca lumea uita usor, iar tragedia de la Colectiv este urmata de castigarea alegerilor de PSD la un an de la tragedie.

Din aceste motiv Colectiv ne priveste pe toti si este in primul rand o aducere aminte, un martor impotriva uitarii.

La avanpremiera din Craiova au fost in jur de 300 de spectatori, majoritatea tineri. Genericul de la finalul filmului a fost urmarit in tacere, abia apoi au urmat aplauzele.

Iar discutiile cu regizorul si protagonistii filmului au fost la fel de intense ca documentarul.

Este un film care naste intrebari, care cauta raspunsuri de la cei care ar fi trebuit sa faca ceva din functiile pe care le aveau. Dar in primul rand este o marturie  despre coruptia care macina sistemul medical, alimentata de influente politice.

Nu pot sa ma intreb daca s-a schimbat ceva dupa mai mult de 4 ani. In afara de salariile marite, oare s-a schimbat ceva in mod esential in spitale? Spaga merge in continuare, numele de Secureanu s-a schimbat cu Beurean iar acum pacientii mor arsi efectiv pe mesele de operatie.

Am fost la avanpremiera alaturi de colegii de blogosfera. Iar intrebarile si amintirile au continuat si dupa film, pe drumul spre casa.

blogoltenii la avanpremiera colectiv

Colectiv ne priveste pe toti din 28 Februarie

Va invit sa mergeti sa vedeti filmul pe 28 Februarie, cand va fi premiera in Romania.

Premiera mondială a filmului a avut loc in cadrul Festivalului Internațional de Film de la Venetia, fiind primul film documentar romanesc selectat in cadrul prestigiosului festival italian. Premiera nord-americana s-a petrecut la TIFF (Toronto International Film Festival). Pelicula a fost selectata si in cadrul altor competitii europene. La Festivalul de Film din Zurich a obținut premiul pentru cel mai bun film documentar. În prezent, „colectiv” este în selecția oficială din cadrul Festivalului de Film Sundance 2020 (SUA), unul dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume.

colectiv ne priveste pe toti

Filmul „colectiv” este produs de Alexander Nanau Production, în coproducție cu Samsa Film Luxembourg și HBO Europe, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Luxemburg Film Fund și Sundance Documentary Fund, cu participarea MDR Germania, RTS Elveția, RSI – Elveția și YES Docu – Israel.

Pana la premiera din 28 Februaruie va las cu imagini de la avanpremiera din Craiova.

Spor participator!

Update:
Filmul „colectiv”, regizat de către Alexander Nanau, va rula în cinematografele din România începând cu data de 28 februarie. „colectiv” se va vedea în avanpremieră la Craiova, de Marti, 25 Februarie pana Joi, 27 Februarie, la Inspire Cinema Mercur si Inspire Cinema VIP Electroputere.

2 Comments

    • Daniel Botea

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.