Inscriere ONG in Registrul entitatilor la ANAF

In plin delir pesedist, guvernantii au dat anul trecut un ordin care sa oblige ONG-urile sa se inscrie intr-un nou registru. Au sustinut ca este necesara aceasta inscriere ONG in Registrul entitatilor pentru a primi in continuare finantari din sponsorizari. Iar sponsorii sa poate deduce fiscal sponsorizarile in continuare.

Inscriere ONG in Registrul entitatilor

Inscriere ONG in registrul entitatilor

Sursa foto

O noua inscriere intr-un nou registru mi s-a parut bizara. Asta pentru ca un ONG are CIF si depune bilant in fiecare an, chiar daca este asociatie non-profit. Dar unde-i lege nu-i tocmeala, asa ca am purces la treaba.

Certificat de atestare fiscala de la Taxe si impozite locale

Pana sa inscrii asociatia in Registrul entitatilor trebuie sa demonstrezi ca ONG-ul n-are de platit taxe si impozite locale. Ca sa faci asta trebuie iti trebuie certificat de atestare fiscala pentru persoane juridice privind impozite, taxe locale si alte venituri datorate bugetului local. Asta e titulatura completa, n-am inventat-o eu.

La noi la Craiova trebuie sa mergi la Taxe si Impozite in Piata Centrala. Iti iei bon de ordine pentru persoane fizice, desi ceri certificat pentru persoane juridice. De la ghiseul 4 sau 5 (probabil si de la informatii) poti solicita formularul pe care trebuie sa-l completezi. Atentie, trebuie sa fie cerere pentru eliberara certificatului de atestare fiscala pentru persoane juridice.

Pe langa cerere trebuie sa mai depui doua copii. Una dupa CIF-ul ONG-ului (Certificat de Inregistrare Fiscala). Si o copie dupa cartea de identitate a administratorului, presedintelui sau persoanei delegate sa obtina certificatul.

Certitificatul constatator se elibereaza pe loc, dupa ce-ai depus cererea si cele 2 copii.

Atentie, certificatul de atestare fiscala este valabil doar 30 de zile, asa ca nu intarzia sa faci si pasii urmatori. Acestia pot fi rezolvati online. Dar mai inainte sa ai scanat certificatul de atestare fiscala proaspat primit ­čÖé

Online pe site-ul ANAF

Se descarcat formularul 163 de pe site-ul ANAF, care se completeaza si se semneaza electronic.

Se incarca la sectiunea Depunere declaratii iar la documente justificative atasati si certificatul de atestare fiscala de la taxe si impozite locale, scanat in prealabil.

Daca mai sunt alte probleme de rezolvat, la numarul de telefon lasat in declaratiile completate va suna cineva de la ANAF.

Pe mine m-a sunat o doamna pentru ca mai trebuia sa completez declaratii 101, referitoare la impozitul pe profit. Chiar daca e asociatie non-profit, tot trebuie completate. Vezi daca n-am citit articolul scris de Luiza Daneliuc?

Atentie, pentru completarea declaratiei 101 se cere cod CAEN. La ONG-ul nostru este cod CAEN 9499 „Activitati ale altor organizatii ncp”. Insa cel mai bine va uitati ce este completat in bilant la rubrica de CAEN.

Tot electronic se completeaza si Declaratia 700. Adica actualizarea vectorului fiscal, pentru cine intelege contabiliceasca ­čÖé

Dovada de inscriere ONG in registrul entitatilor

Cand totul e ok, vine in sfarsit telefonul izbavitor de la ANAF, care va spune de unde se ridica hartia minune.

Sau daca nu, cum a fost cazul meu, am sunat din nou la numarul de telefon al doamnei de la ANAF. Am intrebat daca mai e ceva de facut dupa depunerea declaratiilor 101. Gand la gand cu bucurie, tocmai vrea sa ma anunte sa ridic hartia de la ANAF, intrarea B camera 4. Asa e la Craiova, nu stiu in alte parti ce camere si ce intrari sunt.

Hartia primita este o decizie privind aprobarea cererii de inscriere in Registrul entitatilor.

Dupa cum se vede, la ANAF merge treaba repede, dupa cum remarcasem si la inceputurile ASBO –┬á Asociatia Bloggerilor Olteni.

Inregistrarea in registrul entitatilor permite celor care sponsorizeaza un ONG sa-si deduca cheltuielile fiscale. In momentul in care se semneaza un contract de sponsorizare se va atasa si dovada inscrierii ONG-ului in Registrul entitatilor.

Poti verifica daca un ONG este inscris in Registrul entitatilor aici.

Spor inregistrator!

Update:

Declaratia 101 privitoare la impozitul pe profit se depune in fiecare an, chiar daca majoritatea ONG-urilor o completeaza cu zero. Insa daca nu depuneti declaratia, riscati sa fiti scosi din Registrul Entitatilor. Adica sa nu mai puteti primi sponsorizari in mod legal.

10 Comments

  • Daniel Botea
 1. Vio
  • Daniel Botea
 2. Vișan
  • Daniel Botea
 3. Vișan
  • Daniel Botea
 4. Maria
  • Daniel Botea

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.