Am pregatit un interviu cu masca si fara masca cu Ana Maria Popescu Branza, campioana europeana, mondiala si olimpica la spada.
Cu masca si fara masca
1. Buna Ana Maria, voi la scrima sunteti numiti eroi cu masca. Ce face eroina noastra pe vremurile astea, cand cuvantul masca este mai apropiat de intelesul de protectie pe timp de pandemie. Cum iti mentii tonusul, moralul si zambetul pe fata? Care este primul lucru pe care vrei sa-l faci dupa ce vor trece toate restrictiile?
Cred că mă număr printre puținele persoane care văd în această perioadă o oportunitate și nu o pedeapsă. În majoritatea timpului sunt pe drumuri între competiții, cantonamente și ajung acasă destul de rar.
Așadar, am ales ca în această perioadă să văd partea bună a lucrurilor. Și să mă bucur de timpul petrecut acasă împreună cu soțul meu. Ne gospodărim singuri, gătim, meșterim, citim și bineînțeles, ne antrenăm zilnic. Am un tonus bun și am reușit să-mi mențin zâmbetul.
Dar îmi este dor de scrima adevărată, de asalturi și de emoția competiției. Cu siguranță, în prima zi de libertate, voi merge direct la sala de antrenament.
2. Pe 15 Mai se prevede o relaxare a conditiilor de deplasare. Insa va fi obligatorie masca de protectie in spatii inchise, in mijloace de transport in comun etc. Tu, care esti obisnuita cu masca de o viata, cum crezi ca va fi aceasta perioada? Este mai usor cu masca de competitie sau cu masca de protectie?
Chiar dacă se vorbește despre o relaxare a restricțiilor, consider că este de datoria noastră să ținem cont de regulile de igienă, de distanța regulamentară, de toate recomandările primite până acum.
Dacă vom fi prea relaxați și ne vom întoarce la vechile obiceiuri, s-ar putea să avem surprize neplăcute. Și tot ce am suportat până acum va fi în zadar.
Personal, prefer masca de scrimă, dar m-am obișnuit destul de repede și cu cea de protecție. Ar fi mai greu să le port în același timp, sigur nu m-aș descurca prea bine 🙂 Dar nici nu se pune problema de așa ceva.
Cand crezi ca mai ajungi la Craiova?
3. A propos de deplasari, la Craiova cand crezi ca mai ajungi? Iti e dor sa-i revezi de prietenii de aici si pe „Omul Negru”? Pentru cei care nu stiu, Ana Maria Branza este pe jumatate craioveanca. Desi este nascuta in Bucuresti, Ana Maria este cetatean de onoare al Craiovei. Iar aleea care duce spre sala de sport de la Liceul Sportiv „Petrache Triscu” ii poarta numele.
Tot ce știu până în momentul acesta este că FIE a anulat toate competițiile până în toamnă. Așadar, ne antrenăm cât să menținem un nivel decent al pregătirii și așteptăm cu nerăbdare să ne întoarcem în sala de antrenament.
Îmi este dor de Craiova și în mod special de domnul Podeanu!
4. Am vazut ca masca de competitie este mult mai „acaparatoare” decat o masca medicala. In sensul ca acopera ochii, gura, nasul si chiar urechile. Sunt anihilate toate bruiajele exterioare pentru a te concentra doar pe adversari? Banuiesc ca se aude totusi ceva prin masca de competitie. Altfel ar fi greu de inteles comenzile arbitrului sau indicatiile antrenorului.
Deși pare așa impozantă, masca de scrimă este menită doar să te protejeze de vârful adversarului. Poți auzi ce se întâmplă în jurul tău și după ani de antrenament, vezi prin mască la fel de bine ca și fără ea.
Eu obișnuiesc să îmi aleg o singură voce, de obicei a antrenorului sau a unei colege, pe care o ascult când sunt în timpul luptei. Restul sunetelor sunt doar zgomot de fond, iar când nivelul de concentrare este foarte mare se întâmplă să nu mai auzi nimic 🙂 Nici măcar sfaturile echipei!
5. De multe ori in competitii scoateti mastile intre reprize. Se respira mai greu cu masca?
Nu neapărat, doar că în costumul de scrimă transpiri foarte mult și nici masca nu face abstracție. Acesta este motivul pentru care ne ridicăm măștile. Și ca să ne hidratăm între reprize, bineînțeles.
Cu masca si cu gandul la Jocurile Olimpice
6. Dupa argintul de la Havana si aurul de la Doha esti pe primul loc in clasamentul FIE. Anularea competitiilor si amanarea Jocurilor Olimpice vor face sa ramai acolo sus o buna perioada de timp.
Cum se vede competitia de pe primul loc, tu fiind acolo din Ianuarie 2020? Te motiveaza acest lucru? Dar amanarea Jocurilor Olimpice cum te afecteaza?
Am avut un început de sezon excepțional și mi-aș fi dorit să am ocazia să-mi măsor forțele și în restul competițiilor din acest an. Este un sentiment plăcut să știu că sunt pe prima poziție în clasamentul mondial. Dar acesta este doar un clasament provizoriu și nu știm cu va fi rezolvată problema sezonului actual.
Cât despre JO, bineințeles că aveam așteptări și îmi contruisem planul de pregătire în jurul acestui obiectiv. Consider că a fost corectă și înțeleaptă decizia de a amâna JO cu un an. Asta înseamnă că mai am un an întreg în care să mă bucur de scrimă, ceea ce nu mă deranjează deloc.
7. A propos de masca, putem spune ca prin lipsa competitiilor din cauza pandemiei treci prin cea mai lunga perioada fara a purta masca galbena?
În ultima perioadă am schimbat masca galbenă, cea care m-a consacrat, cu o mască cu tricolor.
Este a doua perioadă lungă în care nu port masca de scrimă. Prima a avut loc în 2009. Din cauza unei accidentări la mâna stângă, am fost nevoită să iau o pauză de 6 luni de zile. Și cred că aceea a fost într-adevăr cea mai cumplită perioadă pentru mine.
8. Iti mai aduci aminte cand ai concurat prima data cu masca de competitie?
Prima dată la o competiție… s-a întâmplat acum foarte mulți ani 🙂 Și a fost o competiție de sală, concurs de casă cum îi spunem noi.
Dar prima competiție oficială la care am purtat mască a fost la Campionatul Național de Scrimă pentru copii în anul 1996. N-a fost nici galbenă, nici cu tricolor, ci una îngălbenită de vreme. Dacă nu mă înșel, campionatul s-a desfășurat la Craiova.
De la fetita cu masca tricolora la coperta Magazinului Anual FIE
9. A propos de masca, am citit cartea ta En garde! Fetita cu masca tricolora. Si am recomandat-o tuturor parintilor care au copii care fac sport sau copii care iubesc lectura.
Acum fiecare dintre noi a avut mai mult timp de gandire si de planuri. Te gandesti sa mai scrii o carte? Ce alte planuri de viitor mai ai in afara de scrima?
Multumesc pentru recomandări. Mă bucur de faptul că povestea Brânzicăi a fost apreciată atât de cei mici, cât și de copiii mai mari.
Îmi doresc mult ca această poveste să aibă o continuare după JO, așa că am planuri în aceasta privință. Am o listă întreagă de planuri și proiecte care vor vedea lumina zilei la momentul potrivit.
10. Pentru cei mai multi dintre noi, masca are conotatii ingrijoratoare. La spital medicii poarta masca in timpul operatiilor, in armata masca pe figura are legatura cu un atac chimic si tot asa. Cum ne incurajeaza Maiorul Ana Maria Popescu sa gasim conotatii pozitive pentru masca si sa respectam regulile restrictive pe timp de pandemie?
Știu că în această perioadă cu toții avem câte o părere, o recomandare. Eu nu mă consider în măsură să dau sfaturi altora. Dar pentru că țin la sănătatea mea și a celor din jurul meu, voi ține cont de aceste reguli. Și voi face din ele o rutină chiar și după ce această perioadă va fi istorie!
Iar zâmbetul nu ar trebui să ne părăsească niciodată. Mai ales atunci când ne este greu, să găsim urma aceea de bucurie care ne aduce o rază de speranță!
Multumesc frumos si spor(t) in toate!
P.S.
Chiar daca este pauza competitionala, Ana Maria Popescu Branza concureaza pentru fotografia anului 2019. Este chiar imaginea de inceput a articolului. Click aici si votati cu un Like pana pe 30 Aprilie.
Castigatoarea va fi pe coperta Magazinului Anual FIE.
Update:
Dintre cele 18 fotografii de aici, cea cu Ana Maria Popescu Branza a iesit pe primul loc, avand mai multe Like-uri decat toate celelalte la un loc.
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei