Ati vazut filmul „Cu mainile curate”? Ei bine noi am avut manusi si am participat la un episod din serialul „Cu apele curate”. Adica ape fara plastic, acesta fiind scopul actiunii de colectare a pet-urilor din zona Barajului Isalnita de langa Craiova.
Bariera in calea poluarii pe Jiu
Poate ati auzit din presa despre bariera plutitoare de pe Jiu, destinata „capurarii” pet-urilor aruncate in apa. Este un proiect derulat de mai multe ONG-uri, Lidl si Administratia Bazinala Jiu.
Ca sa intelegeti mai bine despre ce-i vorba, va invit sa urmariti cateva imagini.
Ei bine, bariera plutitoare a fost montata, insa trebuie curatata periodic de pet-uri. Si chiar repusa pe pozitie atunci cand apele involburate ale Jiului se umfla in urma ploilor.
Ape fara plastic
Dupa ce saptamna trecuta m-am plimbat cu barca pe Dunare la Eselnita, Sambata am luat parte la o actiune de recuperare a pet-urilor din Jiu.
Dan Mirea, coordonatorul proiectului ne-a intrebat in care echipa vrem sa fim, una actionand pe mal si cealalta pe apa.
Am fost intr-o barca de 4 impreuna cu:
- colegul de blogosfera Marian Buzarnescu,
- Daniela Nedelea, ce-a care ne-a spus despre actiune,
- inca o colega de voluntariat.
Am avut la dispozitie manusi, saci de plastic si clesti pentru pet-uri. Si malul Jiului plin de pet-uri si tot felul de deseuri de plastic.
Actiunea se petrecea cam asa. Eu vasleam in apropierea malului, iar colegii care zareau pet-uri incercau sa le ia cu clestele.
Daca nu reuseau din mers, ne apropiam de mal, ne tineam de vegetatie si luam pet-urile.
In zona in care vegetatia era prea deasa si nu ne puteam apropia, ne ajutau colegii cu caiacele.
Organizatorii aveau si caiace duble, astfel incat ne-am impartit sarcinile si zonele.
A propos de zone, am gasit locuri in care erau multe pet-uri aruncate. Aici a fost mai simplu sa le aruncam pe mal si sa le adunam apoi in saci.
In fine, am strans 4 saci cu pet-uri.
Apoi am tras la mal, pentru ca barca noastra luase apa.
Fiind la prima actiune, n-am stiut sa punem toate dopurile la supapele barcii, asa ca ne-am trezit cu apa la interior. Noroc ca ne pusesem rucsacii si aparatele foto intr-un sac cu plastic.
„Recolta” de plastic
Despre colectare selectiva si reciclare v-am mai spus. Acum a fost vorba despre o actiune de recuperare a pet-urilor ajunse in Jiu sau pe maluri.
Colegii din caiac au curatat bariera plutitoare de plastic, iar cei de pe mal au strans pet-urile gasite. Cam asta a fost recolta de pet-uri.
Nu stiam ca voi fi asa de asortat cu sacii, dar ma bucur ca am participat la actiune.
Si mai mult ne-am bucurat cand un pescar de langa noi a venit cu 2 plase de pet-uri adunate din zona in care pescuia. Ne-a vazut strangand pet-urile din apa si de pe mal si a zis sa contribuie si el la actiune.
Si mie imi place sa pescuiesc, insa ma uimeste usurinta cu care multi pescari uita sau arunca ambalajele de plastic. Daca fiecare dintre cei care pescuiesc si-ar strange pet-urile la plecare, poluarea n-ar mai fi asa de mare.
Astfel de actiuni se organizeaza periodic, va invit sa urmariti pagina de Facebook si evenimentele organizate.
Pana atunci va las cu imagini din 25 Iulie.
Spor recuperator!