Pierogi ruskie si Piernik, bunatati poloneze bucatarite alaturi de Chef Lorek

Pierogi sunt faimosii coltunasi polonezi pe care-i gustasem cu ocazia zilelor de 1 Decembrie sarbatorite la Craiova. Acum i-am preparat acasa cu asistenta online de la Chef Lorek.

Chef Lorek

Pierogi polonezi si mancaruri traditionale romanesti

La Craiova sarbatoream zilele de 1 Decembrie la Centrul Cultural Polonez. Mai intai in centrul Baniei defilau soldatii romani si polonezii din brigada multinationala NATO.

Apoi la Centrul Cultural Polonez impleteam bucataria poloneza cu cea romaneasca. Adica ei aveau de obicei pierogi, preparate din peste si alte bunatati. Iar noi veneam cu mancaruti traditionale romanesti: sarmale, fasole cu ciolan, mamaliga si muraturi. Si bineinteles Zaibar, ca suntem in POLTENIA 🙂

Aveti aici consemnari de 1 Decembrie din 2019, 2018, 2017, 2016, 2015 si 2014. Pentru ca polonezii se prezentau in uniforma, bloggeritele noastre au contracarat cu iile din dotare 🙂

La Multi Ani Romania! Poza de grup POltenesc

In 2020 suntem in pandemie si-n stare de alerta, asa ca n-a mai fost posibilia intalnirea traditionala de 1 Decembrie. Insa am marcat momentul cu un atelier de gatit preparate traditionale poloneze alaturi de Chef Lorek: Pierogi ruskie si  desert Piernik. Nu este prima data cand bucataresc cu accent polonez, data trecuta am pregatit chiftele de cartofi si galuste lenese.

Pierogi ruskie

Pentru acesti coltunasi gustosi avem nevoie de 2 parti principale, aluat si umplutura.

ingrediente pierogi

Aluat:

  • 500g faina alba,
  • 50g unt,
  • 50g lapte,
  • 220-240 ml apa,

Umplutura ruskie:

  • 200 – 300 g cartofi fierti,
  • 100g branza burduf,
  • 100g branză sarata sau dulce de vaca,
  • 200g ceapa,
  • 3 catei usturoi,
  • 1 lingurita zahar brun,
  • 1-2 lingurite piper negru (depinde cat de piperat va place).

Pentru pregatirea aluatului, apa, untul si laptele se pun intr-o oala la incalzit. Atentie, lichidul nu trebuie sa fie fierbinte.

Pe tocator sau intr-un bol, cernem făina, adaugam sarea si lichidul caldut.

aluat in devenire

Amestecam pana cand se omogenizeaza ingredientele. Framantam aluatul pana cand devine elastic. In functie de faina folosita, s-ar putea sa fie nevoie sa mai adaugati putina apa.

Invelim aluatul in folie de plastic si-l punem la frigider. Daca n-avem folie, acoperim vasul in care este aluatul cu un prosop de bucatarie, ca sa nu se usuce.

Intre timp pregatim umpluturile ruskie.

Umplutura ruskie

Tocam ceapa marunt si o calim in unt si ulei. Dupa ce ceapa incepe sa devina transparenta adaugam cateii de usturoi dati prin zdrobitor. Apoi adaugam zaharul brun ca sa  se caramelizeze si mai calim 1-2 minute.

ceapa la calit

Zdrobim cartofii, adaugam ceapa calita si restul ingredientelor. Amestecam ca sa se omogenizeze si umplutura ruskie este gata.

Pentru a umple coltunasii mai repede, putem sa pregatim deja bilutele din umplutura.

compozitie pierogi ruskie

Pregatirea aluatului si a coltunasilor

Se intinde aluatul cu un sucitor, pana cand ajunge la o grosime subtire de maxim 0.5 cm. Cu un pahar decupăm aluatul, astfel incat sa aiba loc in el bilutele din umplutura.

aluat decupat

Luam aluatul decupat rotund, adaugăm umplutura in centru si inchidem coltunasul. Mai intai unim coca la mijloc, apoi cu 2 degete unim marginile.

umplere pierogi

Vom obtine o semiluna, dar trebuie sa fim atenti sa nu lasam aer in interior. Cand fierb coltunasii, aerul din interior ii va distruge. Marginile coltunasilor le putem decora cu o furculita.

pierogi gata de fiert

Fierbem coltunasii in apa usor clocotinda, pana cand se vor ridica la suprafata. Dupa ce-i punem in apa fierbinte, trebuie sa mai mestecm un pic, ca sa nu se lipeasca de fundul oalei.

pierogi la fiert

Dupa ce coltunasii se ridica la suprafata, mai lasam 1-2 minute si-i scoatem cu o paleta.

Se pot servi ca atare, dupa ce se nu mai sunt foarte fierbinti.

pierogi fierti

Pierogi crocanti

Pentru o textură mai crocanta, puteti sa-i perpeliti intr-o tigaie de clatite.

pierogi copti in tigaie de clatite

Cel mai bine se coc in tigaie dupa ce s-au racit. Asa este si mai usor sa-i coaceti pe toate partile, chiar si pe margini.

pierogi copti pe toate partile

Coltunasii se pot servi simpli sau cu smantana sau verdeturi. Iar cei cu branza dulce cu smantana dulce, miere sau fructe proaspete. Eu i-am preferat simpli si calzi 🙂

pierogi copti

Daca faceti mai multi pierogi, dupa ce se racesc pot fi pusi in congelator. Iar cand aveti nevoie doar ii reincalziti in apa fierbinte.

pierogi fierti si copti

Daca n-am fost suficient de clar, va las cu Chef Lorek 🙂

Al doilea preparat polonez bucatarit alaturi de Chef Lorek a fost un desert numit Piernik.

Piernik cu glazura ganache

Ingredientele sunt pentru o tava de paine de 21 x 12 cm. Dar s-au nimerit si pentru un vas de Jena de forma rotunda, de care am avut eu 🙂

Ingrediente pentru blat:

  • 150 g faina de grau,
  • 75 g zahar,
  • 150 ml miere de albine,
  • 100 g unt,
  • 2 oua,
  • 2 linguri smantana acra 18% (eu am avut smantana pentru gatit 20% grasime),
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu,
  • 1 lingura cacao,
  • 2 linguri condimente pentru turta dulce sau pentru vin (am folosit condimente pentru vin),
  • 200 g magiun de prune (am avut magiun de Topoloveni),
  • 100 g ciocolată amară 60-70% (am avut Heidi Extra Dark 85%),
  • 150 ml frisca lichida (am avut frisca lichida vegetala Hulala fara zahar).

Cum se prepara blatul pentru Piernik

Se separa galbenusurile de albusuri. Mai intai se bat albusurile spuma si se lasa deoparte.

Pe urma se amesteca untul cu zaharul si se omogenizeaza in mixer. Apoi adaugi cate un galbenus si continui sa mixezi pana cand se omogenizeaza cu restul ingredientelor. La final adaugi mierea de albine si smantana, apoi le amesteci bine.

compozitie blat

Ingredientele uscate se omogenizeaza separat: faina, cacao, bicarbonatul si condimentele.

Adaugi ingredientele uscate peste mixul cu unt si amesteci incet pana cand obtii o masă omogena. Acum adaugi si albusurile batute spume. Amesteci cu o spatula, de jos în sus, incercand sa pastrezi cat mai mult aer in compoziție. In acest fel prajitura va fi mai pufoasa.

Se pune umplutura in forma tapetata cu hartie de copt. Aici este o smecherie pe care ne-a invatat-o Chef Lorek. Pentru ca hartia de copt sa stea cand mai bine in forma,  se mototoleste inainte.

blat la copt

Apoi se toarna compozitia si se baga la cuptorul preincalzit la 170 Celsius. Daca aveti cuptor pe gaz, pe o scara de la 1 la 8 eu l-am dat pe 6, apoi, dupa 30 de minute de la introducerea compozitiei, pe 5.

Se tine aproximativ 50-60 de minute, dar se verifica din cand in cand cu scobitoarea. Cand scobitoarea iese uscata, blatul este gata.

Dupa ce blatul este gata, se lasa la racit apoi se taie pe lungime in 2 bucati egale.

blat copt

Desavarsirea Piernik-ului

Magiunul de prune se pune intr-o cratita la foc mediu pentru 6-7 minute, ca sa devina cat mai gros. Maginul meu de Topoloveni era atat de gros incat nu curgea din borcanul rasturnat. Asa ca doar l-am incalzit.

Cand este suficient de cald, se pune in mijlocul formelor de blat decupate si se intinde omogen pana la margine. Inainte de a pune magiunul, eu am insiropat blatul cu  zeama de portovale si Metaxa 🙂

Pentru glazura Ganache, frisca se incalzeste intr-o cratita. Cand este fierbinte o o torni peste ciocolata maruntita si amesteci pana cand se topeste ciocolata. Crema omogena se toarna imediat peste blat, deoarece se intareste destul de repede.

Poti decora cu diverse fructe, seminte, bombonele etc. Eu am pus feliute de portocale si merisoare confiate.

Piernik

Se lasa 1 ora sa se raceasca magiunul din interior, apoi se pune la frigider.

Asa arata o felie de Piernik.

felie de Piernik

Si asa arata minunatia in interior 🙂

Interior de Piernik

Pana la urmatoarea isparava va las cu imagini de la bucatareala poloneza, dar si cu o poza cu Chef Bucatarek 🙂

Chef Bucatarek

Spor bucataritor!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.