Atelier de gatit cu accent polonez alaturi de Chef Lorek

Gateste cu accent polonez este un proiect desfasurat de Institulul Cultural Polonez si Chef Lorek. Am debutat in proiect prin intermediul unui atelier de gatit desfasurat online.

Preparatele poloneze pe care le-am pregatit azi au fost:

  • muschiulet fraged de porc cu salsa si chiftele de cartofi,
  • galuste lenese cu sos de fructe, crumble si unt caramelizat.

atelier de gatit alaturi de Chef Lorek

Dar sa incepem cu inceputul 🙂

Preparate traditionale poloneze

Ne-am obisnuit sa descoperim bunatatile din Polonia la Centrul Cultural Polonez din Craiova. Cu ocazia zilelor de 1 Decembrie, de Craciun sau de Paste am avut ocazia sa gustam cateva preparate traditionale din Polonia.

Anul acesta este mai restrictiv cu evenimentele, dar n-am timp sa ma plictisesc nici in carantina. Asa ca am raspuns pozitiv la propunerea Magdalenei Filary de a participa la un atelier de gatit cu Chef Lorek. Obiectivul evenimentului a fost sa gatim preparate traditionale din Polonia.

Aseara am primit lista de ingrediente, dar nu le aveam pe toate. Cum sunt carantinat in casa, am rugat-o pe Magda sa-mi cumpere restul produselor. Cu majoritatea ingredientelor pe masa (n-a gasit Magda capsuni, dar mi-a luat zmeura) am asteptat sesiunea pe Zoom.

Chef Lorek la atelier de gatit cu accent polonez

Cu laptopul bine pozitionat in bucatarie, l-am cunoscut pe Chef Lorek si ne-am prezentat fiecare. Participantii au fost actuali sau fosti studenti la cursurile de limba polona. Cum si eu am fost la cursuri prin 2016-2017, nu puteam sa lipsesc cand e vorba de mancare 🙂

Invatachef Daniel la atelier de gatit

Dar sa va spun ce-am bucatarit azi cu accent polonez 🙂

Muschiulet fraged de porc, cu salsa si chiftele de cartofi la atelier de gatit

Acestea au fost ingredientele pentru muschiulet cu salsa si chiftele.

atelier de gatit cu muschiulet fraged de porc

Mai intai am pregatit carnea marinata:

  • tai carnea in felii de 2-3 cm grosime,
  • le pui intr-un bol,
  • adaugi restul ingredientelor,
  • amesteci si lasi la marinat.

Ideal ar fi sa ramana la marinat peste noapte, dar e ok si pana cand termini de pregatit salsa si chiftele de cartofi.

muschiulet de porc marinat

Se pune carnea la prajit la foc mediu, intr-o tigaie unsa cu un pic de ulei. Adaugi catelul de usturoi, rozmarinul si carnea. Prajesti pe fiecare parte pana cand carnea este rumenita.

Salsa de ardei si ceapa la atelier de gatit

Tai ceapa si ardeiul pestisori (julienne), iar usturoiul ll strivesti cu podul palmei.

ingrediente salsa
Intr-o tigaie, la foc mare, incingi 2-3 linguri de ulei si adaugi legumele, sarea și piperul. Amesteci timp de 1 minut si adaugi mierea. Astepti pana cand legumele se caramelizeaza si îsi schimba consistenta, devenind mai moi. Pui otetul peste legume, astepti să se evapore si adaugi busuiocul taiat marunt. Otetul va aduce un gust dulce acrisor acestei garnituri.

salsa la tigaie la atelier de gatit
Amesteci si opresti focul cand salsa este gata. Ar trebui sa gusti pentru a verifica daca salsa are suficiente condimente, sare si piper.

salsa

Chiftele de cartofi

Cartofii decojiti si spalati ii dai prin razatoarea mare, apoi stoarci excesul de lichid. Lichidul se poate stoarce cu mainile, dar si mai bine intr-un stergar de bucatarie.

cartofi rasi

Rasucesti stergarul si strangi bine pana iese lichidul (amidonul).

Ceapa o dai prin razatoarea mic, la fel si usturoiul daca n-ai un zdrobitor de usturoi. Adaugi si restul ingredientelor, amesteci si te pregătești de prajit.

preparat pentru chiftele de cartofi la atelier de gatit

Cu o lingura iei o cantitate considerabila de umplutura si o pui în uleiul incins. Apesi cu lingura pentru a face chifteaua cat mai subtire. Chiftelele sunt gata când au o culoare aurie si sunt crocante.

chiftele de cartofi la tigaie

Era al treilea rand de chiftele, de-aia este asa arsa tigaia 🙂

Pregatesti platingul punand salsa in mijlocul farfuriei, peste salsa pui o chiftea de cartofi, bucățile de carne, iaurt si cimbrisor (sau busuioc).

plating muschiulet fraged pe chiftele de cartofi si salsa

Desert polonez la atelier de gatit

Nu prea ma vedeti pe mine cu prajituri sau multe dulciuri, insa azi am bucatarit un desert cu accent polonez. Mai precis „galuste lenese” cu crumble, gem de capsuni/zmeura si unt caramelizat.

ingrediente galuste lenese pentru atelier de gatit

Galustele sunt des intalnite in Polonia, in versiunea sarata sau dulce. Eu am preferat branza sarata.

branza sarata

Se incepe cu sosul de fructe. Pui toate ingredientele intr-o oala, la foc mediu.

sos fructe

Fierbi pana cand majoritatea lichidului se evaporă (aproximativ 10-15 minute).

sos de fructe scazut

Daca vrei sa fie mai omogen sosul, presezi fie cu furculita fie cu blenderul in functie de consistenta dorită. Eu n-am avut capsuni, asa ca am folosit zmeura care s-a omogenizat singura.

Crumble se face foarte simplu. Amesteci intr-un bol toate ingredientele fie cu un robot de bucătărie fie cu o lingura.

crumble la atelier de gatit

Unt caramelizat (clarifiat)

Pui untul intr-o oala la foc mediu. Astepti pana cand se separa grasimea. Adica atunci cand face spuma inlaturi spuma (grasimea). Apoi mesteci si astepti pana cand untul isi schimbă culoarea (bronz auriu). Daca ai o sita metalica il torni prin sita intr-un vas separat. Daca nu ai sita, ai grija sa nu torni si arsura care ramane pe fundul vasului.

Aluatul pentru galuste lenese

Amesteci branza, zaharul pudra vanilat, sarea si oul. Adaugi faina și framanti atat cat sa formezi un aluat omogen, putin lipicios (2-3 minute). Daca aluatul este prea lipicios si se prinde pe maini, mai adaugi faina.

Rulezi aluatul cam la 1-2 cm grosime, il aplatizezi cu lama cutitului si il tai in romburi. De fapt poti sa-i dai ce formă vrei (cerc, rotund, patrat etc.).

aluat pentru galuste lenesa la atelier de gatit

Pui formele in apa clocotind usor. Vor fi gata cand incep sa-si schimbe consistenta si incep sa pluteasca.

galuste lenese la fiert

Dupa ce se ridica toate le mai lasi 3-4 minute si apoi le scoti scurse de apa.

Trebuie sa fie moi si elastice, iar la gust sa simti branza.

consistenta galusti

Plating pentru galuste lenese:

  • adaugi galustele in farfurie, cu suficient loc intre ele,
  • pui sos de fructe in 3-4 puncte,
  • presari deasupra crumble si unt caramelizat,
  • decorezi cu 1 firisor de menta.

plating galuste lenese

La asemenea bunatati cu accent polonez, merge bine si un vin oltenesc.

vin oltenesc cu bunatati poloneze

Am facut poza cu ce mai ramasese dupa plating, asa ca salsa n-am mai avut 🙂

Hai noroc si pofta buna in POLTENIA!

Hai noroc si pofta buna!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.