Responsabilitate ceruta de iresponsabili?

Despre responsabilitate in forma de CSR am tot vorbit. Ba chiar am facut o trecere in revista a trendurilor pentru 2021. Acum, dupa incendiul de la Institutul Matei Bals vad ca este la moda ca iresponsabilii sa ceara asumarea responsabilitatii. Nu a lor, evident.

responsabilitate si iresponsabili

Responbsabilitate si iresponsabili

Ati auzit despre protestele a(i)urite din fata Ministerului Sanatatii? Pe scurt este poleita o tragedie si se cere asumarea responsabilitatii de catre Vlad Voiculescu. Sosoaca este varf de lance la proteste, dar si la televiziuni unde cere demisia lui Raed Arafat.

Ups! Adica cei care incurajau nepurtarea mastii si erau impotriva restrictiilor legale cer acum socoteala? Ba sunt chiar unii care incearca sa gaseasca asemanari cu tragedia de la Colectiv.

Dupa parerea mea este ca si cand ai compara o priza suprasolicitata din dorinta de a salva oameni, cu o priza bransata ilegal, din dorinta de a castiga bani necinstiti.

Hai sa vedem mai detaliat. La Colectiv a fost rezultatul unui lung sir de acte de coruptie si a nerespectarii legii.

La Matei Bals poate fi vorba despre suprasolicitarea conditiilor in care pot fi ingrijiti pacientii cu covid. Suprasolicitare care este generata de numarul mare de pacienti, peste nivelul normal pe care il poate asigura sistemul medical din Romania. Dar cum s-a ajuns la aceasta suprasolicitare? Prin ignorarea regulilor, prin nerespectarea interdictiilor si prin minimizarea pandemiei.

Aici cei ca sosoaca nu au nicio responsabilitate pentru aglomeratia din spitale? Nu ca ar fi singurii (i)responsabili.

Cand Ludovic Orban ignora restrictiile chiar din postura de premier, de ce sa fie omul simplu mai strict? Cand Rares Bogdan chefuia la Cluj in ciuda pandemiei, de ce sa fie mai prosti ceilalti si sa respecte doar ei legea.

Exemplele pot continua cu Ciolacu cu nasul la purtare deasupra mastii chiar in Parlament sau cu circarii ciracii care negau pandemia in diverse declaratii. Inclusiv CCR si-a adus aportul prin anularea unor amenzi si dispozitii date pentru controlul pandemiei.

Si atunci cu ce drept se face apel la responsabilitate tocmai de cei mai iresponsabili? Cu dreptul tupeului si a bagarii in seama cu orice ocazie?

Deplorabila si ideea presedintelui Iohannis de a merge la ski a doua zi dupa tragedie. Nu-i poti reprosa presedintelui ca n-a actionat responsabil in pandemie. Dar poti acuza o doza de „miserupism” fata de situatia creata de cea mai recenta tragedie.

In loc de concluzie

Ca sa concluzionez, sunt de acord cu gasirea responsabililor pentru incendiul de la Matei Bals. Astept cu interes un raspuns abil si masuri urgente care sa elimine astfel de tragedii viitoare. Dar pana atunci as astepta mai multa responsabilitate din partea tuturor, de la persoane oficiale si pana la oamenii simpli din popor!

Spor responsabilizator!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.