Vărzări moldovenesti la Miercurea fara carne

Am vazut la Adelina placinte cu varza intr-o poza si m-am gandit ca s-a apucat sa faca placinte moldovenesti in stil de varza a la Cluj. Cand colo moldoclujeanca se desfata cu vărzări moldovenesti. Ceea ce am facut si eu si ceea ce va doresc si voua 🙂

Pentru de dimineata am avut icre de crap cu rosii uscate, clatite cu branza si marar, chefir si ardei capia.

mic dejun clatite cu branza si marar

In intervalul dulce 09:00 – 11:00 nu mi-au lipsit portocala greceasca si ciocolata neagra Heidi Dark Extreme 85% cacao.

ciocolata neagra si portocala

Am completat cu un ceai de Aloe Vera cu merisoare.

ceai de Aloe Vera cu merisoare

Vărzări moldovenesti la pranz

Cand am fost prima data la Iasi m-a ghidat moldolteanca spre cateva obiective deosebite. Insa n-am avut timp sa gust atatea preparate locale cate as fi vrut. Nu-i problema, recuperez acum si le bucataresc la Craiova.

Vărzările le-am pregatit inca de aseara. Adica am tocat varza murata in timp ce in ulei de masline se caleau 2 cepe taiate marunt. Am pus si varza peste, le-am amestecat si am mai pus un pic de ulei de masline.

varza murata la calit

Adelina zicea ca ea le face cu untura, dar n-ar fi mers la Miercurea fara carne. Asa ca am apelat la ulei de masline din Thassos.

Am cautat toate tipurile de piper pe care le aveam si le-am pus peste varza. Adica piper mozaic, piper verde, piper alb si la final piper roz. Le-am amestecat si asa arata preparatul.

varza murata si piper

Am mai pus si boia dulce, am amestecat din nou si le-am lasat la calit vreo 25-30 de minute, cu capacul pus pe tigaie.

Dupa ce a fost gata, am lasat varza calita sa se raceasca complet.

Intre timp s-a dezghetat aluatul de foietaj Linco, pe care l-am impartit in patrate egale, in mijlocul carora am pus varza calita.

vărzări moldovenesti in devenire

Le-am dat forma de placinta unind colturile ca in imagine.

vărzări moldovenesti pliate

La final am uns cele 6 placinte cu galbenus de ou amestecat cu lapte si le-am dat la cuptorul deja preincalzit la 6.

vărzări moldovenesti unse cu ou

In reteta de placinte cu varza scria de 180 de grade, dar asta a fost aproximarea mea. Le-am lasat la cuptor inca 20-25 de minute pana cand s-au rumenit bine.

placinte cu varza la cuptor

A iesit aceasta minune 🙂

vărzări moldovenesti

Supa crema, varzari si Negru de Dragasani

Seara ma pregatesc pentru supa crema de ciuperci, cu crutoane si branza rasa deasupra. Probabil mai bag si o placinta cu varza, sa mearga bine cu vin.

Nu cred ca am pe-acasa un Syrah, care are note de condimente, dar le impac eu si cu un Negru de Dragasani.

supa crema de ciuperci

Dar pana atunci, cred ca data viitoare fac vărzări moldoltenesti, adica pun de la inceput praz in loc de ceapa 🙂

Hai noroc si pofta buna fara carne!

Update:

Nu parasim perimetrul moldovenesc, asa ca va invit la Brindusa, care va face pofta cu nacreala cu chisleac.

4 Comments

    • Daniel Botea
  1. Carpinisan Gheorghe
    • Daniel Botea

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.