Am vazut la Adelina placinte cu varza intr-o poza si m-am gandit ca s-a apucat sa faca placinte moldovenesti in stil de varza a la Cluj. Cand colo moldoclujeanca se desfata cu vărzări moldovenesti. Ceea ce am facut si eu si ceea ce va doresc si voua 🙂
Pentru de dimineata am avut icre de crap cu rosii uscate, clatite cu branza si marar, chefir si ardei capia.
In intervalul dulce 09:00 – 11:00 nu mi-au lipsit portocala greceasca si ciocolata neagra Heidi Dark Extreme 85% cacao.
Am completat cu un ceai de Aloe Vera cu merisoare.
Vărzări moldovenesti la pranz
Cand am fost prima data la Iasi m-a ghidat moldolteanca spre cateva obiective deosebite. Insa n-am avut timp sa gust atatea preparate locale cate as fi vrut. Nu-i problema, recuperez acum si le bucataresc la Craiova.
Vărzările le-am pregatit inca de aseara. Adica am tocat varza murata in timp ce in ulei de masline se caleau 2 cepe taiate marunt. Am pus si varza peste, le-am amestecat si am mai pus un pic de ulei de masline.
Adelina zicea ca ea le face cu untura, dar n-ar fi mers la Miercurea fara carne. Asa ca am apelat la ulei de masline din Thassos.
Am cautat toate tipurile de piper pe care le aveam si le-am pus peste varza. Adica piper mozaic, piper verde, piper alb si la final piper roz. Le-am amestecat si asa arata preparatul.
Am mai pus si boia dulce, am amestecat din nou si le-am lasat la calit vreo 25-30 de minute, cu capacul pus pe tigaie.
Dupa ce a fost gata, am lasat varza calita sa se raceasca complet.
Intre timp s-a dezghetat aluatul de foietaj Linco, pe care l-am impartit in patrate egale, in mijlocul carora am pus varza calita.
Le-am dat forma de placinta unind colturile ca in imagine.
La final am uns cele 6 placinte cu galbenus de ou amestecat cu lapte si le-am dat la cuptorul deja preincalzit la 6.
In reteta de placinte cu varza scria de 180 de grade, dar asta a fost aproximarea mea. Le-am lasat la cuptor inca 20-25 de minute pana cand s-au rumenit bine.
A iesit aceasta minune 🙂
Supa crema, varzari si Negru de Dragasani
Seara ma pregatesc pentru supa crema de ciuperci, cu crutoane si branza rasa deasupra. Probabil mai bag si o placinta cu varza, sa mearga bine cu vin.
Nu cred ca am pe-acasa un Syrah, care are note de condimente, dar le impac eu si cu un Negru de Dragasani.
Dar pana atunci, cred ca data viitoare fac vărzări moldoltenesti, adica pun de la inceput praz in loc de ceapa 🙂
Hai noroc si pofta buna fara carne!
Update:
Nu parasim perimetrul moldovenesc, asa ca va invit la Brindusa, care va face pofta cu nacreala cu chisleac.
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
Aluculesei Brindusa
Arata tare bine,sa ai mare pofta!
Daniel Botea
Sunt mult mai bune decat arata. Data viitoare, cand le fac moldoltenesti cu praz, stiu si cum sa le „leg” mai bine 🙂
Carpinisan Gheorghe
Atata bataie de joc si amatorism rar am vazut. In afara de batut apa-n piua, totul este o varza de fraze autolaudative, iar subuiectul este fara retete. Cred ca am citri elucubratiile unui sarlatan care se da sef in bucatarie.
Daniel Botea
Imi pare rau daca articolul meu n-a fost pe masura asteptarilor Dvs. In articol este reteta dupa care am facut varzarile, trebuie doar sa dati click pe link-ul retete de placinta cu varza. Nu mi-am propus sa (re)scriu retete, ca e internetul plin de retete. Articolul este un exemplu de ceea ce se poate manca Miercurea, fara carne. Bucataresc din timp in timp chestii usoare, n-am pretentii de chef, de bucatar sau de sef in bucatarie. Toate cele bune!