Marea vaccinare cu Negru de Dragasani a fost tema aniversarii romanesti cu ocazia implinirii a 9 ani de #winelover. In conditii de pandemie, impartiti in grupuri mici, am vizitat 3 crame din Dragasani si am tras concluziile tematice la final de zi.
Comunitatea #winelover
Am fost prima data in 2017 alaturi de comunitatea #winelover la aniversarea #5 de la Timisoara, la invitatia lui Razvan Stoenescu. Am degustat impreuna cu invitatii din strainatate vinuri din mai multe soiuri romanesti, unele dintre el fiindu-mi total necunoscute pana atunci.
Dupa seara romaneasca au urmat 4 vizite la cramele din zona: Petro Vaselo, Recas, Balla Geza si Elite Wine.
Ne-am reintalnit apoi la Galicea Mare si Segarcea, atunci cand l-am cunoscut si pe Luiz Alberto, fondatorul comunitatii #winelover.
M-am reintalnit cu Luiz Alberto in 2018 la aniversarea #winelover #6 la Iasi.
Acum, in conditii de pandemie au fost mai putini invitati din strainatate la aniversarea Winelover Romania, doar Anne Wies si sotul ei.
Insa la concluziile de seara a existat un zoom cu wineloverii din Budapesta cu care ne intalnisem in 2017 la Timisoara, ca sa inchid ideea de unde am pornit.
Negru de Dragasani in 9 doze imbuteliate la aniversarea #9
Negru de Dragasani este un soi relativ recent, obtinut in anii ’70 la Dragasani din Saperavi si Negru Vartos. Cel putin asa scrie in documente, unii spun ca ar avea si ceva influente de Babeasca Neagra. Pana atunci insa, sa spun ca soiul este putin intalnit in Romania, unde nu stiu daca depaseste 20 hectare cultivate.
Este intalnit evident in locul de nastere, Dragasani, dar si la Recas sau in Dealu Mare. In curand vom bea si Negru de Dragasani din Dobrogea, de la Domeniul Vladoi. Pana atunci insa, am degustat Negrul la el acasa, in cramele de pe dealurile Dragasanilor.
Vizita a inceput la Avincis, unde Negrul se bate cu Cramposia Selectionata pentru primul loc in preferintele clientilor.
Le-am degustat pe ambele, dar ne-am vaccinat doar cu vinul rosu ca sangele 🙂
Am vizitat de multe ori Vila Dobrusa de Rusalii, acum am fost in premiera si pe timp de iarna.
A urmat masa de pranz la Ferma Magureni, unde Negrul de Dragasani in varianta bio s-a potrivit foarte bine cu tocanita de mistret.
Aici ne-am intalnit cu celalalt grup, care revenea de la Stirbey.
Dupa masa ne-am revazut noi cu Raluca si Oliver Bauer, pentru a incerca si Negrul de Dragasani in varianta Stirbey.
Dupa cele 3 vaccinari initiale, seara am completat experienta #negrudedragasani cu inca 6 doze existente pe piata.
Concluzii la ceas de seara
De la stanga la dreapta, in ordinea numerelor de pe tricou:
- Crama Sparleni,
- Crama Mennini,
- Vitis Metamorfosis,
- Casa Isarescu,
- Domeniile Vinarte,
- Recas,
- Crama Cepari.
Ca sa fie o seara de nota 10 in total au fost chiar 10 doze la (r)apel. De la Vinarte am degustat un vin inca neimbuteliat, dar tocmai bun de baut.
Interesanta o astfel de „vaccinare” tematica, vinurile au fost unele mai bune decat altele. Insa preferatele mele au fost negrele de la Avincis si Stirbey de la degustarile de zi.
Apoi la concluziile de seara mi-au placut in special Mennini si Cepari.
Am incheiat seara cu torturi dulci cu accent pe u, de la Negru 🙂
Inainte de a va lasa cu imagini de la marea vaccinare NdD, sa multumim organizatorilor George Ignat si Razvan Stoenescu de la Winelover Romania.
Hai noroc si spor aniversator!
Update:
Cum spuneam la inceput, din motive de restrictii pandemice ne-am impartit in 2 grupuri. In timp ce noi eram la Avincis, celalalt grup era la Stirbey. Ne-am reunit la masa de pranz de la Ferma Magureni, apoi noi am mers la Stirbey, iar grupul celalalt la Avincis. Ne-am reunit din nou seara, pentru a degusta aproape toate vinurile Negru de Dragasani de pe piata.
Intre timp avem un articol din celalalt grup, de la Anne Wies. Daca nu va descurcati in olandeza, ma gandesc ca va e mai usor in engleza cu Google Translate 🙂 Hai noroc!

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei