Astor Piazzolla, 100 de ani si tango nuevo la Filarmonica Oltenia cu Analia Selis si Mariano Castro

In urma cu 5 ani, tot in Martie am fost in premiera la un concert de bandoneon la Europa Season. Autorul uneia dintre compozitiile de atunci era Astor Piazzolla, maestrul bandoneonului si creatorul noului tango argentinian. In Martie 2021, la 100 de ani de la nasterea lui Piazzolla, avem un concert omagial la Craiova.

Analia Selis si Mariano Castro vor interpreta piese compuse de Piazzolla, alaturi de Orchestra de Camera a Filarmonicii Oltenia condusa de Alexandru Ganea.

Astor Piazzolla 100 de ani

Astor Piazzolla, 100 de ani de la nasterea creatorului noului tango argentinian

Astor Pantaleón Piazzolla a fost compozitor, bandoneonist, dirijor si autorul coloanelor sonore a peste 50 de filme. Cunoscut drept autor al noului tango argentinian, a concertat in SUA, Argentina si Europa.

Viata sa a fost o continua pendulare intre Argentina, Statele Unite si Europa. S-a nascut in Argentina in Martie 1921, dar cand avea 3 ani familia s-a mutat in New York.

La 8 ani incepe sa cante la bandoneon, la 11 ani compune primul sau tango si are chiar un mic rol intr-un film. Acest rol de cateva secunde putea sa-i fie tragic.

La petrecerea de dupa lansarea filmului, compozitorul Carlos Gardel l-a invitat pe copilul din film sa cante la bandoneon. Daca in film a aparut pret de cateva secunde, la i-a incantat pe invitati cu talentul sau. Carlos Gardel a fost atat de impresionat incat l-a invitat sa-i insoteasca in turneul internationl pe care-l incepeau.

Parintii lui Astor n-au fost de acord ca un copil de 11 ani sa plece in turneu si acesta a fost norocul sau. Avionul in care se afla Carlos Gardel si restul orchestrei s-a prabusit in Columbia.

SUA, Argentina si Europa

Continua cu bandoneonul si la 15 ani se reintoarce in Argentina, unde canta in numeroase grupuri muzicale locale sau in ansambluri cunoscute la nivel national.

La 23 de ani isi formeaza propria orchestra si devine un compozitor apreciat pentru muzica de tango.

La 30 de ani merge cu bursa la Conservatorul din Paris, osciland intre bandoneon si pian. Este insa convins sa se dedice total pasiunii sale pentru bandoneon si tango argentinian. Rezultatul il reprezinta inca o serie de tangouri de succes, intepretate alaturi de orchestra de coarde a Operei din Paris.

Dupa reintoarcerea in Argentina isi consolideaza statutul de creator al noului tango argentinian. La 37 de ani se reintoarce la New York unde incearca crearea unui nou gen muzical, jazz-tango. Nu are mare succes cu acest gen, insa in perioada 1965 – 1970 Piazzolla compune Estaciones Portenas sau The Four Seasons of Buenos Aires. Dintre cele 4 anotimpuri vom asculta la Craiova 2 anotimpuri, Iarna (Invierno Porteno) si Vara (Verano Porteno).

Dupa SUA si concertele la Philarmonic Hall din New York pleaca in mai multe turnee prin Europa.

Astor Piazzolla si Jazz

In 1986 compozitiile sale fac senzatie la Festivalul de Jazz din Montreux.
In 1989 revista de jazz Down Beat il include printre cei mai mari muzicieni din lume.
In 1990, la New Orleans, in patria jazz-ului, celebrul violoncelist Mstislav Rostropovich interpreteaza piesa pentru violoncel si pian „Le Grand Tango”. Piesa a fost compusa de Piazzolla special pentru Rostropovich, dovada ca dragostea pentru tango a trecut dincolo de bandoneon si pian.

Astor Piazzolla s-a stins in 1992, dupa ce a revolutionat lumea cu „tango nuevo”.

Analia Selis, Mariano Castro si Playlist Piazzolla 2021 la Filarmonica Oltenia Craiova

Inainte de a vorbi despre spectacolul de Vineri, 5 Martie, trebuie sa recunosc ca de la inceputul anului tot aud ritmuri de Piazzolla la Mezzo TV. Fiind un post dedicat muzicii clasice, jazz-ului si dansului, exista in fiecare luna mai multe topuri pentru fiecare domeniu. In Ianuarie un disc Piazzolla s-a clasat in topul pentru Jazz chiar in anul in care se implinesc 100 de ani de la nasterea sa.

Piazzolla in top Jazz la Mezzo TV

Revenind la concert, aranjamentele orchestrale ale concertului Piazzolla 2021 sunt realizate de Mariano Castro, acesta fiind programul serii de 5 Martie:

 • Regreso al amor / Vuelvo al Sur (A.Piazzolla / F. Solanas),
 • Jacinto Chiclana (A. Piazzolla / J.L. Borges),
 • Siempre se vuelve a Buenos Aires (A. Piazzolla / E. Blázquez),
 • Invierno Porteno (A. Piazzolla),
 • Los paraguas de Buenos Aires (A. Piazzolla / H. Ferrer),
 • Fuga y misterio (A. Piazzolla),
 • Oblivion (A. Piazzolla),
 • Balada para un loco (A. Piazzolla / H. Ferrer),
 • Milonga del angel (A. Piazzolla),
 • Verano Porteno (A. Piazzolla),
 • Michelangelo ’70 (A. Piazzolla),
 • Chiquilín de Bachín (A. Piazzolla / H. Ferrer),
 • Libertango (A. Piazzolla),
 • Milonga de la anunciación (A. Piazzolla / H. Ferrer).

Va invit sa o ascultati pe Analia Selis vorbind despre tango si Piazzolla.

Ascultand ce zice Analia Selis, poate nu credeti ca la inceput tango-ul argentinian era dansat exclusiv de barbati. Asa ca va las un mic moment inedit.

Accesul la concertul de Vineri, 5 Martie 2021

Concertul va avea loc cu public in sala Filarmonicii Oltenia, in conditii de distantare sociala si de respectare a masurilor de siguranta medicala:

 • limitarea locurilor la maximum 120 de persoane,
 • accesul melomanilor pe circuite separate de intrare-iesire,
 • masurarea temperaturii,
 • dezinfectarea mainilor,
 • purtarea mastii de protectie,
 • distanta fizica de minimum 2 metri intre spectatori.

Biletele se pot achizitiona la pretul de 40 lei (10 lei elevi, studenti, seniori) de la Agentia Filarmonicii, Calea Unirii, Nr. 16, de Luni pana Vineri intre orele 10:00 si 18:00. Biletele se pot rezerva si la numarul de telefon al agentiei: 0251.414.698.

Spor incantator!

Update:

Concertul a fost sold-out, asa ca in conditii de pandemie au fost multi care n-au reusit sa ajunga in sala.  Asa ca va las cu imagini si momente de la concert, inainte sa vedeti iregistrarea online.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.