Vaccinarile pe val, dar si pandemia pe valul 3

Am urmarit cu placere vaccinarea cu numarul 1 milion in Romania. Primul milion se face cel mai greu, dar sa vedem cum mergem in continuare. Avem vaccinarile pe val, insa n-ar trebui sa coincida cu un al treilea val al infectarilor cu covid.

vaccinarile pe val

Sursa foto

Vaccinarile pe val

Tot mai multi oameni vor sa se vaccineze, tot mai multe doze intra in Romania, iar de pe 15 Martie porneste si etapa a III-a a vaccinarilor. Cu alte cuvinte se trece la vaccinarea in masa, primele 2 etape fiind destinate in principal persoanele cu cel mai mare risc.

Si etapa a III-a este impartita in mai multe categorii, insa ideea este ca oricine vrea sa se vaccineze, poate sa se programeze. Cand va fi vaccinarea, cu care dintre vaccinuri si in cate doze, asta ramane de aflat.

Si la nivel european se vede o crestere a interesului pentru vaccinare, pe masura ce teama de reactii adverse este inlaturata de statistici.

M-am uitat pe graficul pandemiei in Romania. Anul trecut in Iunie graficul a atins cota minima. Atunci nu erau vaccinuri, insa nici nu mergeau copiii la scoala. Iar inainte fusese stare de urgenta, acompaniata de restrictii de circulatie.

Endcoronavirus grafic Romania

Teoretic ar trebui ca valul 3 sa fie mai mic. Peste 1 milion de persoane au primit cel putin prima doza si peste 750 000 persoane s-au vindecat dupa covid.

Acestea sunt cifrele oficiale. In realitate banuiesc ca cifra celor trecuti prin covid este mult mai mare, data de asimptomatici si de cei care n-au fost inregistrati oficial.

Hai sa zicem ca teoretic sunt 2 milioane de romani imunizati de boala sau de vaccin.

Practic ramane sa vedem unde ajungem pe 15 Martie, la 1 an de la declansarea starii de urgenta.

Culoarea pandemiei in schimbare

Fata de anul trecut, acum avem vaccinari in crestere, dar si scoala offline. Pe langa acestea, exista persoane care deja nu mai respecta restrictiile legale. Vad pe strada oameni care nu poarta masca, dar nu-i vad pe cei care ar trebui sa-i traga de maneca. Nu sa le dea amenzi din prima, dar macar sa-i atentioneze.

Ups, tocmai aud la radio ca niste militieni au sechestrat si batut 2 tineri, pentru ca tinerii le reprosau ca nu poarta masca?!

In rest, tot felul de petreceri si anti-exemple in care tinerii sunt in prim planul neglijarii pandemiei. Din pacate tot in prim plan sunt si internarile si cazurile grave in cazul tinerilor. Daca pana acum in spital ajungeau mai ales persoane din grupele de risc asociate varstei ridicate, acum s-a mai schimbat situatia.

Se schimba situatia si in ceea ce priveste culorile judetelor in ceea ce priveste indicele de infectari la mia de locuitori. Aceasta era culoarea Romaniei ieri, 4 Martie.

infografic Romania 4 Martie

Daca dupa mijloc de Februarie verdele era culoare aproape peste tot, acum s-a mai ingalbenit situatia, cu tenta rosiatica pe alocuri.

Ma uit si evolutia indicelui de infectari la mia de locuitori din Craiova, iar saptamana asta ajungem cu indicele la 2,6 – 2,7. Adica foarte aproape de culoarea rosie si reinstaurarea restrictiilor cu privire la restaurante, sali de spectacole si alte spatii inchise.

indice infectari la mia de locuitori Craiova si Dolj

Iata si datele la zi, pentru 5 Martie 2021:

  • Rata incidentei cumulative COVID-19 la 1000 locuitori in municipiul Craiova 2,84
  • Rata incidentei cumulative COVID-19 la 1000 locuitori in judetul Dolj 1,83

Nu stiu cum sta treaba la voi, dar eu vreau sa merg in continuare la Filarmonica. Sau sa ma intalnesc cu bloggerii la restaurant, respectand conditiile de distantare.

Insa daca vor fi din ce in ce mai multi care nu respecta regulile, se vor inchide toate ­čÖü

Spor intelegator!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.