Omul Ivan Patzaichin, pagaia rupta si proiectele sale

Despre sportivul Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic, gasiti statistici si multe cifre impresionante. Despre omul Ivan Patzaichin vor povesti cei care au avut onoarea sa-l cunoasca in multiplele sale ipostaze de sportiv, antrenor sau pur si simplu om cu suflet mare.

Antrenorul si omul Ivan Patzaichin

Am terminat liceul inainte de ’90 si tin minte ca prin 1986, in vacanta de vara dupa clasa a 9-a am fost in excursie de 3 zile la Cumpana. Pe langa hotelul din zona mai erau casutele de lemn, care exista si azi. Noi am fost cazati la casute, pe malul lacului, care era impanzit cu ambarcatiunile echipei nationale de canotaj.

Il urmarisem pe Ivan Patzaichin la televizor, castigand medalii la Jocurile Olimpice. Acum era antrenor al lotului national de kaiac-canoe si se antrenau pe lac langa Vidraru.

Pentru cei care nu stiu, cantonamentele la canotaj sunt foarte lungi si insumeaza mai multe luni pe an. Ei bine, atunci sportivii din echipa nationala de kaiac-canoe era intr-unul din acele cantonamente nesfarsite, fiind cazati la complexul Cumpana.

Am luat si un autograf de la Ivan Patzaichin, pe o foaie de caiet. La cat era de cunoscut in calitate de sportiv, pe atat de simplu si normal se comporta in societate. Ne-a intampinat cu un zambet prietenos si discret, apoi ne-a dat autografele cu multa placere. Atunci nu era cu poze si selfie, ci cu autografe pe tot felul de crampeie de hartie.

Noi fiind cazati la casute, mancam tot la complex, alaturi de sportivi. In prima seara ne-au adus niste portii minuscule, cum era pe vremea lu’ Ceasca. Chiar daca eram copii si nu mancam mult, ne-am uitat cu jind la farfuriile pline ale sportivilor.

Evident, efortul lor era mult mai mare si aveau nevoie de mancare corespunzatoare. Dar oricum, era diferenta mare intre farfuriile lor pline si ale noastre mai mult goale 🙂

Diferenta a vazut-o si Ivan Patzaichin. Iar la mesele urmatoare farfuriile noastre n-au mai fost la fel de goale. Stim ca a vorbit Ivan Patzaichin cu responsabilul de la complexul Cumpana, pentru ca ne-au spus profesorii care ne insoteau.

Om cu suflet mare si cu multe intiative de suflet

Mi-am adus aminte de acest detaliu, auzindu-i pe multi dintre cei care l-au cunoscut vorbind despre sufletul lui mare. Din acelasi suflet mare s-au nascut si alte initiative gen ROWMANIA Fest, „canotca” sau Ivan Pescar.

Ivan Pescar este un proiect culinar-cultural adus in Bucuresti de Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23. Omul Ivan Patzaichin a vrut  sa ne bucuram de bunatatile din Delta si cand suntem departe.

Am avut ocazia sa ma bucur de ambianta de la locatia Ivan Pescar din Bucuresti. Pe langa preparatele traditionale din Delta Dunarii, incinta este un micro-muzeu cu fotografii si diverse obiecte. Sunt fotografii cu omul Ivan Patzaichin.

Acolo am vazut si celebra pagaie cu care Ivan Patzaichin a castigat aurul olimpic in 1972 la Munchen.

pagaia rupta si omul Ivan Patzaichin

Daca atunci o pagaie rupta nu l-a impiedicat sa castige cursa, nici mai tarziu n-a tinut cont de piedici pentru reusita proiectelor sale.

Va las cu cateva imagini de un astfel de proiect si cu invitatia ca, atunci cand sunteti in Bucuresti, sa va bucurati de Ivan Pescar. Si sa ridicati un pahar in cinstea si-n memoria lui, omul Ivan Patzaichin.

Spor recunoscator!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.