Vine valul, imi ia… elanul. Restrictii?

Vine valul 4, la asta ma refer. Sunt trecut prin boala, imunizat si vaccinat, deci am mai putina teama decat anul trecut. Insa vad procentul mic de vaccinare la nivel national (30%). Mai vad cresterea zilnica a numarului de cazuri. Si mi-e frica de noi restrictii.

Coronavirus la 3 pasi. Atentie la dulciuri! Saturatia de oxigen in sange si masca de protectie Vine valul 4

Fara discutie, vine valul 4

Am fost in Grecia in vara asta, cu certificat de vaccinare. Am fost si anul trecut, cu test PCR si testare aleatorie in vama. Din acest punct de vedere se simte o imbunatatire. La fel, anul trecut nu eram vaccinat, iar despre aparitia un vaccin se vorbea la nivel de sperante.

Acum sunt vaccinat, ca toata familia si ca aproximativ 30% din populatia Romaniei. Insa varianta Delta a covidului vietii este mult mai contagioasa decat varianta din toamna trecuta. Daca anul trecut se vorbea despre contact mai mare de 15 minute pentru o posibila infectare, acum discutia se reduce chiar la sub 1 minut ­čÖü

Vine valul 4 si, din pacate, cred ca va fi mai mare decat cel din toamna trecuta, care m-a luat si pe mine. Suntem deja pe val, daca ma uit la cresterea zilnica a numarului de infectari.

Discutii constructive si deschise

Ca sa nu mai fim luati de valul surprinderii, Chinezu – Cristian China Birta a lansat o initiativa denumita Romania Deschisa. Mai pe scurt, o platforma de dialog intre cetateni, autoritati si mediul de afaceri. Aici ne invita sa discutam fix despre restrictiile trecute si felul in care ne-au afectat. Si sa gasim solutii mai bune pentru restrictiile viitoare.

Discutia actuala are la baza un sondaj realizat impreuna cu partenerii de la Mednet.

In spiritul acestei discutii, pe mine m-a afectat cel mai mult ora de stingere. Mai putin purtatul mastii in spatiile interioare. Ba chiar ma simteam in siguranta la cumparaturi, vazand ca se respecta regulile. Acum nici macar in supermarket nu poarta toata lumea masca, iar de purtat asa de forma, nu mai zic.

Bine, nici nu sunt genul care sa stea cu orele la supermarket. 10-15 minute imi ajung de fiecare data ­čÖé La serviciu sunt singur in birou, asa ca n-am suferit de masca.

Razvan Chereches spune ca vine valul 4 cu o noua serie de restrictii de genul:

  • obligativitatea purtarii mastii in exterior,
  • limitarea libertatii de miscare dupa o anumit─â ora,
  • limitarea programului magazinelor sau inchiderea restaurantelor.

Sunt foarte curios despre valul 4, pe care eu il vad cel mai mare de pana acum, desi sper sa fie ultimul. Vor exista diferente de restrictii intre cei vaccinati si cei nevaccinati? Se vor inregistra noi „recorduri” de infectari? Vor fi suficiente paturile din spitale?

A propos de restrictii, aveti rezultatele sondajului in link-ul de mai sus, dar va las 2 concluzii:

  • cel mai mare factor de stres pentru romani este reintroducerea unor restrictii ca urmare a unui nou val de COVID.
  • restrictionarea programului de functionare a magazinelor nu este vazuta ca o masura eficienta de catre romani.
  • Evident, acestea sunt rezultatele unui sondaj, puteti sa aveti alta parere si sa o discutam impreuna pe platforma Romania Deschisa.

Si eu am avut alte pareri ­čÖé La inceputul pandemiei erau voci care spuneau ca majoritatea „molimelor” au tinut vreo 2-3 ani. Recunosc ca n-am crezut atunci, dar acum as fi fericit sa stiu ca in 2022 vom scapa definitiv de covid. Si ca auzim pentru ultima oara expresia „vine valul X”.

Spor increzator!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.