Ivan Pescar & Scrumbia Bar – proiect culinar cultural cu dragoste din Delta Dunarii

In Delta Dunarii am fost o singura data si mi-a ramas gandul la preparatele specifice zonei. Mi-am reamintit auzind despre inaugurarea Ivan Pescar & Scrumbia Bar. Este un proiect culinar cultural adus in Bucuresti de Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23 si Asociatia RO-PESCADOR.

Ivan Pescar si Scrumbia Bar

Am drum de mai multe ori pe an in Bucuresti si abia astept sa ajung la Ivan Pescar & Scrumbia Bar. Pana atunci, sa va zic de ce 🙂

Prima experinta cu mancare dobrogeana in Bucuresti

Prima experienta cu mancarea dobrogeana in Bucuresti am avut-o prin intermediul blogului. Prin 2012 am castigat un concurs si am savurat bunatati dobrogene pe baza de peste la Casa Tulceana. Mai intai chiftelute de peste.

chiftele de peste cu susan

Apoi saramura de crap cu mamaliguta. Yam-yam!

saramura de crap

Am baut si-un vin. Nu prea ma pricepeam eu atunci la vinuri, dar mi-a placut cum s-a potrivit cu mancarea.

Sunt mare iubitor de preparate pescaresti. Mi-am dorit sa mananc o saramura de crap cu mamaliga, cred ca am fost convingator si am fost fericitul castigator.

Premiul era o masa pentru doua persoane, am mai invitat o blogolteanca din Bucuresti dar ea a comandat „porcarii”. Da, la restaurant cu specific pescaresc a mancat ciorba de burta si ceafa de porc 🙂

Dar a incercat si o chifteluta de peste. Si pe urma a regretat grav ca nu si-a luat. Iar cand a vrut sa revina, se inchisese restaurantul sau se mutase in alta parte. Nu mai tin minte.

Concluzia este ca la un restaurant cu specific se mananca deliciile locale, nu de-astea pe care le gasesti oriunde si oricand.

Dar asta n-ar fi nimic. Se plangeau Chefii la Food Bloggers ca vin turistii in Delta si comanda ceafa de porc cu cartofi prajiti 🙂

Iote na, pentru cunoscatori si iubitori de peste, de-acum exista gustul Deltei in Bucuresti.

Alte experiente cu mancare dobrogeana

Experiente cu mancare dobrogeana am mai avut pe Litoral, mai ales ca multi ani am fost la Vama Veche si 2 Mai.

Pana prin 2007, pe-acolo ne faceam veacul in vacantele de vara. Mi-au ramas in minte borsul de peste de la Frontiera in Vama sau mancarea de la Fedea (pescar din 1 Mai).

Am revenit in 2014 in Vama si ne-am rasfatat la Cherhana.

Tot in grup blogosferic. Si cu peste din belsug.

Peste la Cherhana in Vama Veche

Ei bine, cea mai recenta experienta culinara dobrogeana a fost in primavara trecut in Constanta alaturi de superbloggeri. Desi era si-un Food Street in centru, multi am preferat preparate pescaresti la On Plonge.

On Plonge

Ne-am luat de toate.

bors de peste

bors de peste

supa de scoici

supa de scoici

icre

icre

scoici

scoici

peste prajit cu cartofi fierti

peste prajit cu cartofi fierti

Bineinteles ca eu n-am ratat o saramura de peste cu mamaliguta.

saramura de peste cu mamaliguta

saramura de peste cu mamaliguta

Intre timp am mai invatat si cum sta treaba cu vinurile, asa ca le-am asortat cu un rose.

vin rose

Toate bune si frumoase cu aceste experiente savuroase. Dar cam rar, doar asa la 2-3 ani sa mananci o mancare dobrogeana buna:)

De-aia spun ca ma bucur ca s-a deschis Ivan Pescar in Bucuresti. Macar de cateva ori pe an sa pot sa-mi aduc aminte de Delta.

Prima experienta in Delta Dunarii

Spuneam la inceput ca am fost si-n Delta Dunarii. O singura data si tot prin intermediul blogului. Am castigat un weekend in Delta in 2013, ocazie cu care am pescuit si ne-am rasfatat cu peste.

Am crezut ca am ajuns in Rai, asa a fost de frumos. Doar ca am venit imediat dupa perioada de prohibitie, nu in sezon. Si nu prea erau toate felurile de peste 🙂

Am mancat si ciorba si peste prajit. Si m-am declarat multumit.

maiastru rosé in Delta

Doar pana cand gazda ne-a povestit despre storceag, plachie, peste la protap, ardei umpluti cu peste si altele.

Atunci am tras concluzia ca trebuie sa mai venim in Delta Dunarii 🙂

Ivan Pescar & Scrumbia Bar in Bucuresti

Ei bine, pana sa mai ajung eu in Delta, a ajuns Delta mai aproape. Specialitatile despre care am auzit prima data in Delta Dunarii le gasiti acum in meniu la Bucuresti.

bucatarie dobrogeana

Asa ca am mai pus pe lista de dorinte „ruseasca de legume”, „bacalea”, „parjoale lipovenesti”, „picanca de stiuca”, „scordolea”, „malasolca” si altele.

bacalea

bacalea

malasolca

malasolca

parjoale lipovenesti

parjoale lipovenesti

scordolea

scordolea

Ma opresc aici cu imaginile de la Ivan Pesca, pentru ca deja imi ploua in gura.

bunatati la Ivan Pescar si Scrumbia Bar

Mai mult de-atat, bunatatile din Delta sunt acompaniate de vinuri de Dobrogea. Pe cateva dintre ele le-am degustat la Craiova, la Revino sau la Good Wine. Dar in sec, nu alaturi de bunatati lipovenesti 🙂

Va mai spun doar ca si numele Ivan Pescar este unul local, nu doar specialitatile dobrogene.

Ivan Pescar este numele unei specii de pasari care traieste in Delta Dunarii. I se mai spune pescarelul albastru (Alcedo Ahttis) sau King Fisher.

Pescarelul albastru - Ivan Pescar

Sursa foto

Zic ca se potriveste la fix cu nuantele bucatariei sau cu regalul de peste din meniu.

Ivan Pescar & Scrumbia Bar

Ivan Pescar & Scrumbia Bar se afla în cartierul Uranus, în vecinatatea Fabricii de Bere Bragadiru si a Pietei de Flori Cosbuc. Este o cladire de patrimoniu industrial, fosta Vama Antrepozite. Cladirea este opera arhitectului italian Giulio Magni (1859-1930), reabilitata si consolidata la începutul secolului XXI.

Spor descoperitor!

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.