Anul trecut n-am mai facut Secret Santa, dar am compensat acum la Pensiunea Agroturistica Jianca. Daca nu ati auzit despre aceasta locatie, sa stiti ca este o destinatie prietenoasa aparuta de curand in apropierea Craiovei. Dar sa le luam pe rand.
Pensiunea Agroturistica Jianca, sere si legumicultura
Pensiunea Jianca se gaseste in zona fostelor Sere Isalnita, din punct de vedere administrativ fiind pe teritoriul comunei Almaj. Serele de la Isalnita au fost la un moment dat cele mai mari din Europa, iar acest lucru a ramas in memoria colectiva.
Traditia legumicola a zonei este continuata intr-o afacere de familie, povestita de gazda noastra Mihai Luta-Dumitrascu.
Langa solariile din dreapta drumului in sensul de mers spre Filiasi, la 12 km de Craiova a aparut Pensiunea Agroturistica Jianca. Pensiunea este parte integranta a Complexului agricol Sere Isalnita, afacerea de familie a acestor oameni pasionati de legumicultura.
Numele Jianca a fost ales in cinstea femeilor muncitoare din Oltenia de langa Jiu, care au dus faima legumicola a zonei in toata lumea. Atat de mare a fost faima de legumicultori a oltenilor, incat am gasit intr-un vechi dictionar roman-englez optiunea „costermonger” pentru traducerea cuvantului oltean. Coster(monger) inseamna vanzator ambulant sau zarzavagiu.
Exista urme si-n Bucurestii de altadata sau chiar din cantecele despre „dimineata” cu „olteni la piata”. Oltenii in costume traditionale, cu cobilitele si cosurile pline de legume si zarzavaturi erau o imagine obisnuita in Bucuresti si-n marile orase.
Nu stiu daca de la acele tarne sau cosuri de nuiele s-au inspirat gazdele cu iluminatul pensiunii, dar se regasesc bine in poveste.
Alaturi de ceramica de Horezu, care este un lait-motiv in toate camerele pensiunii, mi se pare ca sunt detalii care dau bine in peisaj.
Revenind in zilele noastre, solariile cu castraveti, rosii, ardei si alte bunatati se regasesc acum si-n preparatele de la Pensiunea Agroturistica Jianca.
Le gasiti si la vanzare, gazdele mandrindu-se cu produsele proprii.
In magazinul de langa pensiune se gasesc la vanzare si rasaduri de legume, foarte apreciate de legumicultorii din zona si chiar din Gorj.
Nici eu n-am plecat cu mana goala de la pensiune.
Bunatati savurate la Jianca
Am avut ocazia sa gustam cateva dintre bunatatile vazute in borcane. Dar nu numai 🙂
Daca urmariti rubrica mea Miercurea fara carne, stiti deja ca nu prea mananc paine. Cel mult paine Wasa sau mamaliga am in meniu. Insa painicile de la Pensiunea Agroturistica Jianca au fost minunate.
Le-am savurat pe rand cu zacusca.
Apoi cu salata de vinete.
Si piftia a mers bine cu painica minune.
Apoi a venit artileria grea, cu produse traditionale specifice sezonului de Craciun.
Am facut aici un zoom cu esenta meniului de Craciun 🙂
La asa ceva se cerea o visinata, care a acompaniat de minune bunatatile de pe platouri.
Am avut si tuica la masa, dar cum nu prea le am cu tariile, i-am lasat pe blogoltenii mai tineri 🙂
Atmosfera la Pensiunea Agroturstica Jianca
Vazand platourile pline, am tras concluzia ca trebuie sa iesim la joc, ca sa mai facem loc. Loc si pentru celelalte preparate din meniu.
Locul din restaurant este incapator, mesele fiind astfel aranjate incat sa ne desfasuram in voie la hore si sarbe.
Fiind o pensiune agroturistica, Jianca ne-a intampinat cu muzica traditionala. Ne-a incantat formatia formatia Razvan si Aurelia Bezna, alaturi de Ion Caramizaru.
Trecand deja peste acest pas greu, ne-am racorit cu vinuri oltenesti, cum altfel.
Am inceput cu un Sauvignon Blanc, bun si rece cat sa mearga cu branza de capra care a disparut repede de pe platouri. Hai noroc!
Mai cu hora, mai cu sarba, mai cu vin, mai cu hidratare ne-am trezit ca suntem chemati la sarmale. Pai si normal, fara sarmale cu mamaliguta n-ar fi fost moment traditional.
Am contracarat si noi cu vin roze. Deschis cu tehnica si maiestrie.
Nu trebuie sa ma credeti pe cuvant sau pe imaginea de mai sus, ci pe inregistrarea de mai jos 🙂
La noi la bloggeri e deja traditie ca la degustarile de vin sa dam noroc la rose 🙂
Bune si sarmalele, nici prea mari, nici prea mici, tocmai bune sa dispara repede din farfurie.
Iar in timp ce noi jucam si glumeam, focul ardea de zor.
Era semn bun ca se pregatea si friptura.
Dupa cateva reprize de joc, am mai si stat cu gazdele la povestit.
Pentru friptura am avut un vin adecvat, Merlot de Samburesti.
Uite dopul, nu e dopul, hai noroc, ca-i bun Merlotul!
Cu paharele de vin am iesit si la poza de grup.
Dar si la final, cand am mai facut o poza de „la revedere”.
Daca vedeti ca unii colegi sunt cu plasutele dupa ei la plecare, sa stiti ca nu degeaba ziceam la inceput de Secret Santa.
La final ne-am dedulcit la un tort, pe care l-am insiropat cu cateva picaturi de visinata.
Ce gasesti la Pensiunea Agroturistica Jianca
Am vorbit pana acum de bunatati, sa va spun si despre dotari.
Pensiunea dispune de 16 locuri de cazare, printre care si un apartament cu 2 camere si terasa.
De pe terasa apartamentului am vazut si solariile.
Se intind pe aproximativ 14 hectare, iar partea dinspre sosea este marginita de o liziera de nuci.
Restaurantul in care am petrecut o minunata dupa-amiaza pana spre seara are 48 de locuri. Alte 16 locuri se regasesc in incaperile alaturate, in living si biblioteca.
Pai da, ca gazdele s-au gandit la toate si e in curs de dezvoltare si biblioteca din dotare.
Pe timp de vara numarul de locuri la mese ajunge la 80, cu cele 2 terase si cu foisorul.
Mi-a placut foarte mult spatiul verde, ideal pentru copii. Au la dispozitie topogan, balansoar si trambulina.
Pentru toate varstele este un teren de mini-fotbal, ca sa-ti faci pofta de mancare. In aceasta zona se pregateste aparitia unui ciubar.
Pensiunea pune la dispozitie 5 biciclete, tocmai bune pentru a colinda imprejurimile.
Comuna Almaj este inclusa in situl Natura 2000, cu flora si fauna ce poate fi descoperita cu ajutorul cicloturismului. Gazdele au la dispozitie si un binoclu pentru a observa animalele si pasarile din zona.
Daca vremea sau conditia fizica a vizitatorilor nu permite activitatile in aer liber, exista alte optiuni in interior.
De exemplu eu m-am entuziasmat imediat ce am vazut masa de ping-pong.
Alti colegi si-au adus aminte de biliard sau darts.
Pentru restul erau disponibile jocuri de sah, table, remi sau carti de joc.
Acum ne-am rezumat mai mult la jocuri traditionale gen hore si sarbe, dar si la specialitati locale gen „Hora ca la Gorj” sau „Sarba daogarilor”.
Iar daca ati citit pana aici si tot nu ma credeti pe cuvinte, iau hora inainte si-o dau pe imagini si pe video 🙂
Sa nu ziceti ca ati vazut cum am petrecut Craiova Blog Meet #106 si Secret Santa, dar n-ati stiut 🙂 La Pensiunea Agroturistica Jianca inca mai erau disponibile locuri pentru petrecerile de Craciun si de Revelion.
Spor descoperitor!

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
No Responses