Cand vine vorba despre economisire pot sa spun doar ce-am facut eu. N-am vrut sa fac credit ca sa iau masina. Pusesem ochii pe Dacia Solenza, dar pana am strans banii mi-am luat Dacia Logan 🙂
Economisire si credite
A fost optiunea mea sa ma bazez pe ceea ce economiseam si sa nu fac credite, dar poate nu se potriveste oricui si in orice situatie.
Sa nu credeti cumva ca n-am avut credite niciodata. Dimpotriva, mi-am luat prima garsoniera cu un credit gen Prima Casa. Doar ca atunci dobanzile aveau 2 cifre si mi-a fost de ajuns acea experienta.
In ceea ce priveste creditele, tin minte ca dupa criza din 2008 eram intr-o sala de 50-60 de persoane. La intrebarea cine are credite, am fost singurul din sala care n-a ridicat mana. Dar nu toata lumea gandeste ca mine, asa ca am vrut sa stiu parerea unui om din domeniul financiar.
Am discutat azi despre economisire cu Mihai Rosculeasa, presedintele Consiliului Director la Casa de Ajutor Reciproc Top Invest. Nu este prima data cand discutam despre Casele de Ajutor Reciproc, dar discutia de acum s-a concentrat pe depozite CAR si economii.
Economisire la CAR
Iata care au fost intrebarile la care Mihai Rosculeasa a avut amabilitatea sa-mi raspunda.
1. De cati ani lucrezi in domeniul financiar si ce experienta ai in domeniul Caselor de Ajutor Reciproc?
Lucrez in domeniul financiar de peste 20 de ani. Am condus societati comerciale cu activitati in managementul creantelor, am avut diverse functii manageriale in domeniul brokerajului de credite la Credit Team.
Dupa aceasta am trecut in domeniul caselor de ajutor reciproc, incepand acum 12 ani ca sef de agentie la CAR Electroaparataj.
Am fost membru fondator si in consiliul director la CAR Casa Banilor si CAR Euro Credit. Am fost initiator determinant, membru fondator si presedinte al CAR Credit Acces, timp de cinci ani.
Acum conduc, de aproape trei ani, CAR Top Invest, o casa care a reusit in scurt timp nu doar sa se impuna pe piata financiara, chiar sa devina leader in aceasta zona.
2. Tinand cont de experienta in aceste domenii, care crezi ca sunt motivele pentru care economisesc sau nu economisesc romanii?
Romanii economisesc. In perioada de pandemie, fara toate magazinele si restaurantele deschise, fara vacante, economiile populatiei au crescut. Dar in profunzime oamenii economisesc pe de o parte pentru situatii delicate, neprevazute, care pot aparea in viata sau pentru ca au scopuri precise.
Pentru a economisi bani este nevoie de disciplina si motive importante. Sa economisesti bani este cel mai intelept si simplu lucru pe care il poti face pentru a-ti asigura un viitor financiar linistit si pentru a te bucura de lucrurile pe care ti le doresti cu adevarat. Iti dau trei motive pentru care sa economisesti:
Economisire pentru siguranta ta financiara
Nu stii ce se poate intampla peste o zi, o saptamana, o luna sau un an. De ce sa duci si grija banilor daca ti se intampla o experienta neplacuta?
Economisire pentru a-ti implini visurile
Banii, pe langa placerile de moment pe care le poti cumpara cu ei, trebuie să aiba si misiunea de a-ti cumpara cele mai mari visuri ale tale. Visezi la un concediu intr-un loc minunat, la o masina superba, la o casuta la tara sau la o afacere proprie? Pentru toate astea iti trebuie bani. Nu ii ai? Atunci economiseşte. Da-le banilor cea mai mare misiune pe care trebuie sa o aiba, aceea de a-ti cumpara visurile.
Economisire pentru independenta ta financiara
Din pacate societatea in care am fost crescuti nu ne-a educat corect din punct de vedere financiar. Nu am fost invatati sa economisim si pentru ce sa economisim. Nu am fost invatati sa ne dorim sa investim banii economisiti cu scopul de a crea surse de venit pasiv si de a ajunge la independenta financiara.
Dobanzi la depozite in banci
3. Ai putea sa faci un portret robot al romanului interesat sa aiba economii in depozite?
Dupa parerea mea persoanele care economisesc, indiferent de instrumentul de economisire, se impart in trei categorii.
Prima categorie este formata din cei care vor sa aiba economii garantate, acolo primand siguranta. Aici ii regasim pe care isi tin banii in depozite bancare cu o dobanda de pana la 2 % pe an, in general pensionarii cu economii de pana la 20.000 lei.
A doua categorie are in vedere randamentul, dar isi asuma un grad de risc mare, mergand in special in zona fondurilor de investiti, a criptomonedelor. Aici gasim multi tineri pentru care garantarea economiilor nu este un obiectiv.
A treia categorie este cea a persoanelor care au un echilibru financiar sporit si isi doresc sa aiba in acelasi pachet financiar atat garantarea integrala a sumelor alaturi de un randament ridicat.
Aici gasim persoane, indiferent de varsta, cu o educatie financiara solida, persoane care economisesc in depozite bancare cu o dobanda cuprinsa intre 2-5%. In mod special economisesc sub forma fondurilor sociale in CAR-uri, unde dobanda este cuprinsa intre 5-8% pe an, cu garantarea integrala.
Economisire in vremuri grele
4. Pandemia si apoi razboiul din Ucraina sunt 2 momente in care oamenii au cheltuit mai putini bani. Se simt astfel de momente in trendul de economisire si in cresterea depozitelor? Intreb deoarece inainte de pandemie Romania nu era prezenta in astfel de statistici.
In aceste ”situatii de criza” oamenii devin mai ponderati, se gandesc de trei ori inainte de a cumpara ceva si se intreaba de doua ori daca chiar au nevoie de acel bun sau serviciu. Intervine economisirea pentru siguranta finaciara. Rapoartele bancilor arata foarte clar economisirea in depozite bancare, iar structurile caselor de ajutor reciproc consemneaza cresteri exceptionale ale fondurilor sociale.
Eu pot certifica foarte clar, iar acest aspect se poate verifica din bilantul anului 2021 depus la ANAF. Economiile membrilor CAR Top Invest au crescut anul trecut cu 95%.
4. Sa zicem ca am 10 000 lei (100 milioane lei vechi) si vreau sa-i pun intr-un depozit. Cati bani as avea peste 1 an daca i-as depune la o banca?
Aici as vrea sa-mi detaliezi in 3 cazuri reale:
- dobanda minima bancara,
- dobanda medie bancara,
- dobanda maxima bancara
din acest moment.
Dobanda minima bancara este situata la 1 % pe an, iar castigul este 100 lei. Impozabil.
Dobanda medie la depozite este de 2,5 % pe an, castigul fiind de 250 lei. Impozabil.
Dobanda maxima este de 5 % pe an, castigul reprezinta 500 lei. Impozabil.
Este interesant ca piata depozitelor bancare consemneaza o crestere mai mare a depozitelor unde dobanda este mai mica. Acest lucru se intampla desi sumele de pana in echivalentul a 100 000 euro sunt garantate de toate bancile.
Dobanzi la depozite la CAR Top Invest Craiova
5. Cati bani as avea peste 1 an daca as depune azi suma de 10 000 lei (100 milioane lei vechi) la CAR Top Invest?
Aici intervine componenta educatiei finaciare. La o suma de 10.000 lei pentru un an de zile, dobanda primita reprezinta suma de 750 lei. Neimpozabila!
Este o crestere de 300% fata de dobanda medie bancara la depozite. Mai precis banca iti da o dobanda de 250 lei, CAR Top Invest iti ofera 750 lei. Dobanda este de 7,5 % pe an cu capitalizarea inclusa.
Sa vedem unde economisesti tu incepand din acesta luna:)
6. Este o diferenta semnificativa intre cel mai favorabil caz din domeniul bancar si un depozit la Casa de Ajutor Reciproc Top Invest. Poti sa explici de unde vine diferenta?
Da. Vine din modul de organizare juridica. Banca este o afacere comerciala, care are actionari. Persoanele care economisesc in depozite, nu sunt actionari, sunt clienti. Profitul bancii se duce la actionari. La o CAR persoanele care economisesc sunt ”actionarii”. Ele sunt proprietarii CAR-ului, iar excedentul (profitul) se imparte intre membri sub forma de dobanda in functie de fondul social. Din acest motiv dobanzile la CAR sunt mai mari decat la banca. Dar, exista si alte beneficii la CAR Top Invest:
- dobanda primita de membri nu este impozabila prin legea codului fiscal;
- nu exista niciun fel de comision, pentru nicio operatiune de depunere sau retragere;
- dobanda se calculeaza la soldul zilnic si se capitalizeaza la finalul lunii. Acest lucru inseamna ca o persoana poate face depuneri sau retrageri in orice zi, fara sa piarda dobanda castigata. Este complet diferit fata de cum se intampla la banca atunci cand desfiintezi un depozit inainte de termen;
- sumele depuse si dobanzile primite sunt garantate integral.
Cine garanteaza aceste depozite la CAR Top Invest Craiova
7. Diferenta am vazut-o si am inteles motivele, dar cine-mi garanteaza ca voi primi acesti bani peste 1 an de zile?
In primul rand eu, in calitate de presedinte al Consiliului Director.
Sunt raspunzator (prin statutul CAR) de fiecare leu incasat si cheltuit. Fiecare membru isi primeste sumele economisite in momentul in care solicita retragerea partiala sau totala.
In al doilea rand trebuie sa stii ca toti bani economisiti (acum sunt peste 10.000.000 lei) sunt rulati in imprumuturi. Imprumuturile se acorda numai cu giranti.
In patrimoniul CAR Top Invest este inclusa si dobanda de incasat din imprumuturile acodate pana azi, in valoare de peste 4.700.000 lei.
Dar exista si peste 1.100 de persoane care au calitatea de giranti, care garanteaza cu veniturile si bunurile prezente si viitoare, incasarea sumele acordate in imprumuturi.
In al treilea rand CAR Top Invest este participant la Fondul de Garantare al Caselor de Ajutor Reciproc. In caz de insolventa Fondul despagubeste integral.
Mai multe informatii persoanele interesate le pot obtine
- de pe site-ul casadeajutorreciproc.ro,
- telefonic la numerele 0351.44.55.33 si 0351.44.44.00,
- direct la sediul social situat in Craiova, Str. Mihail Kogalniceanu, nr.19, Bl. 97A, parter.
Multumesc pentru inverviu!
Eu iti multumesc pentru interesul constant de promovare a sistemului CAR! Suntem aici pentru membrii nostri existenti si potentali, care vor sa economiseasca eficient si in conditii de siguranta maxima.
Spor economisitor!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei