Cum credeti ca a aparut un meniu de birjar la Miercurea fara carne? Va spuneam ieri ca 13-19 Februarie este Saptamana Constantin Brancusi la Craiova.
Am aflat dintr-un documentar care era supliciul lui Brancusi pe vremea cand era baiat de pravalie in fata Garii din Craiova. Era trezit la 3 dimineata de birjarii care asteptau pasagerii trenurile de noapte. De ce? Pentru ca inainte de a lua calatorii din trenuri in trasuri, se ospatau cu:
- crenvursti calzi,
- hrean,
- pelin rece.
Pe vremea aia nu se verifica alcoolemia, iar gustarea super-matinala era aperitivul pentru o zi grea.
Nici nu mananc la 3 dimineata si nici nu beau vin pelin asa matinal. Astfel ca am lasat un astfel de meniu de birjar pentru pranz.
Tartinabile la micul dejun
„Pentru de dimineata” am avut icre de hering, salata de vinete si pasta de anghinare pe paine Wasa.
Am completat cu macaroane cu branza, picurate cu gem de trandafiri.
In intervalul dulce 09:00 – 11:00 am bagat mar dublu rosu si ciocolata neagra.
Am baut si-un ceai de incalzire, cu lamaie, tocmai bun pentru o dimineata geroasa de Februarie.
Meniu de birjar la pranz
Pentru ca suntem la Miercurea fara carne, am cautat crenvursti vegetali. Hrean aveam, degustare cu vin pelin doar ce-am facut, doar crenvursti vegetali imi mai trebuiau 🙂
Asa ca i-am cautat la Auchan, unde am dat mai degraba peste carnati vegetali. N-am gasit chiar crenvursti, ci niste Bratwursti Verdino cu spanac.
La modul de preparare se recomanda prajirea in tigaie, dar eu i-am perpelit fara ulei in tigaia de clatite.
Daca tot sunt tratati de carnati, am pus si mamaliga la copt 🙂
Au fost buni cu hrean, dar am folosit si mustar, ca tot era printre ingredientele bratwurstilor vegetali 🙂 Uite si-un detaliu in sectiune transversala.
Si da, merg bine cu un vin pelin, stiau vechii vizitii ce faceau.
Tot printre ingrediente bratwursilor este si pudra de sfecla rosie, asa ca am dus hreanul la alt nivel, cu sfecla rosie.
Am sa incerc si varianta cu carne zilele urmatoare, chiar una boiereasca. Mai am niste virsli de capra, care asteapta sa fie opariti.
Dar pana atunci, asta seara ma pregatesc pentru o ciorba de fasole cu mamaliga coapta.
Am pastrat si 2 bratwursti de la pranz, sper sa mearga cu fasole. Ar merge si niste usturoi verde sau praz, dar nu da bine cu activitatile culturale de mai tarziu.
Pofta buna fara carne!
Update:
Daca nu v-a ajuns ce-am bucatarit eu, va poftesc la Brindusa pentru farfalle cu hribi.
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
Aluculesei Brindusa
Ce gust au carnatii aia vegani,eu nu cred ca as putea sa mananc asa ceva,prefer fasolea aia romaneasca dar ma intereseaza aveau ceva gust?
Daniel Botea
Da, aveau si gust 🙂 Au mers in combinatie cu hrean si vin pelin, dar o sa incerc si cu niste virsli de capra, cred ca vor fi mult mai buni