Lamai galbene si portocalii la Miercurea fara carne

Azi am savurat lamai galbene si portocalii in diverse combinatii la Miercurea fara carne. Va spuneam ca am descoperit lamaia portocalie prin 2014. Am crezut atunci ca este soiul Meyer, dar unul de-asta am acum acasa, iar lamaile sunt galbene.
Puteti sa credeti ca lamaia asta frumoasa a crescut dintr-o planta atat de mica?

lamaie din lamai propriu

Diferente intre lamai galbena si portocalii

Avand acum la indemana lamaia galbena din productie prorpie, am cautat si lamai portocalii. Am gasit la Kaufland si am putut sa le compar mai bine.

diferente intre lamai galbene si portocalii

Dupa cum vedeti, culoarea din coaja se pastreaza si in interior. Se mai observa diferenta mare intre coaja galbena si cea portocalie. Coaja de la lamaia mea este mul mai subtire decat de la lamaia portocalie cumparata.

Ca urmare, in lumina soarelui lamaia mea este mai transparenta decat cea portocalie.

lamai galbenr-transparente

Asa se vede mai de aproape.

exista lamai galben-transparente

O alta diferenta este la arome. Pe cand lamaia portocalie are un miros normal, cea din ghiveciul meu are un superb miros citric-floral. Acesta a fost motivul pentru care am folosit lamaile in moduri diferite la Miercurea fara carne.

Lamai diferite dis de dimineata

„Pentru de dimineata” am avut falafel cu sos dulce-acrisor de merisoare, unt pe paine cu maia coapta si dulceata de lamai. Da, ceea ce se vede pe unt nu este miere, ci dulceata de lamaie.

dulceata de lamai si falafel

Iar la capatul feliei de paine nu este sorici, ci coaja de lamaie din dulceata šŸ™‚

Pentru ca mi s-a parut prea dulce meniul matinal, am mai adugat ceva sarat, o branza cu mucegai albastru.

dulceata de lamaie si blue cheese

Cum de dimineata am avut grade in minus pe-afara, m-am incalzit cu un ceai, in care am picurat lamaie portocalie.

ceai cu lamaie

Pai da, era destul de aromat ceaiul, asa ca am picurat din lamaia mai putin parfumata.

In intervalul dulce 09:00 – 11:00 am savurat rodie cu ciocolata neagra.

rodie si ciocolata neagra

Ciorba de rosii la pranz

La pranz am avut mai intai o ciorba de rosii cu sticks-uri cu susan in loc de crutoane.

ciorba de rosii

De obicei pun si chefir in ciorbele de legume. Acum am mers in continuare pe lamaie, dar am folosit-o pe cea galbena, de-acasa.Ā Pai da, am mancat ciorba la temperatura camerei si s-a pastrat bine aroma citrica.

Am continuat cu sticks-uri de Mozzarella si sos dulce-iute de rosii si ardei. Daca tot am inceput cu ingrediente exotice, am plusat cu Kumouat.

Mozzarella sticks si Kumouat

Sunt ca niste miniaturi de portocale lunguiete. Am si taiat una, ca sa se vada interiorul. Doar ca gustul si consistenta sunt diferite de portocala. Miezul nu este asa zemos, iar la gust este mai acrisoara si aromata.

Oricum a mers bine mozzarella cu minunatia si cu un pahar de Zghihara, potrivita in arome cu fructul exotic.

Sparanghel cu sos olandez

Mai pe seara fac sparanghel cu un soi de sos olandez din:

  • zeama de lamaie galbena din productia proprie,
  • galbenus de oua de tara,
  • sare,
  • mustar de Dijon,
  • unt.

Le-am exersat de Paste in Germania, cu sparghel proaspat si sos olandez din galbenusuri de oua crude.

sparanghel in sos olandez cu lamai

Pofta buna fara carne!

2 Comments

  1. Aluculesei Brindusa Aluculesei
    • Daniel Botea

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.